Γήσης Παπαγεωργίου:

Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκδοση: Επτάλοφος

Ο Γήσης Παπαγεωργίου δεν είναι ένας συγγραφέας που αποφάσισε να γράψει για τους φάρους. Είναι μια συνείδηση που έζησε τους φάρους, τους νοιάστηκε, είδε τον κόσμο με το φως τους, άκουσε τη φωνή του ναύτη που είδε τον φάρο να λάμπει δείχνοντάς του να προσέχει.

Η λέξη στους αρχαίους σήμαινε τον λαμπρό ποδήρη χιτώνα που έμπαινε πάνω από τα ρούχα, με σκοπό να τον δεις και να προσέξεις αυτόν που τον φορά. Έτσι ακριβώς λαμπρός μέσα στη νύχτα ο φάρος, δεν ήταν απλώς ένας πύργος αλλά ένα λαμπερό μήνυμα στον ναύτη, ένα σήμα που αξιώνει προσοχή. Καθώς ο Γήσης Παπαγεωργίου ένιωσε και γράφει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“…Ο σκοπός της ύπαρξης του όποιου κτίσματος βρίσκεται στο εσωτερικό του.

Η κατοικία υπάρχει για να ζει η οικογένεια στο εσωτερικό της.

Το σχολείο υπάρχει για να βρίσκονται οι μαθητές στο εσωτερικό του.

Η εκκλησία για να προσεύχονται οι πιστοί στο εσωτερικό της.

Το κτίσμα ΦΑΡΟΣ είναι το μόνο κτίσμα που ο σκοπός της ύπαρξής του βρίσκεται έξω και μακρυά απ’ αυτό. Ο φάρος υπάρχει για να προστατεύει και να καθοδηγεί τα παιδιά της θάλασσας.

Τα παιδιά του όποιου Θεού…”

Ακοίμητοι φρουροί των απόκρημνων ακτών, οι φάροι πέρασαν γρήγορα στη συνείδηση του λαού μας είτε ως ιδιαίτερα μνημεία αρχιτεκτονικά είτε ως «πρωταγωνιστές» θρύλων και ιστορημάτων. Καθώς μάλιστα ασκούν διαχρονικά ισχυρή γοητεία και τους έχουν αποδοθεί μέσα από την ποίηση και τη λογοτεχνία ανθρώπινα χαρακτηριστικά, οι φάροι αντανακλούν στον ψυχισμό του ανθρώπου το ποθούμενο ή το ανεκπλήρωτο της ζωής. Έχει υμνηθεί στον καμβά μεγάλων ζωγράφων η μοναξιά τους σε απόκρημνες, βραχώδεις ακτές, η διαρκής μάχη τους με τα στοιχεία της φύσης, η σωτήρια για τη ζωή αναλαμπή τους μέσα σε καταιγίδες και χαλασμούς. Ακόμη κι αυτοί που είναι πλέον ερειπωμένοι, διατηρούν τη γοητεία τους και μια άγρια ομορφιά που τους καθιστούν μνημεία με αισθητική αξία, παρόμοια με τους ανεμόμυλους και τους νερόμυλους που υμνήθηκαν από μεγάλους Ολλανδούς ζωγράφους του 17ου αι.

Ο Γήσης Παπαγεωργίου με τη γνώση του ανθρώπου που δεν γοητεύεται απλώς, αλλά έχει περπατήσει αυτά τα απάτητα μνημεία, κυρίως δε με το πηγαίο ταλέντο ενός αληθινού δημιουργού, μας δίνει ένα λεύκωμα όπου καταγράφει τους πέτρινους φάρους του τόπου. Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς οι πίνακες του Παπαγεωργίου αποτυπώνουν τους φάρους. Δεν επιδιώκει να εντυπωσιάσει ο δημιουργός τους με ψεύτικα πλουμίδια. Επάνω στο σκληροτράχηλο υλικό της πέτρας, το πενάκι του με προσήλωση αλλά και τρυφερότητα γεννά ευάλωτες παρουσίες, ανθρώπινα ίχνη μιας περιόδου που οι καραβοκύρηδες και οι ναυτικοί έπαιζαν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα με μόνο απόθεμα την αγάπη που είχαν για τη θάλασσα. Κάποιες από αυτές, φιλοτεχνημένες δωρικά με γαιώδη χρώματα, είναι αληθινά αριστουργήματα.

Με τέχνη πολύ υψηλού επιπέδου ο ζωγράφος μας δίνει πίνακες φάρων από όλη την Ελλάδα, κυρίως βέβαια από τα νησιά μας. Δεν μπορώ να φανταστώ ναυτική οικογένεια ή έστω νησιώτικη που δεν θα θέλει νάχει σπίτι της αυτή την υπέροχη έκδοση που δείχνει την ίδια την ζωή της.

ΣΗΜ: To βιβλίο «Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι» τιμάται 30,00 ευρώ και σας προσφέρεται επί αντικαταβολή 25,00 ευρώ ή με χρέωση της πιστωτικής σας μέσω του ηλεκτρονικού μας βιβλιοπωλείου. (Για τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 9217513)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης