Στην Κύπρο επιστρέφει σύντομα, όπως όλα δείχνουν, η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Η πιθανότητα για νέα αποστολή της στην περιοχή είναι ορατή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς, όπως εκτιμάται, κατά την τρέχουσα εβδομάδα -στο περιθώριο της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς Οργανισμού- δεν πρόκειται να προκύψουν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πραγματοποίηση νέων επαφών της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. αναμένεται ότι θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, πριν από την παράδοση της έκθεσης Γκουτιέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στα μέσα του επόμενου μήναΗ κα Λουτ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα ενημερώσει προφορικά τον γενικό γραμματέα πριν από τις χωριστές συναντήσεις του με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ξεκινώντας με τον Ταγίπ Ερντογάν και συνεχίζοντας με Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Η πραγματοποίηση νέων επαφών της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. αναμένεται ότι θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, πριν από την παράδοση της έκθεσης Γκουτιέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στα μέσα του επόμενου μήνα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν αναμένεται να υπάρξει κοινή συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση Γκουτιέρες-Αναστασιάδη θα γίνει την Παρασκευή και την επόμενη μέρα ο γ.γ. θα δει τον Ακιντζί.

Την ίδια ημέρα (πριν από τη συνάντηση Γκουτέρες-Ακιντζί), ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη.

Μέσα στον Οκτώβριο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στην Ουάσινγκτον.

Μετά ή πριν από τη μετάβασή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, πιθανόν να έχει επαφές και στην έδρα του ΟΗΕ, εν όψει των αναμενόμενων εξελίξεων στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λόγω της νέας αμερικανικής πολιτικής για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

Η έκθεση του γ.γ. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Αναστασιάδης: Απαιτείται προετοιμασία

Την ετοιμότητα για άμεση επάνοδο στο τραπέζι του διαλόγου, στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες, επανέλαβε από τη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα πως μια νέα διαδικασία απαιτεί προηγουμένως τη σωστή προετοιμασία, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε αποτυχία.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο των επαφών που έχουν προγραμματιστεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πηγή: philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης