Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και η κυβέρνηση, εκφράζουν την ανησυχία τους για τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο της Δικαιοσύνης και «δεν θα διστάσουν να ενεργήσουν, εάν διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο απαιτείται από μέρους τους, στο πλαίσιο των αυστηρών προνοιών του Συντάγματος», τονίζει σε γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου.
Η κυβέρνηση – αναφέρεται στην δήλωση – από την αρχή παρακολουθεί στενά το θέμα λόγω της σοβαρότητάς του, «όχι με αμηχανία, αλλά με απόλυτο σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, γνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν από τη μια, οι συντεταγμένοι μηχανισμοί αυτοελέγχου στο Δικαστικό Σώμα και από την άλλη, οι αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, τις ενέργειες των οποίων η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε, και ούτε είναι ορθό να προκαταλάμβανε παρεμβαίνοντας, κατά τρόπο που να έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Νικολάου επισημαίνει ότι είναι αναγκαία και η λήψη διορθωτικών μέτρων. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων, στο μέρος που εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας «ως υπουργείο έχουμε υποβάλει και εισηγήσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη δεοντολογία σε ένα σύγχρονο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης», καταλήγει στη δήλωσή του.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε «παρά πολύ σοβαρά» αυτά τα οποία έχουν καταγγελθεί και τεκμηριώνει ο Γενικός Εισαγγελέας. Πρέπει, πρόσθεσε, «να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους μας».
Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι προκύπτει «πολύ σοβαρό πρόβλημα» με την Τράπεζα Κύπρου και πρέπει να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις. Επίσης δήλωσε, ότι «δυστυχώς δεν είναι μόνο στα ζητήματα της δικαιοσύνης, που έχουν πρόσβαση οι τράπεζες, είναι και στα θέματα του τύπου, των μέσων ενημέρωσης, με το μεγάλο μερίδιο που δίνουν για τις διαφημίσεις». Όλα αυτά λοιπόν, πρόσθεσε, είναι ζητήματα τα οποία κατά την άποψή μου πρέπει να ρυθμιστούν.
Σήμερα υπήρξε και τοποθέτηση από τον ΔΗΣΥ. Το κόμμα σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το κύρος και η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης «δυστυχώς έχουν πληγεί βαθύτατα εκ των έσω, ανεξάρτητα εάν ευσταθούν ή όχι οι καταγγελίες».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αποτελεί μείζον ζήτημα» να μπορέσουν να διερευνηθούν οι καταγγελίες κατά τρόπο αντικειμενικό, ώστε να αρχίσει να αποκαθίσταται το κύρος ενός θεσμού, πυλώνα της Δημοκρατίας.
Σιγή τηρεί η Τράπεζα Κύπρου, η οποία δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή σχόλιο. Ωστόσο, στελέχη της δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, πως οι εξελίξεις δημιουργούν «μια τοξική περιρρέουσα, στο πλαίσιο της οποίας δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη απόδοση της δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη στη μακρά σειρά από υποθέσεις που εκκρεμούν, το δικαστήριο βρίσκεται «κάτω από την αφόρητη πίεση για να αποφασίσει εναντίον της Τράπεζας ή στελεχών της, υπό τον φόβο πως σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί το ίδιο ως ένοχο επηρεασμού».

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης