Θέση για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου η Τουρκία έχει ξεκινήσει γεώτρηση, πήρε ο Μουσταφά Ακιντζί. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης άσκησε κριτική στην απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» στο ψευδοκράτος για την Αμμόχωστο. Όπως είπε, δεν προηγήθηκε μελέτη και ξεκαθάρισε ότι οι ενέργειες που θα γίνουν, είναι σημαντικό να είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, να προάγουν την ειρήνη και τη συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους.

«Είμαστε στη μέση μιας διαδικασίας που δεν έχει τελειώσει» τόνισε επίσης, υποστηρίζοντας ότι για το αδιέξοδο στο Κυπριακό δεν φταίνε οι παράμετροι του ΟΗΕ, αλλά «η ελληνοκυπριακή πλευρά». Προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει τι θέλει στο Κυπριακό όχι σε μια συνάντηση με τον ίδιο μόνο, αλλά «σε μια άτυπη πενταμερή συνάντηση» μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Μεγάλης Βρετανίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση, ανεπίσημη ή επίσημη, επαναλαμβάνοντας ότι επιθυμεί μια ειρηνική συμβίωση με τους Ελληνοκύπριους, όπου θα κυριαρχεί η ασφάλεια και η πολιτική ισότητα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο, λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση και να γίνει το συγκεκριμένο θέμα «πεδίο συνεργασίας».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του παρατήρησε ότι η Τουρκία έχει αδύναμες σχέσεις με χώρες της περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε Ισραήλ και Αίγυπτο, και υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμεί να συνεχιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης