Η Άγκυρα εκσυγχρονίζοντας τον «πόλεμο των κανονιοφόρων σε αυτό των γεωτρύπανων» προχωρεί στην παράνομη εδραίωσή της στην κυπριακή ΑΟΖ.

 Η αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο θαλασσοτεμάχιο 7 και η έναρξη γεωτρήσεων, τις επόμενες ενδεχομένως ημέρες, αποτελούν βήμα προς την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο για τον πλήρη στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου. 
Η Τουρκία διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις γεωτρήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησής της από την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι δε σαφές πως οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να διενεργούν εργασίες οι οποίες σε κάποιες φάσεις θα είναι παράλληλες με αυτές των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Μετά την επιβολή και την εδραίωση νέων τετελεσμένων ενδέχεται η Τουρκία να ασχοληθεί με το Κυπριακό, στοχεύοντας να καθορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι συζητήσεις. Η συνομοσπονδία σαφώς και την εξυπηρετεί καθώς θα παραμείνει το μόρφωμα που θα προκύψει εντός της Ε.Ε., ενώ θα ελέγχει και το νότιο συνιστών κρατίδιο, το ελληνοκυπριακό. Επί τούτου σερβίρονται νέες προσεγγίσεις στο θέμα της πολιτικής ισότητας, που παραπέμπουν στα μοντέλα της συνομοσπονδίας ή των δύο κρατών.

Η Λευκωσία κινείται έντονα σε διπλωματικό επίπεδο. Βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Αθήνα, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες. Στόχος, η έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίως από τις χώρες εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται ενεργειακά στην κυπριακή ΑΟΖ. Το εγχείρημα τούτο φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται να εξετάζει το σενάριο να μη συναινέσει στο κονδύλι προς την Άγκυρα για το Μεταναστευτικό. Μετά  αυτό, βέβαια, θα βρεθεί αντιμέτωπη με εταίρους της, κυρίως με χώρες που επηρεάζονται από μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Τουρκίας στο θαλασσοτεμάχιο 7, δύσκολα η Λευκωσία μπορεί να συναινέσει στην έγκριση του κονδυλίου.

Περαιτέρω εξετάζεται η εφαρμογή μέτρων που αφορούν στο κατοχικό καθεστώς. Έχουν τύχει επεξεργασίας μέτρα και απομένει να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις. Κινήσεις αναμένονται, χωρίς εκπλήξεις, και από τη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Πηγή: philenews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης