Οι παλαιότεροι συνήθιζαν να λένε «μια εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις». Αυτό συμβαίνει με το φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στα 80 χρόνια από τη «Μάχη των Οχυρών» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Άγγιστρο Δράση».

Ακριβώς 80 χρόνια μετά το δεύτερο εκείνο «Όχι» των Ελλήνων, η Κοιν.Σ.Επ. που εδρεύει στις Σέρρες, στο πλαίσιο δράσεων που στοχεύουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, προχώρησε στην έκδοση ενός συλλεκτικού επετειακού λευκώματος με τίτλο: «1941-2021: 80 χρόνια από την Μάχη των Οχυρών», που περιλαμβάνει μοναδικές φωτογραφίες, μάρτυρες της γερμανικής επίθεσης στη μάχη των οχυρών, τον Απρίλιο του 1941 και του αγώνα των Ελλήνων υπερασπιστών της. Χαρακτηριστική ήταν και η παραδοχή του Αδόλφου Χίτλερ, σε ομιλία του στο Ράιχσταγκ το Μάιο του 1941, ότι “ο Έλλην στρατιώτης επολέμησε με ύψιστον ηρωισμόν και αυτοθυσίαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Άγγιστρο Δράση» Άνθιμος Γεωργιάδης, «φωτογραφίες και άλλα ενθύμια από την επίθεση στη ελληνική «Γραμμή Μαζινό», όπως αποκαλούσαν τις οχυρώσεις στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι Γερμανοί, είχαν περίοπτη θέση στα προσωπικά στρατιωτικά τους άλμπουμ. Τις φωτογραφίες αυτές τις έδειχναν με περηφάνια, εξαιτίας της φήμης που απέκτησαν οι επιχειρήσεις κατά των οχυρών, λόγω της σκληρότητας του αγώνα, της γενναίας αντίστασης των Ελλήνων υπερασπιστών, αλλά και το θαυμασμό για την κατασκευή και την αντοχή τους».

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο καθόλα επιμελημένο λεύκωμα, σχεδόν στο σύνολό τους, προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Θεσσαλονικιού συλλέκτη Βύρωνα Μήτου, που με ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο συγκέντρωσε σπάνιο υλικό τις προηγούμενες δεκαετίας, που αποτελεί σήμερα μοναδικό ντοκουμέντο, για τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα, αλλά και τα χρόνια της κατοχής που ακολούθησαν έως την απελευθέρωση το 1944.

«Το φωτογραφικό υλικό της έκδοσης», τονίζει ο κ. Άνθιμος Γεωργιάδης, «δεν αποτυπώνει τα γεγονότα μόνο τη χρονική περίοδο των εχθροπραξιών (6-10/4/1941), αλλά και όσα προηγήθηκαν της επίθεσης αλλά και ακολούθησαν μετά τη συνθηκολόγηση και την παράδοση όσων συγκροτημάτων δεν είχαν καταληφθεί από τους Γερμανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάσπαση της «Γραμμής Μεταξά» δεν ήταν τελικά υπόθεση λίγων ωρών

Στον πρόλογο του λευκώματος ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, τονίζει, μεταξύ άλλων: «η Μάχη των Οχυρών τον Απρίλιο του 1941 μπορεί να διήρκησε λιγότερο από τέσσερεις μέρες συνέβαλε όμως με το δικό της τρόπο στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως Σερραίος στην καταγωγή, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια για τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από 80 χρόνια στο οχυρό του Μπέλλλες και του Αγγίστρου, αλλά και στην Ομορφοπλαγιά με τη θυσία του ήρωα λοχία Δημητρίου Ίτσιου. Αποτελεί χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε να ξεθωριάσει η ιστορική μνήμη, ο ηρωικό αγώνας όσων πολέμησαν και η θυσία όσων χάθηκαν τα βόρεια σύνορα της πατρίδας, υπερασπιζόμενοι σύγχρονες Θερμοπύλες».

Την επιμέλεια των κειμένων του λευκώματος ανέλαβαν ο ιστορικός Γιώργος Πολύχρους και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σαββίδης, ενώ την ευθύνη της τεκμηρίωσης των φωτογραφιών ανέλαβε ο εκπαιδευτικός και ερευνητής, Πλάτωνας Περαρής. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στη διαδραστική ιστοσελίδα www.roupel.gr που δημιούργησε η Κοιν.Σ.Επ ΑΓΓΙΣΤΡΟ ΔΡΑΣΗ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης