Ο εκδοτικός οίκος «Μένανδρος» παρουσιάζει το βιβλίο του Αναστάσιου Δαμβέργη με τίτλο «Φαρμακοποιία», την Τρίτη 16 Μαΐου 2017 και ώρα 19.00 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) Σταδίου 13, Αθήνα.

Θα μιλήσουν οι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής Παν. Ζυρίχης, τ. Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Παν. Ιωαννίνων, Πρόεδρος Δ.ΕΠ. Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας, τμ. Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ Κούβελας Δημήτριος, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ Γεώργιος Βασιλόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica.

Συντονίζει: ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το βιβλίο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αναστάσιος Δαμβέργης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες επιστήμονες-ερευνητές του 20ού αιώνα. Διδάκτωρ φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, καθώς και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Από το 1880, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, διατέλεσε καθηγητής χημείας σε ανώτερες σχολές, ενώ το 1892 διορίσθηκε καθηγητής της φαρμακευτικής χημείας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, διατηρώντας την έδρα του μέχρι και τον θάνατό του (1920). Ταυτόχρονα, υπήρξε τακτικό μέλος του ελληνικού ιατροσυνεδρίου, ενώ η επιστημονική του δράση συνεχίστηκε με πολλές έρευνες και μελέτες, καθώς και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο θεωρείται μέχρι σήμερα μία «μεγάλη παρακαταθήκη» για την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Το σημαντικότερο ανάμεσα στα επιστημονικά συγγράμματά του είναι η «Φαρμακοποιία», που τυπώθηκε στην Αθήνα το 1899, η οποία, μάλιστα, αναγνωρίστηκε ως «η επίσημη φαρμακοποιία της Ελλάδας». Οι εκδόσεις «Μένανδρος», έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό και υψίστης επιστημονικής αξίας έργο, προχώρησαν στην επανέκδοσή του και παραδίδουν στο επιστημονικό κοινό τη «Φαρμακοποιία, Α.Κ. Δαμβέργη» σε ομοιογραφική αναπαραγωγή της πρωτότυπης έκδοσης του 1899.

Το έργο περιέχει: Την παρασκευή 3.000 χημικών Γαληνικών φαρμάκων και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τις δοκιμασίες Χημικών και Γαληνικών, καθώς επίσης Φυτικών και Ζωικών φαρμάκων. Μία εκτεταμένη προεισαγωγή των εργασιών και τοξικολογικών μεθόδων έρευνας. Τους καταλόγους καταρτισμού και καταστιχογραφίας των φαρμακείων. Πολυάριθμους βοηθητικούς πίνακες και εκατοντάδες αριστουργηματικά χαρακτικά (ξυλογραφίες) με αναλυτική απεικόνιση της διαδικασίας.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με τη συνολική ευθύνη των εκδόσεων «Μένανδρος» και την ευγενική υποστήριξη της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας «Galenica».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης