«To μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφές: Εάν η Τουρκία θέλει να έχει ομαλές σχέσεις με την ΕΕ στο πλαίσιο των ενταξιακών διαδικασιών ή σε όποιο άλλο πλαίσιο, θα πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες σε βάρος χώρας της ΕΕ». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε, επίσης, ότι με την προσθήκη των «στοχευμένων μέτρων» οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν από την «ισχυρή φραστική» στην «έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη» της Κύπρου, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μετά από «έντονες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της ημέρας», καθώς το πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων δεν ικανοποιούσε την κυπριακή πλευρά. Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για «συντονισμένες προσπάθειες» και συνεργασία με την Ελλάδα και άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των επτά χωρών του Νότου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εν λόγω μέτρα -εξήγησε- θα επηρεάσουν τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, τα προενταξιακά κονδύλια, τον διάλογο υψηλού επιπέδου, ενώ σημείωσε ότι τα «στοχευμένα μέτρα» αποτελούν τη διπλωματική γλώσσα επιβολής κυρώσεων κατά ατόμων, εταιρειών και του κράτους, σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά «δεν είναι αυτοσκοπός» και ότι στόχος είναι να σταματήσει η τουρκική επιθετικότητα και να εξευρεθεί «μία λύση λειτουργική, βιώσιμη που θα επιτρέψει την ειρηνική συμβίωση, τη σταθερότητα στη χώρα και την προκοπή». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης