Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot έδωσε στη δημοσιότητα όχι μόνο πληροφορίες αλλά και φωτογραφίες από το ολοκαίνουργιο 408 και με αυτό ολοκληρώνει την γκάμα της στο ιδιαίτερα στρατηγικό segment C. Η PEUGEOT που  κατέχει μία ηγετική θέση σε αυτήν την κατηγορία τα τελευταία χρόνια, χάρη στην επιτυχία των SUV 3008 και 5008, καθώς και τριών γενεών 308 saloon και 308 SW, τώρα ενισχύει τη θέση της με το PEUGEOT 408. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 408 αφού πέρασε όλα τα εξαντλητικά τεστ των Γάλλων κατασκευαστών αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στις αρχές του 2023. Κατασκευάζεται για την ευρωπαϊκή αγορά, στη Mulhouse της Γαλλίας  και για την αγορά της Κίνας στο εργοστάσιο του Chengdu.

Αυτοί που αναζητούν την καινοτομία και εκτιμούν τη δημιουργικότητα και την τόλμη νέων συνδυασμών που ξεφεύγουν από τις συμβατικές λύσεις, θα βρουν στο  408 αυτό που ψάχνουν . Με το νέο 408, η PEUGEOT επιδεικνύει τη δημιουργικότητα των ομάδων της, προσφέροντας ένα νέο αμάξωμα ‘fastback’ στην κορυφή του segment C. Αυτό το PEUGEOT της νέας εποχής, διαθέτει σιλουέτα  αιλουροειδούς, μοναδική γοητεία, και μηχανολογική τελειότητα, εστιάζοντας στην οικονομία και την έξυπνη ηλεκτροκίνηση, καθώς και τις συγκινήσεις που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής.

Ξεχωρίζει πρώτα από όλα για τη δυναμική ‘fastback’ σιλουέτα του και το απαράμιλλο στυλ του, αλλά και για το βαθμό που προκαλεί τη ρήξη με το κατεστημένο. Η χαρακτηριστική εμφάνιση αιλουροειδούς είναι στοιχείο που διακρίνει πλέον τα μοντέλα της μάρκας. Οι γραμμές του είναι έντονες, η μάσκα είναι στο ίδιο χρώμα με το αμάξωμα για να συνδυάζεται τέλεια με το μπροστινό μέρος, και κοσμείται από το νέο σήμα της PEUGEOT με την κεφαλή του λέοντα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανεστραμμένο σχήμα του πίσω προφυλακτήρα δίνει στο προφίλ μια έντονη προσωπικότητα. Το νέο PEUGEOT 408 δείχνει να πατά αποφασιστικά σε τροχούς διαμέτρου 720 mm, και οι εμβληματικές ζάντες των 20 ιντσών, παρουσιάζουν ένα ανατρεπτικό γεωμετρικό σχέδιο. Μπροστά, η φωτιστική υπογραφή με τους γνωστούς πλέον ‘κυνόδοντες’, εντάσσει ιδανικά το 408 στην οικογένεια της PEUGEOT, το ίδιο επίσης και τα πίσω φώτα LED με τις τρεις ’νυχιές’. 

Το 408 βασίζεται πάνω στην, πολλαπλών επιλογών κινητήρα, πλατφόρμα EMP2 (Efficient Modular Platform),. Το συνολικό του μήκος φτάνει τα 4.69μ. και το πλάτος με τους καθρέφτες αναδιπλωμένους, το 1.859μ. Σε συνδυασμό με το μακρύ μεταξόνιο που φτάνει τα 2.79μ. (2.787μ) προσφέρει μεγάλη άνεση στους επιβάτες του πίσω καθίσματος.

Η απόσταση που διαθέτουν για τα πόδια είναι 188χλστ. Το νέο PEUGEOT 408 έχει ύψος 1.48μ. και ξεχωρίζει για τη λεπτή και σμιλευμένη του σιλουέτα, η οποία συμβάλλει καθοριστικά και στη βελτίωση της αεροδυναμικής του απόδοσης.

Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 536 λίτρα, τιμή η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 1.611 λίτρα, με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. 
Τόσο για τον οδηγό όσο και για τους επιβάτες του, το PEUGEOT 408 προσφέρει την τελευταία γενιά του PEUGEOT i-Cockpit, που είναι άμεσα αναγνωρίσιμο από το μικρής διαμέτρου τιμόνι του.

Στο εσωτερικό και ειδικότερα στη θέση οδήγησης δίνεται έμφαση στην ποιότητα και στη συνδεσιμότητα, καθώς διατίθενται οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες που κάνουν την εμπειρία οδήγησης περισσότερο διαισθητική και πιο διαδραστική.  
Το νέο σύστημα infotainment είναι εργονομικό και πανεύκολο στην καθημερινή χρήση, προσφέροντας σε κάθε οδηγό τα πλεονεκτήματα από τον κόσμο των smartphones και τα πλεονεκτήματα του κόσμου των αυτοκινήτων, ανάλογα με τις ικανότητες και τις επιθυμίες του. Κάθε οδηγός μπορεί να ορίσει και να επιλέξει την εμφάνιση, την ατμόσφαιρα, και τις ρυθμίσεις που επιθυμεί. Στο σύστημα μπορούν να αποθηκευτούν έως και οκτώ διαφορετικά προφίλ.

Η λειτουργία αντιστοίχισης (mirroring) που συνδέει το smartphone στο σύστημα infotainment του αυτοκινήτου, είναι πλέον ασύρματη, και έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης δύο smartphones μέσω Bluetooth. Τέσσερεις θύρες USB-C συμπληρώνουν τον εξοπλισμό δικτύωσης του PEUGEOT 408. 
Η κεντρική οθόνη υψηλής ευκρίνειας των 10 ιντσών προσαρμόζεται πλήρως και εύκολα, με πολλά παράθυρα και widget ή συντομεύσεις που είναι πολύ εύχρηστες και λειτουργούν όπως ένα tablet. Είναι εύκολο να περιηγηθείτε στα διάφορα μενού από αριστερά προς τα δεξιά ή πάνω και κάτω για ειδοποιήσεις, ή με ένα πάτημα για να εμφανιστεί η αρχική σελίδα της εφαρμογής. 

Όπως και σε ένα smartphone, είναι εύκολο να επιστρέψετε στην κύρια σελίδα ανά πάσα στιγμή, πατώντας το πλήκτρο αφής “Home”.
Στο επάνω μέρος της οθόνης, ένα μόνιμο banner εμφανίζει πληροφορίες εξωτερικής θερμοκρασίας, κλιματισμού, θέση σε σελίδες widget, δεδομένα συνδεσιμότητας, ειδοποιήσεις και ώρα.
Το PEUGEOT i-Connect Advanced προσφέρει την απόλυτη εμπειρία ψυχαγωγίας. Είναι εξοπλισμένο με ένα πανίσχυρο και αποτελεσματικό σύστημα δικτυωμένης πλοήγησης της TomTom. Ο χάρτης εμφανίζεται σε ολόκληρη την οθόνη 10 ιντσών για εύκολη ανάγνωση. Το σύστημα ενημερώνεται «over the air», δηλαδή απευθείας με τη μετάδοση των δεδομένων μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Το σύστημα αναγνώρισης φυσικής ομιλίας “OK PEUGEOT” βελτιώνει το επίπεδο ασφαλείας και είναι ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση του. Παρέχει πρόσβαση σε κάθε ενημέρωση σχετική με τις λειτουργίες του infotainment.
Για να βοηθήσει το χρήστη και να απαντήσει στις απορίες του, το σύστημα περιλαμβάνει ενσωματωμένα εγχειρίδια χρήσης και ενημερωτικά βίντεο.
Χάρη στη βοήθεια 6 καμερών και 9 ραντάρ, τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης παρέχουν στον οδηγό και τους επιβάτες, ηρεμία και ασφάλεια. Μεταξύ αυτών είναι:
•    Το προσαρμοζόμενο (Adaptive) Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, 
•    Το σύστημα νυκτερινής ορατότητας (Night Vision), που προειδοποιεί για την παρουσία ζώων, πεζών ή ποδηλατών, στην πορεία του αυτοκινήτου, πριν αυτοί φωτιστούν από τις δέσμες των προβολέων του αυτοκινήτου,
•    Έλεγχος τυφλών σημείων μεγάλης εμβέλειας (Long-range blind spot monitoring), 75 μέτρων,
•    Προειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Rear Traffic Alert), που προειδοποιεί για ενδεχόμενη σύγκρουση.  

Η γκάμα των κινητήρων με τους οποίους εφοδιάζεται το νέο PEUGEOT 408 περιλαμβάνει δύο plug in υβριδικές εκδόσεις με 180 και 225 ίππους, και μία βενζινοκίνητη έκδοση με 130 ίππους. Και οι τρεις κινητήρες διατίθενται με το 8άρι αυτόματο κιβώτιο EAT8. Λίγους μήνες μετά, η γκάμα θα συμπληρωθεί και με μία αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση. 
Η οικονομία αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα μελήματα των σχεδιαστών του PEUGEOT 408. Η κοινή προσπάθεια στη βελτίωση της αεροδυναμικής, τη μείωση του βάρους (από 1396 κιλά), αλλά και η εξέλιξη κινητήρων με χαμηλές εκπομπές ρύπων, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μοντέλου που επιτυγχάνει εξαιρετικά χαμηλή μέση κατανάλωση ενέργειας (σε διαδικασία έγκρισης), είτε πρόκειται για τις υβριδικές του εκδόσεις, είτε για τη βενζινοκίνητη έκδοση των 130 ίππων. 

Το νέο PEUGEOT 408 διατίθεται με δύο plug-in hybrid κινητήρες:
•    PLUG-IN HYBRID 225 e-EAT8: Με κίνηση στους 2 τροχούς / συνδυασμός κινητήρα PureTech 180 ίππων (132 kW) και ηλεκτροκινητήρα 81 kW, και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων e-EAT8 8 ταχυτήτων  (σε διαδικασία έγκρισης).
•    PLUG-IN HYBRID 180 e-EAT8: Με κίνηση στους 2 τροχούς / συνδυασμός κινητήρα PureTech 150 ίππων (110 kW) και ηλεκτροκινητήρα 81 kW και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων e-EAT8 8 ταχυτήτων  (σε διαδικασία έγκρισης).
Η μπαταρία ιόντων λιθίου και στις δύο plug-in hybrid εκδόσεις έχει χωρητικότητα 12.4kWh και αποδίδει 102 kW. Διατίθενται δύο τύποι ενσωματωμένων φορτιστών : ένας φορτιστής 3.7kW μονοφασικού ρεύματος στο βασικό εξοπλισμό και ένας προαιρετικός μονοφασικός των 7.4kW.

Οι εκτιμώμενοι χρόνοι φόρτισης είναι οι παρακάτω :
•    Από Wall Box (32 A) των 7.4kW και με τον μονοφασικό ενσωματωμένο φορτιστή των 7.4kW, για μία πλήρη φόρτιση σε 1 ώρα και 55 λεπτά.
•    Από ενισχυμένη παροχή (16 A) και με τον μονοφασικό ενσωματωμένο φορτιστή των 3,7kW, για μία πλήρη φόρτιση σε 3 ώρες και 50 λεπτά..
•    από συμβατική παροχή (8A) και με τον μονοφασικό ενσωματωμένο φορτιστή των 3,7kW, για μία πλήρη φόρτιση σε 7,5 περίπου, ώρες.

Το μοντέλο διατίθεται επίσης και με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσεως: τον 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα PureTech ισχύος 130hp, ο οποίος πληροί τις προδιαγραφές εκπομπών EURO 6.4, και συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο EAT8 των 8 σχέσεων με σύστημα Start & Stop. Η συγκεκριμένη έκδοση βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης τύπου. 
Να σημειωθεί ότι όλοι οι κινητήρες του νέου PEUGEOT 408 είναι εξοπλισμένοι με το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, που εγγυάται την ηρεμία και την οικονομία στην οδήγηση.
Το μοντέλο δεν θα διατίθεται σε έκδοση με κινητήρα diesel, ενώ μία 100% ηλεκτροκίνητη έκδοση θα λανσαριστεί στο προσεχές μέλλον. 

 Το νέο PEUGEOT 408 θα διατίθεται με 6 χρώματα για το αμάξωμα: 
•    Obsession Μπλε (νέο χρώμα που επιλέχθηκε για το λανσάρισμα του μοντέλου)
•    Titanium Γκρι (νέο χρώμα)
•    Artense Γκρι (Μόνο στην έκδοση Allure)
•    Elixir Κόκκινο
•    Pearl Λευκό
•    Μαύρο Perla Nera.
Όσον αφορά τις τιμές ακόμη δεν μπορούμε να αναφέρουμε ούτε κατά προσέγγιση. Είναι πολύ νωρίς. Η αγορά του αυτοκινήτου δεν έχει ομαλοποιηθεί.

Δείτε εδώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης