Το Βιβλιοπωλείο «Αναγέννηση» παρουσιάζει την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, το βιβλίο της Ιωάννας Κραουνάκη «Η εποχή μας τότε λεγόταν σήμερα», από τις εκδόσεις «Ιανός».

Περίληψη

Ένα αγγείο που γεννήθηκε την 5η χιλιετία π.Χ., δηλαδή νεολιθικό, διηγείται την ιστορία του από τότε που πλάσθηκε από χώμα και νερό από τα χέρια της κεραμίστριας του, με την οποία συνδέεται η προσωπική του ιστορία μέχρι που πέφτει χιλιάδες χρόνια μετά στα χέρια της αρχαιολόγου του.
Το αγγείο με όνομα προσωποποιείται και ερωτεύεται ένα άλλο από την Ανατολή και βαδίζουν μαζί στο χρόνο του Σπηλαίου του Πανός στον Μαραθώνα, όπου θάβονται για να έρθουν και πάλι στο φως από τους αρχαιολόγους. Η χάρη του ζευγαριού φτάνει μέχρι την Αφρική, όπου τελείται και ο γάμος με την αρχαιολόγο για κουμπάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα παιχνίδι παίζει η ύλη, η άυλη, με τον χρόνο μέχρι την Αθανασία.

Tον Οκτώβριο του 2008 έγινε η πρώτη Παρουσίαση στον Ιανό και στην Ελληνογερμανική Αγωγή στην Παλλήνη με την Ναταλία Δραγούμη.

Τον Οκτώβριο 2015 στην Κοιλάδα Αργολίδας με μεγάλη επιτυχία, συνδυασμένη με σπουδαία Υποβρύχια Ανασκαφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιωάννα Κραουνάκη, με καταγωγή από το Ρέθυμνο Κρήτης, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αρχαιολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές, με γερμανική υποτροφία στην Χαϊδελβέργη έχοντας σαν ειδίκευση τον Νεολιθικό Αιγαιακό Πολιτισμό. Στην Αργολίδα έζησε από το 1980-1986 με συμμετοχή στις ανασκαφές της Τίρυνθας και μελέτη της Νεολιθικής της κεραμικής. Από το 1986, ως υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, διεξήγαγε ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες με αντίστοιχες δημοσιεύσεις. Στην προσπάθεια απόδρασής της από τα δημοσιοϋπαλληλικά στεγανά και την αυστηρή γλώσσα της επιστήμης της, με αναφορές όμως σ’ αυτήν, επιδόθηκε στη συγγραφή “παραμυθιών” απελευθερώνοντας το συναίσθημα και τη φαντασία της.

Το «H εποχή μας τότε λεγόταν σήμερα» αποτελεί το πρώτο της έργο και είναι εμπνευσμένο από μια διδακτορική διατριβή, που αφορούσε το Σπήλαιο Πανός Μαραθώνα, που δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Έχοντας έναν μαγικό τρόπο, η Ιωάννα Κραουνάκη, ταξιδεύοντας στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, με ωραία ελληνικά μας παρασύρει στο ταξίδι της. Ένα μάθημα για τον χρόνο που ξετυλίγεται μπροστά μας…

Η συγγραφέας ταξιδεύει το πρώτο εκδοθέν βιβλίο της στους τόπους των Ενάλιων Ερευνών της, συνθέτοντας και για τόπο το αντίστοιχο «Παραμύθι».

Από την Τίρυνθα και το Σπήλαιο Φράγχθι τα Νεολιθικά Αγγεία φθάνουν στο Λιμάνι της Πάρου, για να βρουν τους συγγενείς τους και να σμίξουν τις μνήμες τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης