Το κουβάρι της υπόθεσης δολοφονιών εξαφανισμένων γυναικών από τις Φιλιππίνες προσπαθούν να ξετυλίξουν οι κυπριακές Αρχές. Τη Μεγάλη Τετάρτη, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς της Κύπρου, εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του τρίτου φερόμενου θύματος του λοχαγού Νίκου Μεταξά, επονομαζόμενου ως «Ορέστη». Πρόκειται για τη 30χρονη Μαρικάρ, μολονότι το πτώμα της δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Ο 35χρονος σήμερα οδηγήθηκε εκ νέου ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου της Λευκωσίας, όπου και εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά χωρίς δικηγόρο. Η αστυνομία ζήτησε από το δικαστήριο διήμερη κράτηση του υπόπτου, αίτημα το οποίο αποδέχθηκε η πρόεδρος της έδρας. Η διαδικασία θα συνεχιστεί το Μεγάλο Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Marricar Valdez Arguiola

Η εξαφάνιση της 30χρονης Μαρικάρ (Marricar Valdez Arguiola) από τις Φιλιππίνες δηλώθηκε στις 13/12/2017. Παρόλο που δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα, η αστυνομία της Λευκωσίας εκτιμά ότι είναι το πρώτο θύμα του 35χρονου.

Οι ανακριτές έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες που φέρουν τον λοχαγό να είναι το τελευταίο άτομο που είδε την 30χρονη ζωντανή, ενώ εντοπίστηκαν συνομιλίες που είχαν μεταξύ τους, κάτι που αποδεικνύει ότι είχαν επαφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των πραγμάτων που εξετάστηκαν ήταν και στικάκια USB καθώς και σκληροί δίσκοι από υπολογιστές του «Ορέστη».

Σε ένα από τα αρχεία του, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε μια φωτογραφία της 30χρονης αγνοούμενης Μαρικάρ.

Τη Μεγάλη Τετάρτη ο διαδικτυακός «Ορέστης» ανακρίθηκε εκ νέου για την περίπτωση της εξαφάνισης της Μαρικάρ, δίνοντας τη δική του εκδοχή. Συγκεκριμένα, ενώ παραδέχεται ότι τη συνάντησε, ισχυρίζεται ότι μετά αυτή αποχώρησε χωρίς να γνωρίζει πού πήγε και αρνείται ότι τη σκότωσε. Ανακρίθηκε επίσης και για την 6χρονη κόρη της Μαρί Ρόουζ, αλλά επιμένει στη θέση του ότι την πέταξε στη λίμνη στον Ξυλιάτο.

Στο μεταξύ, άκαρπες απέβησαν οι πολυήμερες και επίπονες έρευνες για τον εντοπισμό κι άλλων πτωμάτων στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού. Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Μ. Τετάρτης την ολοκλήρωση των ερευνών, σημειώνοντας ότι απομένουν 10 μέτρα για διερεύνηση, κάτι που θα γίνει σήμερα με ειδικό εξάρτημα. Αυτό που απομένει πλέον ανεξερεύνητο και ίσως παραμείνει έτσι για πάντα είναι ο πάτος του φρεατίου, ο οποίος είναι καλυμμένος από πηλό κι αν κρύβει κάτι, θα το έχει πάρει μαζί του…

Αύριο κατεβαίνει δύτης στη λίμνη Ξυλιάτου

Δύο φορτηγά με κοντέινερ μετέβησαν στη λίμνη Ξυλιάτου προκειμένου να μεταφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να επιτραπεί η έρευνα από δύτη με σκάφανδρο τη Μεγάλη Παρασκευή. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πυροσβεστικής, γίνονται προετοιμασίες για την κατάδυση ενός δύτη, ο οποίος θα διενεργήσει έρευνα στα σημεία όπου η ρομποτική κάμερα δεν μπορούσε να δώσει ξεκάθαρη εικόνα. Όπως είπε, οι έρευνες στη λίμνη θα αρχίσουν αύριο. «Γίνεται η διαδικασία και οι επαφές μας με την ιδιωτική εταιρεία για να επιχειρήσουμε έρευνα μέσω ενός συστήματος συνεχούς παροχής αέρα από τον δύτη, ο οποίος θα καταδυθεί και θα κάνει έρευνα στα σημεία όπου η κάμερα-ρομπότ δεν μπορούσε να έχει ξεκάθαρη εικόνα. Για αυτόν τον σκοπό γίνονται ανάλογες διαδικασίες και με την εταιρεία -και οι νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν- για να κατοχυρωθεί αυτή η προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Τράγκολας.

Όπως εκτιμάται, η έρευνα από τον δύτη θα είναι πολύ δύσκολη, αφού με τις βροχές παρασύρθηκαν όγκοι λάσπης που σκέπασαν οτιδήποτε υπήρχε στο σημείο. Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν να μην εντοπιστεί κάτι που να συνδέεται με την εξάχρονη Σιέρρα, αν και εφόσον βρίσκεται εκεί.

Ο τρόπος δράσης του 35χρονου υπόπτου και το κίνητρό του αποτελούν αντικείμενο έρευνας της αστυνομίας, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης. 

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι ο ύποπτος, ο οποίος τελεί υπό κράτηση, έχει ανακριθεί εκ νέου και αναμένεται να ανακριθεί κι άλλες φορές. Είπε, επίσης, ότι για τις συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν ληφθεί 315 καταθέσεις και έχουν γίνει 10 έρευνες σε διάφορους χώρους, ενώ οι εξετάσεις για τις υποθέσεις αυτές συνεχίζονται από 11μελή ανακριτική ομάδα. Όπως έκανε γνωστό, έχουν γίνει έρευνες σε τρία οχήματα και έχουν παραληφθεί στοιχεία τα οποία ενδέχεται να βοηθήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

 «Οι έρευνες συνεχίζονται και σε άλλους χώρους και σε άλλες περιοχές, και εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα» επεσήμανε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες που διενεργεί το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Από πλευράς ανακριτών εξετάζονται όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και στη βάση των δεδομένων θα προχωρήσουμε» είπε. Ερωτηθείς εάν υπάρχει παραδοχή του υπόπτου για τη διάπραξη των εγκλημάτων, ο κ. Αγγελίδης παρέπεμψε στη μαρτυρία που ακούστηκε στο δικαστήριο κατά την προσαγωγή του 35χρονου για εξασφάλιση δικαστικού διατάγματος κράτησής του. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι για τον εντοπισμό της 6χρονης γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες και έρευνες προς διάφορες κατευθύνσεις και «σίγουρα εμείς θα συνεχίσουμε και θα ανακοινωθεί όταν υπάρχει αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σοβαρότητα της υπόθεσης».

Για το κατά πόσο όντως πρόκειται για έναν κατά συρροήν δολοφόνο, ο κ. Αγγελίδης περιορίστηκε να πει ότι «η αστυνομία εξετάζει αυτήν την υπόθεση με κάθε σοβαρότητα».

Πληροφορίες από: philenews.com, sigmalive.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης