ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Του Λουκά Παπαλάμπρου

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μας εντυπωσίασε από την πρώτη φορά που το είδαμε. Όταν το οδηγήσαμε, αντιληφθήκαμε ότι είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα SUV της κατηγορίας, στοχεύοντας απευθείας στην κορυφή.

Η νέα γενιά του Tuscon δεν είναι απλά καλύτερη από την προηγούμενη. Αυτό το αυτοκίνητο έχει κάνει άλματα εξέλιξης σε κάθε επίπεδο, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η Hyundai ανήκει στους top class κατασκευαστές.

Ιδανικό για τους Ευρωπαίους

Ας υποθέσουμε ότι είσαι 40άρης, παντρεμένος με δύο τέκνα. Αυτό που ζητάς είναι ένα όχημα μοντέρνο, ευρύχωρο, πρακτικό, ιδανικό για καθημερινές μετακινήσεις, αλλά και για ταξίδια. Πού μπορεί να ικανοποιήσει Προσφέρεται ως ήπιο υβριδικό, υβριδικό και plug-in hybridχωρίς πρόβλημα τις μεταφορικές σου ανάγκες, δεν καίει πολύ καύσιμο αλλά έχει γκάζι, συνάμα ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες ψηφιακές λύσεις, είναι απόλυτα ασφαλές και φυσικά, δεν κοστίζει μια περιουσία.

Αν, λοιπόν, αυτά είναι τα κριτήρια για την επιλογή του νέου αυτοκινήτου, το Hyundai Tuscon θα αποτελέσει μια από τις βασικές επιλογές σου.

Με αυτό το SUV οι Κορεάτες μας υποχρεώνουν να τους «βγάλουμε το καπέλο». Ειδικά στις μεσαίες εξοπλιστικές εκδόσεις και πάνω, το Tuscon είναι αψεγάδιαστο. Αυτό το SUV έχει φτιαχτεί ξεκάθαρα για τους απαιτητικούς Ευρωπαϊους οδηγούς.

Η εμφάνισή του είναι θεαματική. Ειδικά στο μαύρο χρώμα, το αμάξωμα προκαλεί τον θαυμασμό. Οι σμιλευμένες επιφάνειες, η περίτεχνα σχεδιασμένη μάσκα με τα φώτα ημέρας LED και το μυώδες πίσω τμήμα, δημιουργούν ένα εκπληκτικό αισθητικά αποτέλεσμα.

 

Τελικά μήπως είναι premium;

Από τα πιο όμορφα και προσεγμένα εσωτερικά αυτοκινήτων.

Η πρώτη εντύπωση λένε ότι παίζει κυρίαρχο ρόλο κατά την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος. Στην περίπτωση του Tuscon, εκτός από την εμφάνιση, μεγάλη εντύπωση κάνει και η καμπίνα.

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία «Interspace» το εσωτερικό περιβάλλον προβάλλει κάτι το φουτουριστικό. Οι επιφάνειες καλύπτονται από ανώτερης ποιότητας επενδύσεις, η συναρμογή των υλικών χωρίς ίχνος υπερβολής αγγίζει premium επίπεδα και το ταμπλό είναι digital.

Το αυτοκίνητο προσφέρεται σε τρία επίπεδα εξοπλισμού (Exclusive, Premium και Distinctive), περιλαμβάνοντας στάνταρ το πακέτο συστημάτων υποβοήθησης (Hyundai SmartSense), τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, την ψηφιακή κεντρική οθόνη με κάμερα οπισθοπορείας και τον αυτόματο κλιματισμό.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του πληθώρα λειτουργιών και εφαρμογών μέσω της οθόνης, η οποία λειτουργεί σαν ένα tablet τελευταίας τεχνολογίας. Παρά την ύπαρξη δεκάδων apps, τα πάντα ελέγχονται εύκολα και γρήγορα.

Θήκες για μικροαντικείμενα υπάρχουν σε κάθε σημείο του σαλονιού, όπως και θύρες USB. Τα καθίσματα είναι εξαιρετικά άνετα, πίσω φιλοξενούνται χωρίς πρόβλημα δύο ενήλικες με ύψος άνω του 1,90μ. Αν τοποθετήσετε δύο παιδικά καθισματάκια, στη μέση χωράει ένας ακόμη άνθρωπος, χάρη στο χαμηλό τούνελ του πατώματος.

Το πορτμπαγκάζ με όγκο 577 λίτρων ικανοποιεί, αλλά θα θέλαμε να έχει λίγο περισσότερο βάθος, ώστε να χωράει επιπλέον βαλίτσες μεγάλου μεγέθους.

Όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης, η Hyundai έβαλε στη φαρέτρα του Tuscon κάθε τεχνολογία, από αερόσακο ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό, μέχρι αυτόματο φρενάρισμα, προστασία από συγκρούσεις σε διασταυρώσεις, διατήρηση ταχύτητας και απόστασης από το προπορευόμενο όχημα στον αυτοκινητόδρομο (Highway Driving Assist), τρισδιάστατη προβολή 360 μοιρών του αυτοκινήτου και πολλά πολλά ακόμη.

 

Τι κάνει στον δρόμο;

Προσφέρεται ως δικίνητο και τετρακίνητο.

Ισορροπημένο, σωστά ζυγισμένο και με ανώτερη ποιότητα κύλισης, το Tuscon δίνει την αίσθηση ενός πολυτελούς SUV. Πλαίσιο και ανάρτηση συνεργάζονται άψογα, στις υψηλές ταχύτητες παραμένει ευθύβολο και σταθερό και σε πιο απαιτητικές διαδρομές στρίβει χωρίς να γέρνει υπερβολικά. Η έκδοση με τους 180 ίππους καίει σε πραγματικές συνθήκες 8,5 λίτρα στα 100 χλμ.

Προσφέρεται ως ήπιο υβριδικό, καθαρό υβριδικό και plug-in hybrid. Εμείς είχαμε στη διάθεσή μας την έκδοση με τον 1.6 turbo κινητήρα των 180 ίππων και 265 Nm ροπής με 48V υβριδική τεχνολογία. Το μοτέρ συνδυαζόταν με το «έξυπνο» μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων iMT της Hyundai.

Το κιβώτιο έχει πολύ καλή κλιμάκωση, εκτελώντας ομαλά τις σχέσεις. Βέβαια, χρειάζεται λίγος χρόνος για να βρεις το σωστό σημείο όπου απεμπλέκεται ο συμπλέκτης κατά την εκκίνηση, αλλά αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό.

Αν υπάρχει κάτι που μας προβλημάτισε είναι το γεγονός πως για να πάρει μπροστά ο κινητήρας απαιτείται να έχεις το κιβώτιο στη «νεκρά» και συγχρόνως να πατάς φρένο και συμπλέκτη.

Αν με ρωτούσατε πάντως – το iMT6 είναι πολύ καλό – εγώ θα το αγόραζα με αυτόματο κιβώτιο 7DCT. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως η ήπια υβριδική έκδοση με τους 180 ίππους διατίθεται τόσο με κίνηση στους εμπρός τροχούς όσο και τετρακίνητη.

Η κατανάλωση καυσίμου σε πραγματικές συνθήκες είναι γύρω στα 8,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα – εμείς κάναμε τα περισσότερα χιλιόμετρα μέσα στην πόλη – οπότε αυτό σημαίνει πως στο ταξίδι πέφτει κατά τουλάχιστον 1 λίτρο.

Η ισχύς του μηχανικού συνόλου είναι υπερ-αρκετή για να κινηθείς γρήγορα. Ανάλογα τις συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα επιλογής των προγραμμάτων (Eco, Normal, Sport) – μαζί παραμετροποιείται και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων.  

Δείτε εδώ όλα τα χαρακτηριστικά του Tuscon

 

Συμπέρασμα

Η βασική έκδοση με 150 ίππους κοστίζει €24.990.

Οι σχεδιαστές της Hyundai έπιασαν τον παλμό της εποχής και τις ανάγκες των νεότερων οδηγών, παρουσιάζοντας ένα  καταπληκτικό αυτοκίνητο. Το Tuscon είναι κάτι παραπάνω από ένα καλό οικογενειακό SUV, είναι ένα υπερσύγχρονο μοντέλο με πλούσιες αρετές που μας ενθουσίασε. 

Κινείται το ίδιο ομαλά μέσα στα αστικά κέντρα όσο και στον ανοικτό δρόμο και από τον 1.600άρη κινητήρα των 180 ίππων δεν θες κάτι παραπάνω.

Οι τιμές για το Tuscon 1.6T 48V 180hp ξεκινούν από 26.590 στην εξοπλιστική έκδοση Premium, η οποία ουσιαστικά είναι πλήρης. Με αυτά τα χρήματα, παίρνεις ένα εξαίσιο αυτοκίνητο που συνοδεύεται από 5 χρόνια εγγύηση χωρίς περιορισμούς σε χιλιόμετρα, δωρεάν οδική βοήθεια και δωρεάν ετήσιο τεχνικό έλεγχο.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  Hyundai Tuscon 1.6T 48V
Κυβισμός (cc) 1.598 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 180/5.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 265/1.500
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 9,4
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 205
Μέση Κατανάλωση (λτ./100χλμ.) 6,6
Εκπομπές Ρύπων CO2 (WLTP) 150 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 105 €
Μήκος (μέτρα) 4.500
Πλάτος (μέτρα) 1.865
Ύψος (μέτρα) 1.650
Βάρος (κιλά) 1.538
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 577
Τιμή (από…)

26.590€

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο κοστίζει στη Γερμανία το ηλεκτρικό Hyundai Ioniq 5;

Εκπληκτικό ρεκόρ αυτονομίας από τη Hyundai

Οι τιμές και οι εκδόσεις του νέου μικρού crossover της Hyundai

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης