Τα ενεργειακά αναπόφευκτα θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχουν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Όπως ο παραδέχθηκε ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την ώρα που θα τεθεί από τον Μουσταφά Ακιντζί, θα το συζητήσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του φιλελεύθερου (Κύπρου), κατά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τρόοδος, υπήρξε αρκετή συζήτηση στο κεφάλαιο «ενεργειακά», στις επιδιώξεις της Τουρκίας και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνεδρία επαναβεβαιώθηκε η θέση σύμφωνα με την οποία αποκλείεται η συνδιαχείριση καθώς επίσης και η σύσταση μιας επιτροπής όπως την απαιτεί ο Μ. Ακιντζί. 

Σ’ ότι αφορά τα ενεργειακά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πάει στη συνάντηση θέτοντας τα εξής:

  • Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ στρέφονται κατά και των Τουρκοκυπρίων όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων.
  • Αυτό που θέλει η Τουρκία δεν είναι προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων αλλά επέκταση των δικών της διεκδικήσεων. 
  • Δεν πρέπει να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ διαμοιρασμού εσόδων και συνδιαχείρισης των ενεργειακών πηγών. 
  • Μπορεί να συσταθεί επιτροπή μέσω της οποίας οι Τουρκοκύπριοι να τυγχάνουν ενημέρωσης για τις εξελίξεις στα ενεργειακά. 

Στη διάρκεια της συζήτησης ξεκαθάρισε, τόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και από την πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας, πως δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα παγώματος του ενεργειακού προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Όταν σε κάποια στιγμή ένας εκ των πολιτικών αρχηγών έριξε στο τραπέζι την άποψη πως «εφόσον δεν θα έχουμε κάποια εξέλιξη μέχρι τον Γενάρη γιατί να μην χρησιμοποιηθεί αυτό και να πάει μήνυμα στην Τουρκία», ο πρόεδρος απάντησε λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει στην Τουρκία να απαιτήσει πάγωμα του προγράμματος και μετά τον Ιανουάριο. Και παρά γεγονός ότι υπήρξε ομοφωνία για το ότι προτάσεις συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου, είναι εκτός συζήτησης,.

Εντούτοις, ο ηγέτης του ΑΚΕΛ δεν ήθελε να γίνει συγκεκριμένη αναφορά στο τέλος της συνεδρίας.

 Από την σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας προκύπτει επίσης ότι, υπό τις περιστάσεις, δεν τίθεται θέμα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης παρά μόνο σ’ ότι αφορά την Αμμόχωστο.

Επίσης, φαίνεται ότι –σε σχέση με τις συνομιλίες– ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιμένει στις γραμμές των Ηνωμένων Εθνών: Δηλαδή, επανέναρξη μέσα από προετοιμασία, όπως επιδιώκει ο ΓΓ και εστιάζοντας στις έξι παραμέτρους.

Είναι επίσης εμφανές ότι η Λευκωσία περιμένει να δει εάν η Τουρκία συγκατανεύσει ή θα επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις ουσίας για εγγυήσεις και στρατό. 

Έντονος ήταν ο προβληματισμός της πολιτικής ηγεσίας στο κατά πόσο ο Μουσταφά Ακιντζί είναι σε θέση προχωρήσει με τις διαπραγματεύσεις χωρίς τις εντολές της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Φιλελεύθερου’, στην τελευταία του συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ο Ακιντζί ζήτησε στήριξη ως προς την προσπάθεια που καταβάλλει για επανέναρξη των συνομιλιών. 

Επιδίωξη είναι μια δημιουργική συνάντηση

Επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι να έχει στις 9 Αυγούστου μια δημιουργική συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και να δημιουργηθούν γενικότερα οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Μιλώντας μετά το πέρας της τρίωρης σύσκεψης ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε δημιουργικό κλίμα.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι μετά το πέρας της συνάντησης, την ερχόμενη Παρασκευή, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και θα τους ενημερώσει.

Επομένως, συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου, ο Πρόεδρος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων προσέρχεται σε όλες τις διαδικασίες επιδιώκοντας ακριβώς την επανέναρξη στη βάση των αποφάσεων των ψηφισμάτων των ΗΕ και των παραμέτρων του ΓΓ που είχαμε από το Κραν Μοντανά, προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί θέμα μορατόριουμ στην ΑΟΖ την Παρασκευή, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν είναι χρήσιμο, ούτε θα ήταν υπεύθυνο να γίνουν δηλώσεις προκαταλαμβάνοντας τη συζήτηση. Είπε ότι πρόκειται για άτυπη συνάντηση, η οποία έχει επιδιωχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και καιρό και θα γίνει την Παρασκευή.

Πληροφορίες από: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης