Εκ νέου στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών μπαίνει η Κύπρος για ξέπλυμα χρήματος, με αιχμές για πρόσθετους κινδύνους εν όψει της λειτουργίας του καζίνο.

Τη βελτίωση που υπήρξε στην Κύπρο σε σχέση με θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καταγράφει έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Όπως αναφέρεται, «η Κύπρος έχει εγκαθιδρύσει νομικό πλαίσιο κατά του ξεπλύματος χρήματος το οποίο συνεχώς αναβαθμίζει».

Πάντως, παρά τη βελτίωση, η Κύπρος παραμένει στη σχετική λίστα του αρμόδιου τμήματος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μαζί με αρκετές άλλες χώρες. Ανάμεσα τους η Ιταλία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Χονγκ Κονγκ, η Ισπανία αλλά και οι ΗΠΑ. 

Για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα σημειώνεται πως είναι ευάλωτο σε περιπτώσεις ξεπλύματος από εγχώριες και διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ακόμη πως παρά τις νομικές υποχρεώσεις για αποκάλυψη των τελικών ιδιοκτητών από τις κρατικές Αρχές, μερικά νομικά και λογιστικά γραφεία στην Κύπρο συνέβαλαν στη δημιουργία εταιρικών δομών που καλύπτουν την ταυτότητα  των τελικών δικαιούχων. 

 Στην έκθεση επισημαίνεται πως σύμφωνα με αναφορές, εγκληματικές ομάδες κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία χρησιμοποίησαν κυπριακές τράπεζες για να ξεπλύνουν χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.

Βέβαια, στην έκθεση δεν ξεκαθαρίζεται κατά πόσο αναφέρεται σε νέες περιπτώσεις ή αν περιλαμβάνονται περιστατικά του παρελθόντος. 

Σημειώνεται επίσης πως ο τομέας των παιγνίων μπορεί να αποτελέσει ακόμη «τρωτό παράγοντα».

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Κύπρος είχε τη δεκαετία 2008 – 2017 έσοδα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα παραχώρησης κυπριακών διαβατηρίων, το οποίο – παρά τις βελτιώσεις που υπέστη – εξακολουθεί για τους Αμερικανούς να βρίσκεται ανάμεσα στα επικίνδυνα προγράμματα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στην έκθεση κάτω από τον τίτλο «International Narcotics Control Strategy Report», στην ενότητα που αφορά στο ξέπλυμα χρήματος, επισημαίνεται ότι η Κύπρος παραμένει στη λίστα των «σημαντικών επικρατειών» για ξέπλυμα χρήματος το 2018 όπως και το 2017, παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή αυστηρότερων οδηγιών. Τονίζεται πάντως, ότι προς το τέλος του περασμένου έτους οι κυπριακές τράπεζες με υπόδειξη της Κεντρικής Τράπεζας, έκλεισαν πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς ξένων και αρνήθηκαν να ανοίξουν νέους ώστε να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. 

Πάντως, αυξημένες κατακόρυφα είναι οι αιτήσεις για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας στη βάση του σχεδίου πολιτογράφησης επενδυτών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην επιχειρηματική πύλη Insider του «Philenews», η μεγάλη κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες βδομάδες είναι απότοκο των επερχόμενων αλλαγών στο πρόγραμμα, οι οποίες θα κάνουν ακόμα πιο αυστηρά τα κριτήρια.

Όπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος», για αιτήσεις που θα υποβάλλονται μετά τις 15 Μαΐου, προστίθενται αρκετά νέα κριτήρια που κάνουν ακόμα πιο αυστηρή την παραχώρηση υπηκοότητας στη βάση επενδυτικών κριτηρίων.

Για παράδειγμα, μετά από αυτή την ημερομηνία, οι επενδύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος θα πρέπει να διατηρούνται για περίοδο πέντε ετών αντί τριών που ισχύει μέχρι σήμερα.

Πληροφορίες από τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ – Κύπρου, Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης