«Το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να αναλάβει καθήκοντα εγγυήτριας δύναμης στο νησί, χωρίς φυσικά αυτό να αποκλείει τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στην ομόσπονδη Κύπρο και στη συμμαχία» τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σπούτνικ».

«Το σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο έχει καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες» επεσήμανε ο Κύπριος αξιωματούχος, αναφέροντας ότι «σήμερα -σε αντίθεση με ότι υποστηρίζουν κάποιοι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα- η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ως εγγυήτρια δύναμη των Τουρκοκυπρίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ακόμη ότι με την επίλυση του Κυπριακού και τη δημιουργία του ομόσπονδου κράτους, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να καταργηθεί. Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, της ΕΣΣΔ και των πέντε δημοκρατιών στη Γαλλία. «Σε όλες τις περιπτώσεις, παρά την αλλαγή των καθεστώτων και των συνταγμάτων, το ρωσικό και το γαλλικό κράτος συνέχισαν την πορεία τους μέσα στους αιώνες» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, στόχος της ελληνοκυπριακής κοινότητας είναι η κατανομή εξουσιών και σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει την «αφομοίωση» της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όσον αφορά στο περιουσιακό, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι οι δυο πλευρές δεν έχουν ένα «μαγικό ραβδί» για την άμεση επίλυση του προβλήματος, ενώ πρόσθεσε ότι «πλέον έχει εξασφαλιστεί η πολιτική κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων στο βόρειο κομμάτι του νησιού μετά τη λύση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης