Οδηγεί ο Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

H Volvo είναι μία μάρκα που κατατάσσεται στις λεγόμενες premium. Αυτό άλλωστε έχει καθιερωθεί και στην συνείδηση των οδηγών που πλέον δείχνουν μία ιδιαίτερα προτίμηση στα μοντέλα της σουηδικής φίρμας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, με την έλευση της τελευταίας γενιάς του S60 τα πράγματα άλλαξαν όπως και η εικόνα της. Μικρότεροι σε ηλικία υποψήφιοι αγοραστές έγιναν πελάτες, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι όποιες τολμηρές κινήσεις μπορούν να έχουν απήχηση…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανανεωμένο Volvo S60 D2…

Με σπορ χαρακτήρα…
Το S60 όμως άλλαξε, καθώς οι άνθρωποι της εταιρείας προχώρησαν σε ορισμένες αλλαγές προκειμένου να διατηρήσουν ζεστό το ενδιαφέρον των πελατών. Την ανανεωμένη έκδοση D2, αυτή δηλαδή με τον κινητήρα πετρελαίου, είχαμε στα χέρια μας για δοκιμή, με την οποία καλύψαμε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Αν και το συγκεκριμένο αμάξωμα απευθύνεται σε οικογενειάρχες η εξωτερική σχεδίαση είναι κάτι που αλλάζει την εικόνα που έχουν ακόμα και σήμερα αρκετοί για την Volvo. Τόσο στο εμπρός τμήμα όσο και στο πίσω, όπου οι δύο μεγάλες απολήξεις προσδίδουν ομορφιά και αγριάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολυτελές το εσωτερικό του S60…

Νορμάλ επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση…
Στην πράξη όμως ο κινητήρας των 1.6 λίτρων με τους 115 ίππους δε βάζει φωτιά στην άσφαλτο. Το 0-100 έρχεται σε 12,3 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 190 χλμ./ώρα. Αντίθετα, τα αποθέματα ροπής (όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα diesel οχήματα) είναι μεγάλα και επιτρέπουν ασφαλή προσπεράσματα. Οι επιδόσεις όμως δεν είναι το ζητούμενο για το σουηδικό μοντέλο (όποιος θέλει μπορεί να παραγγείλει την έκδοση Polestar με τους 350 ίππους!!!) που ποντάρει στην… τσέπη του καταναλωτή καθώς η μέση κατανάλωση καυσίμου, κυμαίνεται κοντά στα 6, πραγματικά, λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Στην περίπτωση δε που ο οδηγός το… προσπαθήσει η κατανάλωση μπορεί να πλησιάσει ακόμα και κοντά στα 4,5 λίτρα (η Volvo δίνει 4,1 λίτρα). Να αναφέρουμε επίσης και το πολύ καλό αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων διπλού συμπλέκτη που κάνει πιο άνετη την οδήγηση.

Εξοπλισμός… Premium
Με το κόστος χρήσης να.. πέφτει, η Volvo ως premium μάρκα δίνει έμφαση και στην ποιότητα κατασκευής της καμπίνας. Οι επιβάτες θα πρέπει να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα χλιδάτο αυτοκίνητο και αυτό το έχει καταφέρει. Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο παίζει και ο εξοπλισμός, που πέρα των κλασικών (ηλεκτρικά παράθυρα, ζάντες, ράδιο CD, USB κ.λ.π) υπάρχουν και τα περίφημα συστήματα ασφαλείας που πλέον αποτελούν σήμα κατατεθέν της Volvo που μας έχει… καλομάθει. Από πλευράς χώρων η καμπίνα φιλοξενεί άνετα τέσσερις επιβάτες ενώ από πλευράς αποσκευών η χωρητικότητα φτάνει τα 380 λίτρα.

 

To S60 εφοδιάζεται με συστήματα που προλαμβάνουν τα ατυχήματα…

Σε γενικές γραμμές το ανανεωμένο Volvo S60 diesel είναι ένα καθαρόαιμο οικογενειακό αυτοκίνητο που προσφέρει ποιότητα, χαμηλή κατανάλωση και προσδίδει image. Απευθύνεται σε αυτόν που αναζητά ένα premium μοντέλο με κινητήρα diesel που θα το κρατήσει χρόνια και δεν θα σκέφτεται να πάει μία βόλτα γιατί η κατανάλωση είναι υψηλή. Έχει χαμηλά τέλη κυκλοφορίας και είναι σίγουρο πως δεν προκαλεί τους γύρω αλλά κυρίως το… υπουργείο οικονομικών!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  Volvo S60 D2 diesel    
Κυβισμός (cc) 1.560 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 115/3.600
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 270/1.750
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 12,3
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 190
Μέση Κατανάλωση (λτ./100χλμ.) 4,1
Εκπομπές Ρύπων CO2 107 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 96,3 €
Μήκος (μέτρα) 4,635
Πλάτος (μέτρα) 1,865
Ύψος (μέτρα) 1,484
Βάρος (κιλά) 1.614
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 380
Τιμή (από…)* 28.260 ευρώ

* Συμπεριλαμβανομένου του οφέλους της απόσυρσης

Οικογενειακό αλλά με σπορ χαρακτηριστικά το S60…

Αρκετός χώρος για τους πίσω επιβάτες…

Ακόμα και η σχεδίαση στην πόρτα δεν είναι τυχαία…

Οι αλλαγές των ταχυτήτων στην έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο γίνεται και με paddles…

O εκκεντρικός πίνακας οργάνων του σουηδικού μοντέλου…

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης