Επιστολή Χριστοδουλίδη προς τον Βρετανό ομόλογό του για το Brexit

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019, 20:16
Επιστολή Χριστοδουλίδη προς τον Βρετανό ομόλογό του για το Brexit

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέστειλε σήμερα απαντητική επιστολή στον Βρετανό ομόλογό του Τζέρεμι Χαντ, σχετικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς συμφωνία, «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί υπήκοοι, που διαμένουν σήμερα και μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019 στην Κύπρο, θα μπορούν να συνεχίσουν να διαμένουν στη χώρα και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που προβλέπονται στη Συμφωνία Αποχώρησης». Η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρεται στην επιστολή, προτίθεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα αντικατοπτρίζουν τις πρόνοιες της Συμφωνίας Αποχώρησης, ώστε να προστατεύονται στο μέτρο του δυνατού, τα υφιστάμενα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών. 

Στην επιστολή του ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα, πως παρά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν επιθυμεί την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, η σχετική απόφαση είναι καθόλα σεβαστή. Η Κύπρος, σημειώνεται στην επιστολή, «υποστηρίζει μια στενή σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αναγνωρίζοντας πως η διατήρηση της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς θα είναι επωφελής για όλους».

Η επιτευχθείσα Συμφωνία Αποχώρησης, ως έχει διαμορφωθεί, αποτελεί «τον καλύτερο δυνατό τρόπο διασφάλισης της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου και παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί στο μέτρο του δυνατού, τις αρνητικές επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ» τονίζει ο Κύπριος υπουργός.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι η Κύπρος προετοιμάζεται σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της εξόδου χωρίς συμφωνία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019, 20:16