Αποχώρησαν και πάλι από τα χωράφια τους, εντός της νεκρής ζώνης, οι γεωργοί της Δένειας και των γύρω κοινοτήτων, μετά τη νέα παρενόχληση που δέχθηκαν από τον κατοχικό στρατό.
Ο Κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου ανέφερε ότι σωστά έπραξαν οι γεωργοί και αποχώρησαν από την περιοχή, τονίζοντας πως αυτές ήταν οι οδηγίες που είχαν, αφού όπως υπέδειξε αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια.
Οι γεωργοί μετέβησαν το πρωί στη νεκρή ζώνη με τα τρακτέρ τους και ενώ αρχικά δεν διαφαινόταν κάποια κίνηση από τον κατοχικό στρατό και οι αγρότες όργωναν κανονικά τα χωράφια τους για περίπου 15 λεπτά. Ξαφνικά διέκοψαν τις εργασίες τους στο σημείο που βρίσκεται πλησίον του τουρκικού φυλακίου.

Άλλοι γεωργοί, τα χωράφια των οποίων βρίσκονται επίσης εντός της νεκρής ζώνης, σε απόσταση όμως από το τουρκικό φυλάκιο, συνέχισαν κανονικά να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Στην περιοχή έσπευσαν αρκετοί Τούρκοι στρατιώτες και τρία αυτοκίνητα του κατοχικού στρατού, καθώς επίσης και άντρες της ειρηνευτικής δύναμης, οι οποίοι ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιοχή μετέβησαν και παράγοντες από αγροτικές οργανώσεις.

Γεωργός από την Δένεια που μίλησε στο philenews.com ανέφερε πως η άποψη των Τούρκων είναι ότι μέχρι το σημείο όπου υπάρχουν βαρέλια είναι τουρκοκρατούμενη περιοχή και όχι νεκρή ζώνη.

Άλλος γεωργός που ήταν στο σημείο και προσπάθησε να καλλιεργήσει, ανέφερε πως οι Τούρκοι τους είπαν πως ο νέος αξιωματικός του κατοχικού στρατού ισχυρίζεται πως το επίμαχο σημείο είναι «σύνορα» και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται η διέλευση τους γεωργούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του μετά το νέο περιστατικό ο Κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου ανέφερε ότι πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια, τονίζοντας πως δεν είναι οι γεωργοί που θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών και η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως οι οδηγίες που είχαν οι γεωργοί ήταν να αποχωρήσουν άμεσα σε περίπτωση που παρεμποδιστούν και πάλι από τον κατοχικό στρατό, όπως ακριβώς και έπραξαν.
Τι έχει προηγηθεί

Η κοινότητα Δένειας βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μία βδομάδα ο κατοχικός στρατός προβάλλει προσκόμματα στους Ελληνοκύπριους γεωργούς και δεν τους αφήνει να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, στα οποία εργάζονται από το 2013.

Χθες οι γεωργοί δεν μετέβησαν στη νεκρή ζώνη για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, προκειμένου να δώσουν χρόνο στο υπουργείο Εξωτερικών και στην ειρηνευτική δύναμη να προβούν σε διαβουλεύσεις, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα των παρενοχλήσεων των γεωργών από τον κατοχικό στρατό.

Ωστόσο, δεν προέκυψαν θετικά αποτελέσματα. Ο κατοχικός στρατός συνεχίζει να δημιουργεί ζώνες εντός ζωνών και προσπαθεί να επιβάλει τετελεσμένα.

Ο Κοινοτάρχης Δένειας εξήγησε χθες πως ο κατοχικός στρατός μεταβαίνει στη νεκρή ζώνη και διώχνει τους Ελληνοκύπριους γεωργούς, ενώ ακολούθως μπαίνουν στην περιοχή οι Τουρκοκύπριοι γεωργοί με τα τρακτέρ τους και καλλιεργούν τα χωράφια των Ελληνοκυπρίων. Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πάντως πως το πρόβλημα είναι ο κατοχικός στρατός και όχι οι Τουρκοκύπριοι.
Διαψεύδουν από τα κατεχόμενα ότι υπήρξε ένταση μεταξύ τουρκικού στρατού και Ε/κ γεωργών στη Δένεια
Δεν υπήρξε ένταση μεταξύ των «δυνάμεων ασφαλείας» και Ελληνοκύπριων γεωργών στην περιοχή της Δένειας, αναφέρουν πηγές του «υπεξ» που επικαλείται ο τουρκοκυπριακός Τύπος, οι οποίες υποστηρίζουν ότι «οι ελληνοκύπριοι προσπάθησαν να επιβάλλουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, αλλά απέτυχαν».
Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για κάθε περιστατικό παρενόχλησης γεωργών από δυνάμεις του κατοχικού στρατού εντός της νεκρής ζώνης, στην περιοχή της Δένειας, παρακολουθεί και αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση, και βρίσκεται για τον σκοπό αυτό σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, καθώς και με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακρτορείο Ειδήσεωνο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου, Δημήτρης Σαμουήλ.

«Για το κάθε περιστατικό ξεχωριστά, το Υπουργείο προέβη σε σχετικές καταγγελίες και διαβήματα προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γεωργών να καλλιεργούν τα κτήματά τους, καθώς και για την ασφάλειά τους», σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόσθεσε πως «το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί και αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση, και βρίσκεται για το σκοπό αυτό σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, καθώς και με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Πληροφορίες από cyprustimes.com και philenews.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης