Στην «πτήση» της επόμενης πενταετίας για το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκονται από σήμερα οι έξι νέοι ευρωβουλευτές που έλαβαν την ψήφο του κυπριακού λαού.

Τις έξι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας καταλαμβάνουν οι Λευτέρης Χριστοφόρου, Λουκάς Φουρλάς, Γιώργος Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεχωριστό χρώμα και παράλληλα ξεχωριστά μηνύματα έχουν σταλεί από τους Τουρκοκυπρίους στις τέταρτες εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

– Πρώτον, είναι η σημαντική αύξηση της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια.

– Δεύτερον, η εκλογή του πρώτου Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι ανήλθαν σε 5.604 σε σύγκριση με μόλις 1.856 πριν από πέντε χρόνια.

Οι Τουρκοκύπριοι αποτέλεσαν το 2% των ψηφοφόρων που πήγαν την Κυριακή στις κάλπες για να ψηφίσουν τους έξι νέους ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γύρω στο 75% των Τουρκοκυπρίων ψήφισε το ΑΚΕΛ, το 24% το κίνημα «Γιασεμί» και 3% άλλα κόμματα.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ και το Σίγμα, περίπου το 75% των Τουρκοκυπρίων ψήφισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ποσοστό 17% – 24% το «Γιασεμί».

Ο πρώτος Τουρκοκύπριος στην Ευρωβουλή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Ο Niyazi Kizilyurek είναι 59 ετών και γεννήθηκε στο μικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το Κυπριακό Πρόβλημα και τις Διεθνείς Σχέσεις. Εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995, όπου εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής και είναι πρόεδρος του Τμήματος μέχρι σήμερα.

Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο.

Πληροφορίες από philenews.com

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης