Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο δύο εποχών: του γραπτού λόγου και της ψηφιακής εικόνας. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σ’ αυτό το μεταίχμιο έχουν ένα διαφορετικά οργανωμένο εγκέφαλο και μαθαίνουν με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι τα παιδιά περασμένων δεκαετιών. Αναγκάζονται, όμως, να προσαρμοστούν σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν μπορεί πια να καλύψει τις νοητικές τους ανάγκες και τον τρόπο που μαθαίνουν.

Αναπόφευκτα αυτό δημιουργεί ασυμβατότητες και μαθησιακές δυσκολίες και σε άλλες περιπτώσεις ενεργοποιεί τη χαρισματική πλευρά πολλών μαθητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βιβλίο “Χαρισματική Εκπαίδευση” της Ελένης Γαρυφαλάκη (εκδόσεις Brainfood) προσεγγίζει τις μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και το μαθησιακό πλεονέκτημα, από ένα διαφορετικό πρίσμα και προτείνει εναλλακτικές εκπαιδευτικές μεθόδους, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν καλύτερα δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να ανακαλύψουν τον τρόπο που μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά.

Ακόμα, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας, μιας και παρουσιάζει τα τελευταία ευρήματα στο χώρο των νευροεπιστημών και πώς μπορούν να βοηθήσουν σε μια πιο αποτελεσματική μάθηση, αλλά παρουσιάζονται για πρώτη φορά Projects Πολλαπλής Νοημοσύνης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκπαιδευτικοί για πρακτική αξιοποίηση της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης στην τάξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης