Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον αγώνα των ξεριζωμένων Ποντίων και Μικρασιατών είναι το έργο του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νίκου Αγγελίδη, ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Η πολυσυζητημένη έκδοση που έγινε ανάρπαστη στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Διασπορά, αναζητά μέσα από το πέρασμα των χρόνων, το ταξίδι του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, στις νέες εστίες, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Ένα ταξίδι αγωνιώδες, έτσι ακριβώς περιγράφεται, για να διασωθεί η ρίζα, ο πολιτισμός, η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη και έθιμα που κρατούσαν σαν φυλακτό στις αλλοτινές τους πατρίδες οι Πόντιοι, οι Ρωμηοί της Πόλης, της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδρυση της ΑΕΚ στην Αθήνα το 1924, από αθλητές που μεσουρανούσαν στα ελληνικά αθλητικά σωματεία της Κωνσταντινούπολης, είναι απλά η αφύπνιση για το τι θα επακολουθήσει.

Η πολυετής έρευνα του Νίκου Αγγελίδη, φέρνει στο φως, άγνωστες πτυχές της ιστορίας του δικέφαλου αετού και κατ’ επέκταση των Ποντίων και Μικρασιατών αδερφών μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε κομμάτι ελληνικής γης, ξεχύνονται ψυχές που διψούν για ζωή. Ονειρεύονται να φτιάξουν το μέλλον… όπως το παρελθόν τους. Το πρόσφατο παρελθόν. Αγωνίζονται και δεν ξεχνούν… Κουβαλούν στις πλάτες λίγα υπάρχοντα, όσα ξέμειναν από τους βίαιους διωγμούς, αλλά έχουν μαζί τους την ελπίδα. Στήνουν πρόχειρα τα πρώτα σπίτια τους, αλλά το μυαλό τους είναι στη δημιουργία. Θέλουν να δείξουν τις δυνατότητες και τη δυναμική τους. Ο αθλητισμός, κάτι που γνωρίζουν καλά, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα τους.

Μπαίνουν με τα μούτρα λοιπόν στην αναζήτηση όλων των συστατικών εκείνων που τους έκαναν να ξεχωρίζουν. Φτιάχνουν ομάδες όπου κι αν βρίσκονται. Αθλητικά σωματεία. Παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ πονγκ, διαγωνίζονται στην κολύμβηση, την πάλη, τον στίβο. Είναι πρώτοι και καλύτεροι. Είναι Πόντιοι και Μικρασιάτες που το λέει η ψυχή τους.

Το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη, αναδεικνύει μια μια τις προσπάθειες αυτές… 302 συνολικά και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Αποτελεί ένα ξεχωριστό ταξίδι στα αχαρτογράφητα νερά της ιστορίας της ΑΕΚ και του δικέφαλου αετού. Ταξιδεύει… στην ιστορία από το 1876 (!) μέχρι σήμερα.

Η πολυτελής δουλειά των 300 σελίδων κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Νότιος Άνεμος. Περιλαμβάνει 1000 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες (αδημοσίευτες οι πιο πολλές) αλλά και δυσεύρετα αποκόμματα παλιών εφημερίδων.

Το βιβλίο πρόκειται να παρουσιαστεί στη Μελβούρνη στη 1 Δεκεμβερίου 2017, στο Ελληνικό Κέντρο (Delphi Bank Mez, 168 Lonsdale Street, Μελβούρνη), στις 7.00μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης