Η Αίγυπτος ελπίζει να βασίζεται πλέον λιγότερο στις εισαγωγές φυσικού αερίου, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Κύπρο στις 19 Σεπτεμβρίου. Όπως επεσήμαιναν διπλωματικές πηγές και ενεργειακοί ειδικοί, το φυσικό αέριο από την Κύπρο θα υγροποιείται στην Αίγυπτο και θα εξάγεται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ειδικοί υποστήριζαν με αισιοδοξία πως η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού θα καταστήσει εφικτή τη μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο της Αφροδίτης στην Κύπρο προς τους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου κι από εκεί για εξαγωγή στην Ευρώπη. «Με τη συμφωνία εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες αγορές» δήλωσε στην ιστοσελίδα Al-Monitor ο Tharwat Ragheb, καθηγητής μηχανικής πετρελαιοειδών στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Ο ίδιος τόνισε ότι παρόμοια σχέδια είχε το Ισραήλ, δηλαδή να συμμετάσχει στην κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας, το 2016, αλλά κατόπιν επιδεινώθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών και το Τελ Αβίβ συμφώνησε τελικά να συμμετάσχει στον κυπριακό αγωγό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Αίγυπτος παρήγαγε 6,6 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τα περίπου έξι δις του περασμένου Ιουλίου.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης