Καθημερινά καταφθάνουν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω κατεχομένων ή διά θαλάσσης, άτυποι μετανάστες, οι οποίοι οδηγούνται στον καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς για ιατρικές εξετάσεις και τα διαδικαστικά, μέχρι να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Λόγω της προβολής του γεγονότος από τα ΜΜΕ, επικρατεί η εντύπωση στην κυπριακή κοινή γνώμη, ότι οι περισσότεροι που αιτούνται πολιτικό άσυλο προέρχονται από τη Συρία, επειδή η συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση τα τελευταία χρόνια. Όμως τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών που κατ’ αποκλειστικότητα εξασφάλισε ο «Φιλελεύθερος», καταδεικνύουν και άλλες τάσεις στη ροή μεταναστών προς την Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2018, 7.761 νέοι αιτήθηκαν διεθνούς προστασίας όπως καταγράφηκε στην Κύπρο σε σύγκριση με 4.582 που είχαν αιτηθεί άσυλο το 2017.

Η πλειοψηφία απ αυτούς είναι Σύροι υπήκοοι (ακολουθούν υπήκοοι Ινδίας, Μπαγκλαντές και Πακιστάν).
Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Eurostat για το 2018, το υψηλότερο ποσοστό εκείνων που αιτήθηκαν διεθνή προστασία (σε πρώτο βαθμό) σε αναλογία πληθυσμού, καταγράφηκε στην Κύπρο (2484 αιτήσεις ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού).

Την ίδια χρονιά, δόθηκε καθεστώς πρόσφυγα σε 191 άτομα, καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας σε 1011 άτομα, ενώ απορρίφθηκαν 1260 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα έκλεισε ο φάκελος 50 ατόμων, ενώ 699 άτομα έχουν αποσύρει το αίτημά τους.
Με βάση τους περί Προσφύγων Νόμους 2000-2018, όσοι έχουν αιτηθεί ασύλου έχουν δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, πρόσβαση στην αγορά εργασίας εντός ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας, σε συγκεκριμένους τομείς εργασίας οι οποίοι καθορίζονται με βάση απόφαση της υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Παράλληλα, υπάρχει το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας και σε υλικές συνθήκες υποδοχής (υπό την μορφή οικονομικού βοηθήματος για τα καθημερινά έξοδα καθώς και την παροχή στέγης, τροφής και ρουχισμού).

Σύμφωνα με το ειδικό σχέδιο Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) σε όσους έχουν αιτηθεί άσυλο, παρέχεται χρηματικό και άλλο μηνιαίο βοήθημα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειάς τους που συνοδεύουν. Σε περίπτωση που συνοδεύεται από τη σύζυγό του και ένα παιδί, (νοικοκυριό με τρία άτομα) τότε δικαιούται κουπόνια αξίας €300 για τροφή και ρουχισμό, επίδομα ενοικίου €150, για τα έξοδα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και άλλα μικροέξοδα επιπλέον €130. Η συνολική δηλαδή βοήθεια που λαμβάνει κάθε μήνα από το κυπριακό κράτος είναι €580.

Για νοικοκυριά μεταναστών με τέσσερα άτομα και άνω, το σύνολο της βοήθειας που παρέχεται είναι €735.

Στην Κύπρο λειτουργεί ένα Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας για άτομα που έχψουν αιτηθεί Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, με μέγιστη χωρητικότητα 400 κλίνες (ανάλογα με το προφίλ των διαμενόντων, δηλ. αν είναι μονήρεις ή οικογένειες).

Το 2018 φιλοξενήθηκαν 1.100 άτομα στην Κοκκινοτριμιθιά

Οι άτυποι μετανάστες που φτάνουν παράνομα και με διάφορους τρόπους στην Κύπρο, προτού υποβάλουν αίτηση για Διεθνή Προστασία, οδηγούνται στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά για ιατρικές εξετάσεις, λήψη καταθέσεων για τον τρόπο που έφτασαν στο νησί και για να υποβάλουν –εάν το επιθυμούν βεβαίως– αίτηση για διεθνή προστασία.

Συνολικά δηλαδή φιλοξενήθηκαν το 2018 στον καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς 1100 άτομα.
Στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, στους άτυπους μετανάστες παρέχεται διαμονή σε αντίσκηνα τα οποία διαθέτουν ηλεκτρικές θερμάστρες, τρία γεύματα την ημέρα που ετοιμάζονται εκτός καταυλισμού, ένδυση και υπόδηση σε όσους χρειάζονται, συνεχής πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.ά.
Την λειτουργία του συγκεκριμένου καταυλισμού είχε μέχρι πρόσφατα η Πολιτική Άμυνα, όμως τελευταία δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η παρουσία της Αστυνομίας, για έλεγχο των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται από αυτόν, είναι συνεχής, εφόσον διαμένουν άτυποι μετανάστες στον καταυλισμό.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης 
Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης