Η Priya Ahluwalia σχεδιάστρια μόδας από το Λονδίνο με πατέρα από τη Νιγηρία και μητέρα από την Ινδία στο νέο βιβλίο της με τίτλο «Jalebi» με φωτογραφίες του Laurence Ellis αναδεικνύει τι σημαίνει να ζεις ως νέος με μεικτή καταγωγή στη σύγχρονη Βρετανία.

Κεντρικό σημείο στο βιβλίο καταλαμβάνει η συνοικία Southall, η μικρή Ινδία, ή μικρή Πουντζάμπ, όπως λέγεται η περιοχή του Λονδίνου, την οποία η σχεδιάστρια μόδας επισκεπτόταν συχνά τα χρόνια προς την ενηλικίωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες του βιβλίου δείχνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που απαρτίζουν τη μεγαλύτερη κοινότητα Πουντζάμπι εκτός Ινδίας.

«Υπάρχουν ναοί των Σιχ, το μόνο που μπορείτε να μυρίσετε είναι φαγητά της Πουντζάμπ και μουσική από την Πουντζάμπ ακούγεται από ηχεία στον δρόμο. Όμως δεν είναι μόνο οι άνθρωποι της συγκεκριμένης κοινότητας, πολλοί από την Αφρική και την Καραϊβική έχουν μετακομίσει στη γειτονιά. Τα καταστήματα πωλούν τα πάντα, από αγάλματα του πρώτου Σιχ, Γκουρού Νάνακ έως τηγάνια, πλαστικά λουλούδια και σκάκι. Πολλές από τις πινακίδες είναι γραμμένες στα γκουρμούχι καθώς και στα αγγλικά. Τα μανάβικα πωλούν λαχανικά και γλυκοπατάτες, που δεν βρίσκετε σε ένα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν καταστήματα με κοσμήματα, σάρι, είναι πραγματικά φανταχτερά» ανέφερε η σχεδιάστρια μόδας στο Vogue.

Στο βιβλίο της προβάλλει ένα άλλο αγαπημένο της θέμα, την οικογένειά της μέσα από παλιές οικογενειακές φωτογραφίες και αποσπάσματα από συζητήσεις με τη γιαγιά της για τις εμπειρίες των Ινδών στη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Priya Ahluwalia ήθελε το βιβλίο να είναι ένας φόρος τιμής στην κοινότητα που εμπνέει το brand της.

Στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν επίσης φωτογραφίες από διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού που διοργανώθηκαν πριν από ένα χρόνο στο Λονδίνο.

«Μόνον τώρα όμως για πρώτη φορά στην καριέρα μου αισθάνομαι αρκετά γενναία για να μιλήσω για τις συνέπειες του συστημικού ρατσισμού και των προνομίων των λευκών» ανέφερε η σχεδιάστρια μόδας.

«Πρόσφατα δημοσίευσα μια φωτογραφία μου από το τεύχος Ιουλίου της βρετανικής Vogue στο Instagram και έγραψα ένα μίνι-δοκίμιο σχετικά με τη σημασία της εκπροσώπησης. Ήθελα να κάνω τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο σίγουροι. Εάν δεν βλέπετε κάποιον που μοιάζει με εσάς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αυτό καταστρέφει την αυτοεκτίμησή σας» υπογράμμισε.

Το βιβλίο «Jalebi» παρουσιάστηκε στην Ψηφιακή Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο.

Επιπλέον η σχεδιάστρια μόδας συνεργάστηκε με την Chameleon Visual για να δημιουργήσει μια έκθεση 3D και VR.

Όλα τα έσοδα από το «Jalebi» και τις πωλήσεις από τις εκτυπώσεις των φωτογραφιών θα δωρηθούν στις οργανώσεις Stephen Lawrence Charitable Trust και Southall Black Sisters.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης