Υβριδικά, ψηφιακά και με φυσική παρουσία, από Θεσσαλονίκη και Αθήνα ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

«Μια φωτεινή στιγμή» χαρακτήρισε τη σημερινή εκδήλωση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρούλου εγκαινιάζοντας τη 17η διαδικτυακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πρόεδρος επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη παρόλο το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο «επιμένει με τον πολιτισμό» και τόνισε ότι μια κοινωνία που δε διαβάζει είναι μια κοινωνία καταδικασμένη. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να ζωντανέψουν του χρόνου και πάλι οι χώροι της HELEXPO και ευχήθηκε «να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία», αναφερόμενη στην αναντικατάστατη γοητεία του φυλλομετρήματος και της μυρωδιάς του χαρτιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μυρωδιά του χαρτιού που είναι στις μνήμες όλων μας, αλλά θα λείψει από την εφετινή διαδικτυακή διοργάνωση, αναφέρθηκε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας ότι η 17η ΔΕΒΘ προσαρμοσμένη στο ψηφιακό περιβάλλον δεν έχει παρά να αναδείξει το βιβλίο όχι μόνο προσφέροντας καινούργιους τίτλους, αλλά και μέσα από ένα πλαίσιο επίκαιρων συζητήσεων και προβληματισμών.

Την τελετή έναρξης συντόνισαν από το στούντιο της Θεσσαλονίκης, μέσα από τους χώρους της ΔΕΘ-HELEXPO, ο δημοσιογράφος Κωστής Ζαφειράκης και από το στούντιο της Αθήνας η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα. Λόγω της βεβαρημένης επιδημιολογικής κατάστασης στη Θεσσαλονίκη, δεν θα πραγματοποιηθούν άλλες εκδηλώσεις από το στούντιο της Θεσσαλονίκης και όσες είχαν προγραμματιστεί «μεταφέρονται» στο διαδίκτυο, καθώς όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι η δημόσια υγεία. ««Η σκέψη μας είναι στη Θεσσαλονίκη, η οποία δοκιμάζεται από αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Από το στούντιο της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας σημείωσε ότι η συνδιοργάνωση της ΔΕΒΘ «δείχνει τη μεγάλη σημασία που δίνει ο οργανισμός στον πολιτισμό». Εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO στους φορείς του πολιτισμού και έστειλε το μήνυμα ότι «η Θεσσαλονίκη είναι ζωντανή. Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη ο πολιτισμός είναι μια σημαία που θα την κρατήσουμε ψηλά και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, προέτρεψε τον καθένα και την καθεμία «να μπολιάσουμε στον περίγυρό μας την αγάπη για το βιβλίο» και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Περιφέρειας στη ΔΕΒΘ, ανακοινώνοντας τη συνέχιση της χρηματοδότηση της Έκθεσης για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και την προσπάθεια να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ ώστε να χρηματοδοτηθεί ο θεσμός και τα επόμενα χρόνια. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι, μέσω της ΔΕΒΘ, η Θεσσαλονίκη έχει ενταχθεί στον παγκόσμιο χάρτη του βιβλίου.

Στη νέα ψηφιακή διάσταση της ΔΕΒΘ και τη διεύρυνση του χρόνου διεξαγωγής της σε 11 παραγωγικές μέρες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης, ενώ ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής τόνισε ότι η εφετινή διαδικτυακή έκθεση διοργανώθηκε «με την ίδια ποιότητα, χωρίς καμία έκπτωση».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη οι: Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού και Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια, εκπρόσωπος των Ελλήνων εκδοτών.

Την εκδήλωση εγκαινίων της 17ης ΔΕΒΘ πλαισίωσε μουσικά η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας τρία αποσπάσματα από το έργο του Νίκου Σκαλκώτα «Η Θάλασσα».

Τη ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, και με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η 17η διαδικτυακή ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης