Εποικοδομητικές συνομιλίες Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018, 18:51
Εποικοδομητικές συνομιλίες Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ πραγματοποίησε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «εποικοδομητικές» τις συναντήσεις του κ. Χριστοδουλίδη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Ρούβεν Ρίβλιν, στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συναντήσεις και με άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Στις συναντήσεις του, ο Κύπριος υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει εκτενώς τους συνομιλητές του για την τουρκική προκλητικότητα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό της επερχόμενης 4ης τριμερούς συνόδου κορυφής Κύπρου - Ελλάδος - Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου 2018, στη Λευκωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο πλευρών στη στρατηγική σημασία της συνέργειας Κύπρου - Ισραήλ και στο συγκριτικό πλεονέκτημα που αυτή δημιουργεί για την περαιτέρω διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και των ασύμμετρων απειλών, όπως και στην επίτευξη κοινών στόχων.

Επίσης, έγινε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις και τα επόμενα βήματα στην ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής δημιουργίας του αγωγού EastMed, αλλά και στη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-παραγωγούς.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προοπτικές αναβίωσης των προσπαθειών για επίλυση του Μεσανατολικού, όπως και ενδεχόμενοι τρόποι προώθησης μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης, Θεόφιλο Γ', ο οποίος τον τίμησε απονέμοντάς του τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Παναγίου Τάφου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018, 18:51