ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

   

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαρχής η πρόκληση ήταν πολύ μεγάλη. Πιστέψτε μας, δεν είναι εύκολο να βρεις ένα αυτοκίνητο που μπορεί να μεταφέρει με άνεση πέντε άτομα, να χωρέσει όλα τα μπαγκάζια για διακοπές 2 εβδομάδων, να είναι τετρακίνητο, να μην καίει πολύ καύσιμο και να μην κοστίζει μια περιουσία.

Ξεψαχνίζοντας την αγορά, αυτό που μας έκανε «κλικ» ήταν το Skoda Kodiaq 2.0 TDI 150 4X4. Διαθέτει εξαιρετικούς χώρους, ένα από τα μεγαλύτερα πορτμπαγκάζ, δυνατό κινητήρα και, το βασικότερο όλων, μπορεί να βγει στο χώμα χωρίς να προβληματιστεί καθόλου.

Πού θα μπούνε όλα αυτά;

H χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ ξεκινά από τα 650 λίτρα

3 μεγάλες βαλίτσες, ισάριθμες μικρές, παιδικά καρότσια, ομπρέλες θαλάσσης, καρεκλάκια θαλάσσης, κουβαδάκια και καμιά δεκαριά μικρές τσάντες γεμάτες με αντηλιακά, είδη περιποίησης για τις κυρίες, παπούτσια και σαγιονάρες. Κοιτώντας όλα αυτά, όπως είναι αραδιασμένα στο μπαλκόνι του σπιτιού, σε πιάνει πονοκέφαλος πριν καν ξεκινήσεις το φόρτωμα.

Όταν όμως ανοίξεις την πόρτα του χώρου αποσκευών του Kodiaq, η πίεση στο κεφάλι εξαφανίζεται μεμιάς.

Τραβάς λίγο μπροστά τα συρόμενα πίσω καθίσματα ώστε να δημιουργήσεις επιπλέον χώρο και αρχίζεις να τακτοποιήσεις τις αποσκευές.

Σε ελάχιστα λεπτά όχι απλώς τα έχεις βολέψει, αλλά τολμάς να πεις στη γυναίκα αν θέλει να πάρει κάτι ακόμη!

Την ίδια στιγμή, τα παιδιά και ένας ακόμη ενήλικας έχουν πάρει θέση πίσω θαρρείς και βρίσκονται σε van. Χωρίς υπερβολή, στο Kodiaq πέντε δίμετροι άντρες δεν θα παραπονεθούν ούτε για τον αέρα της οροφής, ούτε για τα γόνατά τους. Πόσο μάλλον τα τέκνα και οι κυρίες.

Αέρα στα πανιά μας

Δεν σταματά σχεδόν πουθένα

Τα μελτέμια στις Κυκλάδες τον Αύγουστο μπορούν να γίνουν ανυπόφορα. Οι ισχυροί άνεμοι σε υποχρεώνουν να βρεις απάνεμες παραλίες, οι οποίες συνήθως είναι δύσκολα προσβάσιμες. Εκτός κι αν διαθέτεις το Kodiaq 4Χ4.

Το τσέχικο SUV με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση και το υπερυψωμένο αμάξωμα βγαίνει στο χώμα με ένα σύννεφο σκόνης να το ακολουθεί από πίσω. Περνά από νεροφαγώματα και κακοτράχαλες διαδρομές. Η ψηλά τοποθετημένη θέση οδήγησης σε βοηθά να αντιλαμβάνεσαι εγκαίρως τις κροκάλες και να τις αποφεύγεις – με ασφάλτινα ελαστικά δεν παίζεις στις κοφτερές πέτρες.

Λίγα λεπτά αργότερα μια χρυσαφένια αμμουδιά απλώνεται μπροστά σου. Το Kodiaq μπορεί να σε πηγαίνει σε τέτοιες παραλίες κάθε μέρα, χωρίς να αγκομαχά και χωρίς να παραπονιέται ποτέ.

Στην καμπίνα του τσεχικού μοντέλου περνούν ελάχιστοι εξωτερικοί θόρυβοι. Το σύστημα πολυμέσων με τη μεγάλη οθόνη αφής έχει συνδεθεί με το smartphone και μόνο η αγαπημένη μουσική και οι φωνές των παιδιών ακούγονται.

Στην άσφαλτο πατά με εξαιρετική σταθερότητα. Παρά τον όγκο του και τα στενά δρομάκια, όπως αυτά που συναντάμε συνήθως στα νησιά των Κυκλάδων, ελίσσεται με άνεση οπουδήποτε.

Πέντε μέτρα αρκούν για να το παρκάρεις με δύο κινήσεις χάρη στο γρήγορο τιμόνι και τους αισθητήρες υποβοήθησης στάθμευσης.

Η μέση κατανάλωση είναι γύρω στα 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα

Παρκάρει εύκολα και κινείται σβέλτα μέσα στα στενά παρά τον όγκο του

Ο δίλιτρος diesel κινητήρας των 150 ίππων και των 340 Nm ροπής ταιριάζει ιδανικά στον ταξιδιάρικο χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Διαθέτει την ισχύ για να σε μεταφέρει παντού σβέλτα, τραβάει από χαμηλά και εμφανίζει ελάχιστους κραδασμούς.

Το εξάρι μηχανικό κιβώτιο θα μπορούσε να ήταν πιο άμεσο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προβληματίζει με την εν γένει λειτουργία του. Βέβαια, εμείς ψηφίζουμε το αυτόματο διπλού συμπλέκτη DSG7, παρ΄ ότι η τιμή ανεβαίνει κατά 3.000 ευρώ περίπου.

Όσο για την κατανάλωση καυσίμου, σε πραγματικές συνθήκες και έπειτα από 1.000 χιλιόμετρα κίνησης σε κάθε έδαφος και τερέν, με πλήρες φορτίο, το trip computer έγραψε κάτι περισσότερο από 7 λίτρα.

Τα έχει όλα και συμφέρει

Αξίζει πραγματικά κάθε ευρώ

Το συγκεκριμένο SUV είναι από τα καλύτερα που κυκλοφορούν στην αγορά με τιμή λίγο πάνω από τα 30.000 ευρώ. Διαθέτει ένα από τα πιο πλήρη πακέτα και ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις μιας οικογένειας. Αποτελεί τον ορισμό του value for money, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις πωλήσεις του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Δείτε εδώ όλες τις εκδόσεις του Kodiaq

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  Skoda Kodiaq 2.0 TDI 150PS 4X4
Κυβισμός (cc) 1.968 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 150/3.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 340/1.750
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 9,7
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 197
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100χλμ.) 5,4
Εκπομπές Ρύπων CO2 146 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 270,10 €
Μήκος (μέτρα) 4.670
Πλάτος (μέτρα) 1.882
Ύψος (μέτρα) 1.655
Βάρος (κιλά) 1.725
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 650
Τιμή (από…)

32.900€

 

Πολύ καλή η ποιότητα κατασκευής και με πλούσιο εξοπλισμό

Μπροστά από τον συνοδηγό υπάρχουν τρία μεγάλα ντουλαπάκια

Απλώνεις κυριολεκτικά τα πόδια σου στα πίσω καθίσματα

Το γαλάζιο του Αιγαίου ταιριάζει απόλυτα στο SUV της Skoda

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης