Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Πάντα ήθελα να γράψω, αλλά χρόνο βρήκα σχετικά πρόσφατα. Για μένα το γράψιμο είναι απασχόληση, όπως άλλοι άνθρωποι λύνουν σταυρόλεξα ή ασχολούνται με χειροτεχνίες. Γράφω και χάνομαι σε έναν τόπο όπου δεν υπάρχει χρόνος, μόνο απίθανες καταστάσεις. Κάνω περίεργους συλλογισμούς που μετατρέπονται σε φανταστικές καταστάσεις, πάντα ανθρωποκεντρικές. Συχνά, οι σκέψεις μου καταλήγουν σε υποθέσεις και ερωτήματα, τα οποία χρήζουν έρευνας. Οπότε καταπιάνομαι με την έρευνα. Είναι ένας προσωπικός χρόνος, δημιουργικός, πολύτιμος» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr, η Αλίκη Αλιφέρη με αφορμή το πρώτο της βιβλίο «Το ναρκοπέδιο του έρωτα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ναρκοπέδιο του έρωτα» είναι ένα μυθιστόρημα που κινείται ανάμεσα στο νουάρ, τον έρωτα, τις αστυνομικές ιστορίες, τους φόνους και το χιούμορ. Και βέβαια δεν παραλείπει να θίξει τη δύναμη της εξουσίας και τις διαπλοκές των κρατούντων.

Η ταλαντούχα συγγραφέας αποκαλύπτει τα μελλοντικά της σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για τη συγγραφική της διαδρομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι σας ενέπνευσε ώστε να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο «To ναρκοπέδιο του έρωτα»;

Η ιδέα της προοδευτικής εξέλιξης δύο νέων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι από λάθος εκτιμήσεις. Πόσο εύκολο είναι να ξεβολευτείς στα τριάντα, όταν έχεις εργασία, για να κυνηγήσεις το όνειρό σου; Τι είδους κίνητρα μπορούν να σε ξεσηκώσουν; Τι προτερήματα χρειάζεσαι για να δώσεις στη ζωή σου νέα κατεύθυνση; Φυσικά, πρώτα από όλα, η επιθυμία θα πρέπει να γίνει πρόθεση, η πρόθεση σχέδιο και το σχέδιο να υλοποιηθεί με κόστος και συνέπεια. Μετά έρχεται ο απολογισμός: Τι έχασα; Τι κέρδισα; Αυτοί ήταν οι αρχικοί προβληματισμοί που με παρακίνησαν να γράψω το βιβλίο. Στη συνέχεια προστέθηκαν ουσιαστικά ερωτήματα, που ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει.

Πείτε  μας λίγα λόγια για αυτήν  την ιστορία φόνων αλλά και έρωτα που έχει ως θέμα το βιβλίο σας. Στηρίζεται σε αληθινούς χαρακτήρες;

Οι χαρακτήρες είναι επινοημένοι. Ωστόσο πιστεύω, πως πολλοί αναγνώστες θα αναγνωρίσουν κάποιον γνωστό τους ανάμεσα στους χαρακτήρες του μυθιστορήματος. Κινητήρια δύναμη στο «Ναρκοπέδιο του Έρωτα» είναι ο μαχητικός Σάββας Καλλίνης, ο οποίος θέλει να συγκαταλέγεται στους νικητές. Ο Σάββας σπούδαζε γιατρός, αλλά η οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του τον ανάγκασε να δεχτεί με ευγνωμοσύνη τη θέση του αστυνομικού στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής. Χαρισματικός στη δουλειά του, κερδίζει την προσοχή των ανωτέρων του, οι οποίοι του αναθέτουν να σχηματίσει τη δική του ερευνητική ομάδα: Σε μια από τις πέντε ιστορίες φόνων, τις οποίες αφηγείται το βιβλίο, ο Σάββας-γνωρίζει την αινιγματική Αύρα Νέσσου, η οποία θα του ανατρέψει πολλές παγιωμένες απόψεις. Ο Σάββας θα αναθεωρήσει αυτά που πίστευε για τον έρωτα, τη φιλία, την αγάπη, την πίστη. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί το αστυνομικό του έργο, παράλληλα με την περίπλοκη ιδιωτική ζωή του ροκά Σάββα και της Αύρας.

Το βιβλίο σας μεταξύ άλλων  θίγει τη δύναμη της εξουσίας και τις διαπλοκές των κρατούντων. Μιλήστε μας γι αυτό.

Μια από τις υποθέσεις που αναλαμβάνει η ομάδα του Σάββα αφορά τη δολοφονία ενός σημαντικού πολιτικού παράγοντα. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, ο Σάββας θα γνωρίσει το πολιτικό παρασκήνιο και θα πάρει μια γεύση από το βαθύ παρακράτος και τις μυστικές υπηρεσίες. Εκτός του ότι θα βρεθεί ο ίδιος και ο προϊστάμενός του παρακολουθούμενοι, θα αναγκαστεί να συνεχίσει την έρευνα μυστικά και θα φτάσει να κινδυνέψει.

Το βιβλίο σας θυμίζει  αστυνομικό φιλμ  νουάρ. Πού θεωρείται  ότι θα ήταν καλύτερο να μεταφερθεί στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη;

Το γεγονός ότι παρακολουθεί την περιπετειώδη τη ζωή του Σάββα και της Αύρας επί δέκα χρόνια και περιλαμβάνει πέντε συγκλονιστικές υποθέσεις φόνων του δίνει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένα σίριαλ.

Εσείς πώς θα μας θα μας συστήνατε το βιβλίο σας;

Το «Ναρκοπέδιο του Έρωτα» ασχολείται με πολλές εκφάνσεις του Έρωτα. Από την καλύτερη στη χειρότερη. Διαβάζεται εύκολα, παρότι συμβαίνουν πολλά δραματικά, αλλά και αστεία γεγονότα. Έχει γρήγορο ρυθμό, διαθέτει χιούμορ, διασκεδαστική αργκό, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και συνεχείς ανατροπές.

Πείτε μας λίγα λόγια για σας καθώς και τι ονειρεύεστε για την πορεία σας ως συγγραφέας;

Αυτή την εποχή αισθάνομαι ικανοποιημένη, διότι έχω χρόνο να γράψω, να μελετώ ιστορία, να γνωρίζω από κοντά νέους ανθρώπους, να ταξιδεύω μακριά από την Ευρώπη και να κάνω νέα σχέδια. Σαν συγγραφέας θα ήθελα να ακούσω εποικοδομητική κριτική.

Τι σας ωθεί να γράφετε; (Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώματα και μνήμες από την παιδική ηλικία τους αλλά δεν γίνονται συγγραφείς).

Πάντα ήθελα να γράψω, αλλά χρόνο βρήκα σχετικά πρόσφατα. Για μένα το γράψιμο είναι απασχόληση, όπως άλλοι άνθρωποι λύνουν σταυρόλεξα ή ασχολούνται με χειροτεχνίες. Γράφω και χάνομαι σε έναν τόπο όπου δεν υπάρχει χρόνος, μόνο απίθανες καταστάσεις. Κάνω περίεργους συλλογισμούς που μετατρέπονται σε φανταστικές καταστάσεις, πάντα ανθρωποκεντρικές. Συχνά, οι σκέψεις μου καταλήγουν σε υποθέσεις και ερωτήματα, τα οποία χρήζουν έρευνας. Οπότε καταπιάνομαι με την έρευνα. Είναι ένας προσωπικός χρόνος, δημιουργικός, πολύτιμος.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Εργάζομαι στο δεύτερο μυθιστόρημα, αλλά προς το παρόν δεν επιθυμώ να μιλήσω γι’ αυτό, πέρα του ότι είμαι ενθουσιασμένη με το θέμα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης