Η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ υιοθετεί τη θέση της Λευκωσίας ότι είναι αναγκαία η διατήρηση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί, αφού αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες σταθερότητας και αποφυγής ανεπιθύμητων εξελίξεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε ύστερα από τη συνάντηση με την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, η οποία το απόγευμα συναντήθηκε επίσης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Αναστασιάδη με την Ε. Σπέχαρ, ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό σε συνάρτηση με τις ζυμώσεις σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σε δηλώσεις της, η κ. Σπέχαρ ανέφερε ότι θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρώτο σταθμό την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τους οποίους θα συζητήσει το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Στη συνέχεια είπε, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο κυπριακό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκπροσώπους χωρών που συνεισφέρουν οικονομικά στην ειρηνευτική δύναμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα τεθεί προς ψήφιση ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 30 Ιανουαρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει την επόμενη επίσκεψη της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια και να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς και επανέναρξη των συνομιλιών.
Πρόσθεσε ότι η πλευρά μας αναμένει από την κ. Λουτ να ειδοποιήσει για την επόμενη συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα επιστρέψει στην Κύπρο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης