«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον κόσμο! Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε ένα μέλλον, όπου ο σεβασμός για τους συνανθρώπους μας, η αλληλεγγύη και η συνεργασία χωρίς διακρίσεις θα ανοίξουν μια νέα σελίδα για τον πλανήτη μας. Ένας για όλους και όλοι για έναν! Ήρθε η ώρα για δράση, δημιουργικές λύσεις, ανταλλαγή απόψεων, εντοπισμό των προβλημάτων, η αναμενόμενη στιγμή όπου το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μια νέα Γη που θα σφύζει από ζωή, γεμάτη πόλεις και κοινότητες βιώσιμες, όπου οι άνθρωποι θα συνεργάζονται ειρηνικά για το καλό του συνόλου και όλοι θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή τροφή, σε φθηνή και καθαρή ενέργεια, σε αξιοπρεπή εργασία».

Αυτό είναι το μήνυμα στην πρωτοβουλία για την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετάσχουν ενεργά τα παιδιά και οι έφηβοι σε αυτή τη σημαντική δράση που αφορά την αλλαγή σελίδας του πλανήτη μας, το οποίο δίνει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα» και διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια σειρά εργαστηρίων ξεκινάει σε λίγες μέρες, σε χώρους των Βιβλιοθηκών όλης της χώρας, και εμπνέεται από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τον Σεπτέμβριο του 2015, χώρες από όλο τον κόσμο μεταξύ τους και η Ελλάδα προσυπέγραψαν την Ατζέντα 2030, συμφωνώντας σε συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Το πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα», που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021, σχεδιάστηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και απευθύνεται στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ), με το συντονισμό της ΕΒΕ. Το κορυφαίο, πολυαναμενόμενο γεγονός του προγράμματος θα είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2020 (Ιούνιος-Σεπτέμβριος). Δράσεις δημιουργικής γραφής, φυσικής, μαθηματικών, εικαστικών, μουσικής, φωτογραφίας, μαγειρικής κ.ά. έχουν διαχωριστεί σε τέσσερα θεματικά εργαστήρια για κάθε μήνα, τα οποία ανήκουν σε μια ευρύτερη ενότητα που ονομάζεται «Σελίδα». Καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος οι Βιβλιοθήκες συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την ιστοσελίδα https://network.nlg.gr/ 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιγραφή εργαστηρίων – Μάρτιος

Εργαστήριο 1: 20 στόχοι για το 2020

Μια νέα χρονιά έχει ξεκινήσει! Μια νέα δεκαετία! Τι προσδοκούμε από αυτήν; Τι θέλουμε να πετύχουμε; Τι θέλουμε να αλλάξει  μέσα στο 2020; Είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσουμε τους στόχους μας για τη νέα χρονιά, σε προσωπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Να ευχηθούμε, να επιθυμήσουμε, να ζητήσουμε. Ένας νέος στόχος συνήθως σημαίνει και αλλαγές, σημαίνει προσπάθεια ή ρίσκο, σημαίνει πίεση ή αναπροσδιορισμό της ζωής μας, των θέλω και των πεποιθήσεών μας, των αναγκών και των ονείρων μας…

Εργαστήριο 2: Βοήθησε κι εσύ, να αλλάξουμε τη Γη

Εισαγωγή στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ο πλανήτης μας, το σπίτι μας, βρίσκεται σε κίνδυνο! Τα παιδιά είναι οι πολίτες του αύριο, αυτοί που θα αναλάβουν δράση για τη μεγάλη αλλαγή στη Γη μέχρι το 2030. Ήρθε η ώρα να γνωρίσουν και να ευαισθητοποιηθούν για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, να θέσουν νέους στόχους για το μέλλον και να Αλλάξουν Σελίδα.

Εργαστήριο 3: Αν οι αξίες μου γίνονταν τέχνη…

Τι είναι πολύτιμο για μένα; Τι έχει αξία; Ένα εργαστήριο για να αναδείξουμε τις αξίες τόσο για τον εαυτό μας όσο και για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Ανακαλύπτουμε καταστάσεις, μέρη, γεγονότα στον ευρύτερο κόσμο, όπου υπάρχουν ή δεν υπάρχουν οι αξίες αυτές. Στο ταξίδι αυτό αξιοποιούμε και τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες δημιουργώντας πρωτότυπα κολάζ.

Εργαστήριο 4: Το Τangram του εαυτού μου

Η ταυτότητα είναι μια πολυδιάστατη έννοια που ουσιαστικά προβάλλει τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε τον εαυτό μας. Αναλύοντας τα πολλά και ανόμοια συστατικά που την αποτελούν, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Είμαστε όλοι ίδιοι; Παρατηρούμε διαφορές; Ένα εργαστήριο που βοηθάει να καλλιεργηθεί η εκτίμηση, η περιέργεια και ο σεβασμός για την πολιτισμική ποικιλομορφία και το παγκόσμιο πολιτισμό, ως θεμέλιο για σκέψη πάνω στον εαυτό και ταυτοχρόνως για μια προσέγγιση των ανθρώπινων σχέσεων βασισμένη στην ενσυναίσθηση. Και όλα αυτά, μέσα από ένα παραδοσιακό κινέζικο παιχνίδι!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης