Το σύμπαν των φυλακών στο νέο βιβλίο του Τάσου Θεοφίλου

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015, 16:24
Το σύμπαν των φυλακών στο νέο βιβλίο του Τάσου Θεοφίλου
«32 βήματα ή ανταποκρίσεις από το σπίτι των πεθαμένων» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Τάσου Θεοφίλου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ. 

Στο τρίτο του βιβλίο (μετά τα «Παρανουαρικό» και «Αντίο Μπάτμαν») ο Τάσος Θεοφίλου περιγράφει όψεις του μικρού σύμπαντος της φυλακής, της υπόγειας κουλτούρας των φυλακισμένων, που μπορεί να ξεκινά από την αυτοσχέδια πρακτική τέχνη και να φτάνει ως τη γεμάτη χιούμορ, αυτοσαρκασμό και φαντασία λεξιπλασία.

Ο ίδιος βιώνει όχι μονάχα τη βαρβαρότητα του εγκλεισμού, αλλά και την αυθαιρεσία ενός ολόκληρου δημοσιογραφικού-αστυνομικού-δικαστικού συμπλέγματος, που χρησιμοποίησε ακόμα και τα pulp διηγήματά του ως «ακλόνητο» στοιχείο ενοχής για απαλλοτρίωση τράπεζας.
Ο Τάσος Θεοφίλου περιγράφει όψεις του μικρού σύμπαντος της φυλακής, της υπόγειας κουλτούρας των φυλακισμένων, που μπορεί να ξεκινά από την αυτοσχέδια πρακτική τέχνη και να φτάνει ως τη γεμάτη χιούμορ, αυτοσαρκασμό και φαντασία λεξιπλασία
Η λογοτεχνική και πολιτική γραφίδα του Τάσου Θεοφίλου δεν παρατηρεί μονάχα τη ζωή της φυλακής, δεν περιγράφει μονάχα το καφκικό σύμπαν της καταστολής, αλλά ανατέμνει τη σύγχρονη δυστοπία του κράτους έκτακτης ανάγκης. Η λογοτεχνική και πολιτική γραφίδα του Τάσου Θεοφίλου εκπληρώνει ένα ύψιστο πολιτικό καθήκον, πέρα από την ανάλυση και ερμηνεία της σύγχρονης βαρβαρότητας. Την αντίσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέχρι το οριστικό τέλος της βαρβαρότητας αυτής.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του: «Σκληραίνουν τα μάτια μου να αντικρίζω την πραγματικότητα της φυλακής. Άνθρωποι που βρέθηκαν εδώ από μια αμείλικτη εξουσία, από μια ασύδοτη δύναμη, να σέβονται μόνο τη δύναμη. Εδώ μέσα αναπαράγεται όλη η αθλιότητα του καπιταλισμού με τους πιο χοντροκομμένους και κτηνώδεις όρους. Από την άλλην, οι κρατούμενοι σε έναν τόσο μικρό χώρο να παριστάνουν ότι ζούνε. Και πράγματι, κάποιοι να τα καταφέρνουν. Τελικά να ζούνε. Και ανάμεσα στους νεκρικούς τοίχους να αναπτύσσεται ζωή και να βγαίνουν αγριόχορτα ποτισμένα με τον καημό και την ένταση και την αδικία και την αναμονή. Αλλά να βγαίνουν, να φυτρώνουν μέσα από τα τσιμέντα. Να προσπαθούν οι άνθρωποι να μείνουν ζωντανοί, και κάποιοι να τα καταφέρνουν. Να αναπτύσσεται ένας ολόκληρος πολιτισμός, κτηνώδης αντανάκλαση και συμπύκνωση της κοινωνίας, κτηνώδης χωρίς προσχήματα. Όμως, ένας ολόκληρος πολιτισμός στο περιθώριο της κοινωνίας και κάτω από την πιο μυτερή γωνία του τακουνιού της εξουσίας.

»... Δεν είναι σπουδαίο πράγμα η φυλακή. Απλά σε παίρνουν και σε φυτεύουν ανάμεσα σε τσιμέντα και σίδερα κι εσύ προσπαθείς να μείνεις ανθισμένος και βλέπεις γύρω σου κάποιους να μην τα καταφέρνουν και να μαραίνονται και τρομάζεις. Και προσπαθείς με νύχια και με δόντια να μείνεις στη ζωή των φίλων σου, και η τηλεκάρτα ποτέ δεν είναι αρκετή. Και πρέπει να είσαι συνεχώς δυνατός και να δίνεις εσύ δύναμη στους έξω, και να μην ηττηθείς, και η παραμικρή λάθος λέξη έχει πολλαπλάσιο βάρος. Εξαρτημένος και υπόλογος.

»Και η ζωή προχωράει σε γκρι φόντο. Ούτε πιο αργή, ούτε πιο γρήγορη, ούτε ίδια».

Κείμενα του Τάσου Θεοφίλου δημοσιεύονται στο μπλογκ Υστερόγραφα μιας Σκευωρίας (astop.espivblogs.net), ενώ τα βιβλία του «Παρανουαρικό» και «Αντίο Μπάτμαν» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ασύμμετρη Απειλή.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015, 16:35