Του Περικλή Χαλάτση

Μπορεί να έχουμε λιακάδα, μπορεί το χιόνι –τουλάχιστον στην Αττική- να έχει λιώσει όπου το βλέπει ο ήλιος ωστόσο τα προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν παραμένουν σε συνοικιακούς δρόμους. Όπου υπάρχει ανηφόρα –κατηφόρα το πρόβλημα παραμένει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σίγουρα την κύρια ευθύνη για ότι πρόβλημα δημιουργείται την έχουν οι οδηγοί.
Πρώτον γιατί υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και δεύτερον δεν ξέρουν τι θα πει πάγος.

Μεγάλη όμως ευθύνη έχουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες.Γιατί ενω γνωρίζουν οτι δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό δεν φρόντισαν να μισθώσουν εγκαίρως μηχανήματα που να μπορούν να αντιμετώπισουν καταστάσεις σαν και αυτές που σήμερα ζούμε. 

Οι κάτοικοι στη Φλώρινα που έχουν μάθει να ζουν με το χιόνι βλέπουν τα χάλια της Αττικής και γελούν. 
Εκεί η Νομαρχία στις 6 το πρωί έχει ανοίξει όλους τους κεντρικούς δρόμους με εκχιονιστικά, με ειδικά οχήματα έχουν ρίξει αλάτι σε όλους τους παράδρομους ενώ ειδικά συνεργεία καθημερινά καθαρίζουν τα πεζοδρόμια. Γιατί ο πάγος δεν κάνει διακρίσεις. Είναι το ίδιο επικίνδυνος ακόμη και για τους πεζούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι οδηγοί «φορούν» χειμερινά λάστιχα για να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια, ξέρουν να βάζουν τις αλυσίδες όταν χρειάζεται και δεν ρωτούν τους περιπτεράδες ούτε πως «μπαίνουν» ούτε σε ποιες ρόδες και μπορούν να αντιμετωπίζουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα χωρίς να κάνουν πινγκ πόνγκ τις ευθύνες.

Οι οδηγοί στην Αττική δεν ξέρουν να οδηγούν στο χιόνι. Και το κακό είναι ότι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πάγος.Δυστυχώς ακόμη και σήμερα Τετάρτη 26 Ιανουαρίου που έχουμε ήλιο,όσοι δρόμοι είναι ανήλιοι και έχουν ανηφόρες και κατηφόρες κρύβουν κινδύνους. Γιατί παγώνουν και ενώ οπτικά δείχνουν ότι είναι προσπελάσιμοι στην πραγματικότητα είναι απροσπέλαστοι. Ένας στους δύο οδηγούς πληρώνει  την ασχετοσύνη του με υλικές ζημιές. Άλλοι φρενάρουν στο χιόνι και αφού κάνουν πατινάζ σταματούν σε κάποιο σταθμευμένο αυτοκίνητο  προκαλώντας ζημιές.

Κάποιοι άλλοι βλέποντας τα σκούρα –αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν ούτε μπροστά ούτε πίσω- καλούν το 100. Τα πληρώματα των περιπολικών στις βάρδιες τους το μόνο που κάνουν αυτές τις ημέρες είναι η να μετακινούν τα δέντρα που λύγισαν και έκλεισαν τους δρόμους η να βοηθούν τους οδηγούς που ακινητοποιήθηκαν λόγω του πάγου. Πάλι καλά που υπάρχει ακόμη το  φιλότιμο.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης