Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τοποθέτηση που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των  γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε το θερμόμετρο της έντασης, όταν δήλωσε στο Anadolu ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Πάφου. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας οδεύει προς την ίδια περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια συνέντευξή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στη Μεσόγειο, λέγοντας ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Εν τω μεταξύ, σκληρή απάντηση έδωσαν ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι στην προκλητική δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ύστερα από την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο από τη Σύνοδο των χωρών του Νότου.

«Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δείχνει και τη σημασία της δήλωσης των Med7, τόσο αναφορικά με τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ, όσο και εις ότι αφορά την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Η Τουρκία, απομονώνεται, πιέζεται με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτη.Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τους εταίρους και συμμάχους της στην περιοχή», σημείωναν διπλωματικές πηγές. 

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του μετά τη σύνοδο των Med7 μεταξύ άλλων αναφέρει:«Καταδικάζουμε τις μεροληπτικές, εκτός πραγματικότητας και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο διατυπώσεις που αφορούν το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο στην κοινή ανακοίνωση της 6ης συνόδου των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που οργανώθηκε στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ‘Ε/κ διοίκησης νότιας Κύπρου».

Στη διακήρυξη της Συνόδου των Med7 αναφέρεται: «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξή μας και αλληλεγγύη στη Δημοκρατία της Κύπρου, στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την έρευνα την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών της πηγών εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για πιθανές ή υπαρκτές δραστηριότητες γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ζητούμε από την ΕΕ να συνεχίσει να ασχολείται με το ζήτημα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν πάψει τις παράνομες δραστηριότητές της να εξετάσει την λήξη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης