Συζήτηση για ενδεχόμενη αλλαγή στρατηγικής θέτει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ζητώντας από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να προσέλθουν στη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου με συγκεκριμένες τεκμηριωμένες, όπως αναφέρει, προτάσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε χθες επιστολή στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία επισυνάπτεται και δεκασέλιδο έγγραφο με τις θέσεις που κατατέθηκαν εκατέρωθεν στις συνομιλίες για το Κυπριακό από τον Φεβρουάριο και εντεύθεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, στην επιστολή θέτει ως ατζέντα της συνεδρίασης την ανάλυση μεθόδων και τρόπων για διαμόρφωση νέας στρατηγικής. Ο Πρόεδρος καλεί τα μέλη του Εθνικού να παρουσιάσουν τεκμηριωμένες απόψεις επί των θεμάτων αυτών. Τους καλεί να απαντήσουν με την κατάθεση θέσεων «εάν θα επιμείνουμε στις συμφωνίες κορυφής και στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου» και εάν θα αναζητηθεί μια λύση εκτός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επίσης, τα κόμματα καλούνται να τοποθετηθούν για την ανάληψη πρωτοβουλιών και επί των εξελίξεων στην περιοχή. Είναι προφανές πως η κίνηση αυτή αποτελεί τεστ για τους διαφωνούντες, που δημοσίως θέτουν θέμα αλλαγής πλεύσης σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Το γεγονός ότι τίθεται η 8η Ιουλίου στο πακέτο για αναθεώρηση ή εμμονή στην πάγια γραμμή, ενδεχομένως να δένει τα χέρια του ΔΗΚΟ. Στο δεκασέλιδο έγγραφο γίνεται σύγκριση των εκατέρωθεν θέσεων στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, νομοθετικής εξουσίας, αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, εξωτερικές σχέσεις, δικαστική εξουσία, δημόσια υπηρεσία (τουρκοκυπριακή προτάσεις), παλαιές πράξεις (τουρκοκυπριακή προτάσεις), Ε.Ε. (ελληνοκυπριακή προτάσεις), οικονομία (ελληνοκυπριακή προτάσεις), περιουσιακό και ιθαγένεια (τουρκοκυπριακή προτάσεις).

Πάντως, ο Πρόεδρος εάν θέλει μόνο να δοκιμάσει τους διαφωνούντες, θα στηριχθεί στα δύο μεγάλα κόμματα, που συμφωνούν με την ακολουθούμενη στρατηγική για διζωνική ομοσπονδία.
Στο μεταξύ, χθες η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, δεν διαφοροποίησε τα δεδομένα.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) της τουρκικής πλευράς είναι διακρατικά, οι συγκλίσεις στις οποίες επιμένει γίνονται αποδεκτές θεωρητικά και για επικοινωνιακούς λόγους παρουσιάζει οδικό χάρτη προς τη λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία δεν προχωρεί καθώς η τουρκική πλευρά δεν συζητά οτιδήποτε θα ξεπαγώσει το αδιέξοδο και θα καταστήσει το κουβεντολόι σε συγκλίσεις θέσεων.

Στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η τουρκοκυπριακή πλευρά έδωσε τα δικά της ΜΟΕ. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό φαίνεται να απομακρύνονται από τον καθορισμό συγκλίσεων ή τη δρομολόγηση ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως προέκυψε και μέσα από τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Είναι σαφές πως η προσπάθεια του Έρογλου είναι μέσω των ΜΟΕ να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζεται έτοιμη να διευκολύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά στο εμπόριο με την Τουρκία μέσω κατεχομένων, όπως επίσης και στην προσέλκυση τουριστών από την Τουρκία. Κατά τα άλλα απορρίπτει την πρόταση Αναστασιάδη για σύσταση τεχνικής επιτροπής για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να γίνονται έρευνες για αγνοούμενους σε στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, με την ανάλογη περίφραξη. Απορρίπτει και το θέμα της Αμμοχώστου ενώ φαίνεται να συζητά το δικαίωμα να επισκέπτονται οργανωμένα και όποτε θέλουν από τα κατεχόμενα τον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν, που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές.

Περαιτέρω συζητήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά αποναρκοθέτηση για 28 ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο, που τοποθέτησε η Εθνική Φρουρά πριν από το 1974. Η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχεται την πρόταση της ελληνοκυπριακή πλευράς για απαγκίστρωση κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής. Ακόμη η ελληνοκυπριακή πλευρά φαίνεται να έχει προτείνει το άνοιγμα πέντε οδοφραγμάτων και η τουρκοκυπριακή πλευρά να δέχεται μόνο το άνοιγμα ενός (Λεύκας).

Έγγραφο 19 σημείων για μη συγκλίσεις

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέμενε χθες την απάντηση του Ντερβίς Έρογλου στην πρότασή του για διαμόρφωση ενός τρίπτυχου, για την καταγραφή συγκλίσεων, αποκλίσεων και θέσεων στις οποίες είναι κοντά οι δυο πλευρές. Ο Ντερβίς Έρογλου επέμεινε στις συγκλίσεις 2008-2012, όπως περιγράφονται στο έγγραφο Ντάουνερ. Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του παρουσίασε έγγραφο με 19 σημεία στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη διαδικασία των συνομιλιών.

Στη συνέχεια ο κατοχικός ηγέτης θέλοντας προφανώς να αποφύγει την περαιτέρω συζήτηση του θέματος ακολούθησε τη γνωστή μέθοδό του: Παρέπεμψε το θέμα στους διαπραγματευτές, αφού στις συναντήσεις αρκείται στην ανάγνωση γραπτού κειμένου και τα υπόλοιπα θέματα τα παραπέμπει στις συναντήσεις Μαυρογιάννη – Οζερσάι. Τελικά συμφωνήθηκε να συναντηθούν οι διαπραγματευτές για να δουν κατά πόσο μπορούν να κάνουν εισήγηση στους ηγέτες στη συνάντηση της 24ης Ιουλίου.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως η ελληνοκυπριακή πλευρά εντοπίζει οκτώ ουσιώδεις διαφορές που αφορούν τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, στις εξωτερικές σχέσεις, στη δημόσια υπηρεσία, σε παλιές πράξεις, στην ιθαγένεια και στη μετανάστευση.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν χθες να επισκεφθούν το ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στις 24 Ιουλίου, πριν τη συνάντηση που θα έχουν την ίδια ημέρα στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Τούτο ανακοίνωσε χθες η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Πηγή: philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης