Εβδομήντα χρόνια μετά τον εντοπισμό του πτώματος του Αμερικανού δημοσιογράφου, δύο Έλληνες δημοσιογράφοι φέρνουν εκ νέου το θέμα στην επικαιρότητα, με νέα στοιχεία για τη δολοφονία του.

Την Κυριακή 16 Μαΐου 1948, πριν από 70 ακριβώς χρόνια, βρέθηκε από έναν βαρκάρη να πλέει στη θάλασσα του Θερμαϊκού το πτώμα του 35χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ. Είχε δολοφονηθεί, πριν μια εβδομάδα (όταν χάθηκαν τα ίχνη του), με μια σφαίρα «εξ επαφής» στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ήταν δεμένος χειροπόδαρα και τα ψάρια είχαν φάει τα μάτια του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα είχε αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άνοιξη του 1947, λόγω της αμερικανικής βοήθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας με το «Δόγμα Τρούμαν» και την εξαγγελία του «Σχεδίου Μάρσαλ» καθώς και του Εμφυλίου, ο οποίος έπρεπε να τερματιστεί με «την συντριβήν των κομμουνιστοσυμμοριτών».

Εβδομήντα χρόνια μετά, δύο δημοσιογράφοι ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο Κώστας Παπαϊωάννου φέρνουν εκ νέου το θέμα στην επικαιρότητα με νέα στοιχεία για τη δολοφονία του ανταποκριτή του CBS.

To βιβλίο τους έχει τον τίτλο «Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Για τους συγγραφείς η ουσία είναι ότι ο Πολκ δολοφονήθηκε πριν επισκεφτεί το αρχηγείο των ανταρτών και πριν επιστρέψει στην πατρίδα του, μεταφέροντας την αμφισβήτηση της αμερικανικής πολιτικής για την Ελλάδα στην ίδια την Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την πάροδο του χρόνου, αποδείχθηκε ότι ο Μουζενίδης ήταν ήδη νεκρός την ημέρα της δολοφονίας και ο Βασβανάς, αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ και Πολιτικός Επίτροπος της VI Μεραρχίας στην Κεντρική Μακεδονία, βρισκόταν πολύ μακριά από την πόλη. Όπως και αποδείχθηκε ότι όλα όσα «ομολόγησε» ο Στακτόπουλος δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα: το σενάριο ήταν βιαστικά και πρόχειρα κατασκευασμένο…

Μετά τη δικτατορία, ο Βασβανάς από τη Ρουμανία όπου ζούσε έκανε τέσσερις αιτήσεις επαναπατρισμού (για να έρθει εδώ και να δικαστεί), οι οποίες απορρίφθηκαν, και ο Στακτόπουλος τέσσερις αιτήσεις για επανάληψη της διαδικασίας στον Άρειο Πάγο (μία ο ίδιος και τρεις η σύζυγός του μετά τον θάνατό του), οι οποίες απορρίφθηκαν επίσης. Ο φάκελος της δολοφονίας του Τζορτζ Πολκ αντέχει διαχρονικά: δεν πρέπει να ανοίξει και έτσι το κατασκευασμένο σενάριο του 1948-49 για τη συγκάλυψη της δολοφονίας εξακολουθεί να παραμένει η επίσημη εκδοχή για τη δολοφονία, μέχρι σήμερα, 70 χρόνια μετά…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης