Το Κυπριακό και η επερχόμενη τριμερής συνάντηση του Βερολίνου βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στα Κατεχόμενα εν όψει των παράνομων εκλογών τη νέα χρονιά. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζει τη δική του γραμμή προβάλλοντας την εικόνα του «ηγέτη» της λύσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Στέλνει αφενός μήνυμα αισιοδοξίας εν όψει της συνάντησης που θα έχει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, προβάλλοντας ταυτόχρονα και την απαίτηση για πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς μετά την τριμερή του Βερολίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα δεν παραλείπει να επιρρίψει ευθύνες στον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη, κατηγορώντας τον για παραπληροφόρηση σε σχέση με το αποτέλεσμα της συνάντησής τους στις 9 Αυγούστου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος προέβη χθες σε γραπτή δήλωση μετά τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν παραλείπει μέσα από τα όσα αναφέρει για το Κυπριακό να δίνει απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται τόσο από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ, ο οποίος πλέον φαίνεται να κερδίζει την εύνοια της Άγκυρας, αλλά και από τον λεγόμενο πρωθυπουργό στα Κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος όμως βλέπει να καταποντίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στη χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρει ότι είναι καθήκον και της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ να επιτύχει η τριμερής στις 25 Νοεμβρίου, στέλνοντας μήνυμα στον πρόεδρο Αναστασιάδη για το Κυπριακό και υποστηρίζοντας ότι δεν ενημερώνει σωστά για την άτυπη συνάντηση της 9ης Αυγούστου και τις συναντήσεις κατόπιν με την απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδεται από τα Κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Πρόσθεσε, δε, ότι έχοντας αίσθηση της ευθύνης που έχει έναντι του τουρκοκυπριακού «λαού» συνεχίζει την προετοιμασία για τη συνάντηση στο Βερολίνο σε εποικοδομητική συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία των ΗΕ.

Απαντώντας και στις δηλώσεις της τουρκοκυπριακής «κυβέρνησης» για την τριμερή (σ.σ.: δηλώσεις των Τατάρ και Οζερσάι για λύση δύο κρατών και απαίτηση ΚΕΕ να μην πάει ο κ. Ακιντζί στην τριμερή), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως έχοντας υπ’ όψιν όλα αυτά θα ήταν λάθος να απαντούσε αρνητικά στην πρόσκληση του γ.γ. του ΟΗΕ για την τριμερή. Το να ανταποκριθεί στην έκκληση του μεγάλου εταίρου της «κυβέρνησης», ανέφερε, είναι σαν να καταδικάζει τους Τουρκοκυπρίους στη διεθνή κοινότητα.

Όπως δήλωσε, «οι διεργασίες που γίνονται αφορούν στη δημιουργία εδάφους για τις διαπραγματεύσεις και εάν αυτό καταστεί εφικτό, στο πώς θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

«Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να απευθυνθώ και στον κ. Αναστασιάδη. Η Κύπρος περνά μια δύσκολη περίοδο. Στο άμεσο μέλλον θα δείξουμε την ικανότητα να φτάσουμε σε μια ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια ή θα έρθουμε αντιμέτωποι με νέες πραγματικότητες προς την κατεύθυνση μιας μόνιμης διαίρεσης» επεσήμανε.

Εάν θέλουμε λύση, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, θα πρέπει να επωφεληθούμε από αυτήν την ευκαιρία που έρχεται μπροστά μας δύο χρόνια μετά. «Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να μείνει πλέον μακριά από δηλώσεις που θέτουν υπό καθεστώς πίεσης τη συνάντηση. Θα πρέπει πλέον να αφήσει στην άκρη, να εγκαταλείψει την προσπάθεια να θέτει όρους με λανθασμένη ενημέρωση προς τη δική του κοινότητα σχετικά με το τι έγινε στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου και μετά όταν ήρθε η κα Λουτ».

Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι σε αυτό το στάδιο έχει καθήκον και η Γενική Γραμματεία των ΗΕ.

«Είναι και δικό της καθήκον να παραμείνει δεσμευμένη στις αρχές των ΗΕ, στις παραμέτρους και στις συγκλίσεις του παρελθόντος, και να ολοκληρωθεί η συνάντηση που θα γίνει στο πλαίσιο αυτό, με επιτυχία» είπε.

Θα συνεχίσει, κατέληξε, «να προσπαθεί για μόνιμη και δίκαιη λύση στην Κύπρο έχοντας εποικοδομητική στάση και γνωρίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή».

philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης