Ο Bρετανός πεζογράφος Ντέιβιντ Κόρνγουολ, διάσημος σε όλο τον κόσμο με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο John le Carré, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο πράκτοράς του Τζόνι Γκέλερ.

«Προς μεγάλη μου θλίψη πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την είδηση ότι ο Ντέιβιντ Κόρνγουολ, γνωστός στον κόσμο ως Τζον Λε Καρέ, απεβίωσε έπειτα από σύντομη ασθένεια (δεν είχε σχέση με τον Covid-19) στην Κορνουάλη, το απόγευμα του Σαββάτου», ανέφερε ο Γκέλερ, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Curtis Brown, που εκπροσωπούσε τον εκλιπόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν 89 ετών. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους τέσσερις γιους του, στις οικογένειές τους και στην αγαπημένη του σύζυγο Τζέιν», πρόσθεσε.

«Χάσαμε μια μεγάλη μορφή της βρετανικής λογοτεχνίας», έκρινε, επαινώντας τη «μεγάλη ευστροφία» του, την «ευγένεια», το «χιούμορ» του.

«Με μεγάλη μας θλίψη είμαστε υποχρεωμένοι να επιβεβαιώσουμε ότι ο Ντέιβιντ Κόρνγουολ — ο Τζον Λε Καρέ — απεβίωσε εξαιτίας πνευμονίας το βράδυ του Σαββάτου», επιβεβαίωσε η οικογένεια σε σύντομο μήνυμά της που μετέφερε ο ατζέντης του συγγραφέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζον Λε Καρέ γνώρισε επιτυχία με το τρίτο του μυθιστόρημα, «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» (The Spy Who Came In from the Cold, 1964), που έγραψε στα τριάντα του, διότι «βαριόταν» τη δουλειά του διπλωμάτη στη βρετανική πρεσβεία στη Βόννη (στην τότε δυτική Γερμανία).

Το βιβλίο, παγκόσμιο μπεστ-σέλερ — πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα σε διεθνές επίπεδο — αφηγείται την ιστορία του Άλεκ Λίμας, βρετανού διπλού πράκτορα, που πάει στην Ανατολική Γερμανία υποδυόμενος τον αυτόμολο. Η μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σήμανε την αρχή της μακράς συνεργασίας του Κόρνγουολ με μεγάλες εταιρείες κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

Η καριέρα του Κόρνγουολ ως μυστικού πράκτορα τερματίστηκε από τον Βρετανό διπλό πράκτορα Κιμ Φίλμπι, ο οποίος αποκάλυψε τα ονόματα πολλών συμπατριωτών του που δούλευαν στις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου στην KGB, την υπηρεσία πληροφοριών της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Ο άνθρωπος που θα γνώριζε τεράστια επιτυχία ως λογοτέχνης είχε αναγκαστεί τότε να παραιτηθεί από την MI6.

Η μεγάλη επιτυχία με το μυθιστόρημα «Ο άνθρωπος που γύρισε από το κρύο»

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Δυτική Γερμανία εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά του με τίτλο «Call for the Dead» (1961), το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1967 με τον τίτλο «The Deadly Affair» από τον Σίντνεϊ Λούμετ. Περισσότερο αστυνομικό παρά μια ιστορία κατασκοπείας, παρουσίασε στο αναγνωστικό κοινό τον πανέξυπνο, αλλά και διακριτικό πράκτορα Τζορτζ Σμάιλι, ο οποίος έγινε ο πιο γνωστός χαρακτήρας του συγγραφέα κι εμφανίστηκε σε πολλά μεταγενέστερα έργα του. Επειδή απαγορευόταν στους διπλωμάτες – πράκτορες να χρησιμοποιούν το όνομά τους, υπέγραψε το βιβλίο, όπως και τα επόμενα, με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Τζον λε Καρέ («Καρέ» στα γαλλικά το τετράγωνο).

Με το τρίτο του μυθιστόρημα «Ο άνθρωπος που γύρισε από το κρύο» («The spy who came in from the cold», 1963) γνώρισε απρόσμενα μεγάλη επιτυχία. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου του είναι ένας ηλικιωμένος Βρετανός πράκτορας, ο Άλεκ Λίμας, ο οποίος έχει επιφορτιστεί από την υπηρεσία του να προσποιηθεί τον πολιτικό φυγάδα στην Ανατολική Γερμανία για να «κάψει» έναν ανώτερο πράκτορα της χώρας. Σε αντίθεση με τους λαμπερούς κατασκόπους τύπου Τζέιμς Μποντ, ο Λίμας είναι ένας μοναχικός και αποξενωμένος άνθρωπος, χωρίς αξιοσέβαστη σταδιοδρομία ή θέση στην κοινωνία. Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο το 1965 από τον Μάρτιν Ριτ με τον ίδιο τίτλο και πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον στον ρόλο του Λίμας.

Αποκλειστική ενασχόληση με το γράψιμο

Το 1964 ήταν μία καθοριστική χρονιά γι’ αυτόν, καθώς απομακρύνθηκε από τη διπλωματική υπηρεσία, όταν ο Άγγλος διπλός πράκτορας Κιμ Φίλμπι αποκάλυψε τα ονόματα των συναδέλφων του και του ίδιου του λε Καρέ. Έτσι, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί αποκλειστικά με το γράψιμο, με δεδομένο την επιτυχία των βιβλίων του.

Έπειτα από μία σειρά μυθιστορημάτων, που δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση, ο Λε Καρέ επέστρεψε στον Τζορτζ Σμάιλι με το βιβλίο «Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» («Tinker, Tailor, Soldier, Spy», 1974), το πρώτο έργο μιας τριλογίας κατασκοπικών μυθιστορημάτων με κεντρικούς ήρωες τον Σμάιλι και τη νέμεσή του, τη σοβιετική κατάσκοπο Κάρλα. Το 1979 μεταφέρθηκε στην τηλεόραση και το 2011 στον κινηματογράφο με τον ίδιο τίτλο από τον σκηνοθέτη Τόμας Άλφρεντσον. Η διαμάχη Σμάιλι-Κάρλας συνεχίστηκε με τον «Έντιμο Μαθητή» («The Honourable Schoolboy», 1977) και κορυφώθηκε με το «Οι άνθρωποι του Σμάιλι («Smiley’s People», 1980), με την επιτυχημένη προσπάθειά του να φέρει την Κάρλα στη Δύση.

Το 1983 σημείωσε μία ακόμη μεγάλη επιτυχία με το μυθιστόρημα «Η μικρή τυμπανίστρια» («The Little Drummer Girl», 1983), στο οποίο διερευνά τη σύγκρουση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1984 από τον Τζορτζ Ρόι Χιλ και στην τηλεόραση το 2018.

Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «A Perfect Spy» (1986) με την ιστορία ενός διπλού πράκτορα, «Η Ρωσική Εστία» («The Russia House»,1989) που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1990 από τον Φρεντ Σκέπιζι με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι, «The Secret Pilgrim» (1991), «Νυχτερινή Βάρδια» («The Night Manager», 1993), «Our Game» (1995) που εκτυλίσσεται μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ο «Ράφτης του Παναμά» («The Tailor of Panama», 1996) που γυρίστηκε ταινία το 2001 από τον Τζον Μπούρμαν.

«Ο Επίμονος Κηπουρός»

Το 2001 δημοσίευσε το μυθιστόρημά του «Ο Επίμονος Κηπουρός» («The Constant Gardener» (ταινία το 2005 από τον βραζιλιάνο σκηνοθέτη Φερνάντο Μεϊρέλες), στο οποίο ένας βρετανός διπλωμάτης ερευνά το θάνατο της γυναίκας του και αποκαλύπτει τις παράνομες πρακτικές μιας φαρμακευτικής εταιρείας. Το έργο αυτό ξάφνιασε κοινό και κριτικούς, καθώς απέδειξε ότι ο λε Καρέ δεν ήταν μόνο ένας συγγραφέας κατασκοπικών μυθιστορημάτων του Ψυχρού Πολέμου.

Το 2003 κυκλοφόρησαν οι «Απόλυτοι Φίλοι» («Absolute Friends»), με ήρωες δύο πράκτορες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, που επανασυνδέονται στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο μυθιστόρημά του «Νο1 καταζητούμενος» («A Most Wanted Man», 2008), που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2014 από τον Άντονι Κόρμπιν, παρακολουθεί τις προσπάθειες ενός τρομοκράτη – γιου ενός συνταγματάρχη της KGB – να κρυφτεί στο Αμβούργο, ενώ στο «Ένας προδότης στα μέτρα μας» («Our Kind of Traitor», 2010) – ταινία το 2016 από τη Σουζάνα Γουάιτ με τον ελληνικό τίτλο «Ένας προδότης ανάμεσά μας» – αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που βρίσκεται σε διακοπές και ακούσια εμπλέκεται σε μία περίπλοκη συνωμοσία με τη συμμετοχή ρώσων μαφιόζων, πολιτικών και διεθνών τραπεζιτών.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Τζον λε Καρέ συνέχιζε να γράφει και να εκδίδει έργα του. Στο «Μια Ευαίσθητη Αλήθεια» («A Delicate Truth», 2013) ένας νεαρός δημόσιος υπάλληλος προσπαθεί να διακρίνει τι πραγματικά συνέβη κατά την παράδοση στις αρχές ενός τρομοκράτη και στο «Η Κληρονομιά των Κατασκόπων» («A Legacy of Spies», 2017) επανεξετάζει τη μεγάλη του επιτυχία «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», παρουσιάζοντας παλιούς και νέους χαρακτήρες. Το πιο πρόσφατο έργο του «Ο Έντιμος Άνθρωπος» («Agent Running in the Field», 2019), είναι μία ιστορία κατασκοπίας που εκτυλίσσεται το 2018 και στην οποία εντάσσει και την υπόθεση του «Brexit», στο οποίο ήταν απόλυτα αντίθετος, όντας υπέρμαχος της Ενωμένης Ευρώπης.

Ακολουθούν κάποιες από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στη ζωή του Ντέιβιντ Κόρνγουολ,

19η Οκτωβρίου 1931: Γεννιέται στο Πουλ, στο Ντόρσετ, στη νότια Αγγλία.

1936: Η μητέρα του εγκαταλείπει την οικογενειακή εστία και τον αφήνει με τον πατέρα του, που θα καταδικαστεί και θα φυλακιστεί δύο φορές για ασφαλιστικές απάτες.

1948 – 1956: Σπουδάζει γαλλική και γερμανική φιλολογία στη Βέρνη (Ελβετία), κατόπιν στην Οξφόρδη.

1954: Παντρεύεται την Άλισον Σαρπ, με την οποία θα αποκτήσουν τρεις γιους προτού πάρουν διαζύγιο το 1971. Έναν χρόνο αργότερα, παντρεύεται την επιμελήτρια βιβλίων Βάλερι Γιούστας, με την οποία απέκτησαν έναν γιο.

1958: Αρχίζει να δουλεύει για τη βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας MI5. Γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, «Η τελευταία κλήση» (Call for the Dead, 1961).

1960: Αρχίζει να δουλεύει για τη βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας MI6. Η κάλυψή του είναι το πόστο του Β΄ γραμματέα της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόννη, στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

1963: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» (The Spy Who Came In from the Cold), με το ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ.

1964: Προδίδεται από τον Bρετανό διπλό πράκτορα Κιμ Φίλμπι, που αποκαλύπτει την ιδιότητά του στην KGB, την υπηρεσία πληροφοριών της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Παραιτείται από την MI6. Αφιερώνεται στη συγγραφή βιβλίων.

1974: Τυπώνεται το μυθιστόρημα «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» (Tinker Tailor Soldier Spy), το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Θα ακολουθήσουν τα βιβλία «Ο εντιμότατος μαθητής» (The Honourable Schoolboy, 1977) και «Οι άνθρωποι του Σμάιλι» (Smiley’s People, 1979).

Ιανουάριος 2003: Η εφημερίδα The Times τυπώνει εξαιρετικά οξύ άρθρο του εναντίον της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, υπό τον τίτλο «Οι ΗΠΑ τρελάθηκαν» («The United States has gone mad»).

2017: Τυπώνεται το 24ο μυθιστόρημά του, με τίτλο A Legacy of Spies.

Οκτώβριος 2019: Τυπώνεται το τελευταίο του μυθιστόρημα, υπό τον τίτλο Agent Running in the Field.

12η Δεκεμβρίου 2020: Πεθαίνει εξαιτίας πνευμονίας στην Κορνουάλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης