Οδηγεί ο Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

Πριν από περίπου δέκα χρόνια άρχισε η έξαρση στην κατηγορία των οχημάτων ελευθέρου χρόνου (SUV). Ήταν η περίοδος που ο κόσμος (και ιδίως στην Ελλάδα) ξεπερνούσε το κόλλημα με τα πολλά κυβικά και αγόραζε μεγάλα οχήματα. Οι εποχές άλλαξαν οι φόροι μπήκαν στη ζωή μας και, η τεχνολογία έκανε άλματα προόδου και η λέξη… downsizing άρχισε να γίνεται γνωστή. Τα πολλά κυβικά.. μίκρυναν, οι ιπποδυνάμεις όμως αντί να μειωθούν αυξήθηκαν, ενώ οι εκπομπές ρύπων CO2 έπεσαν αισθητά.  

Λογική downsizing
Ακολουθώντας αυτή τη λογική, η Nissan δείχνει να παίζει μπάλα μόνη της έχοντας στα χέρια της και ένα από τα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο προϊόντα. Ο λόγος για το Qashqai, η επιτυχία του οποίου είναι γνωστή ακόμα και στη ελληνική αγορά με τις χιλιάδες πωλήσεις. Η νέα γενιά του ιαπωνικού SUV είναι διαθέσιμη στην χώρα μας εδώ και τρεις περίπου μήνες με νέους κινητήρες που σίγουρα βάζουν σε αναμμένα κάρβουνα όλους όσους θέλουν να αποκτήσουν, όχι μόνο SUV αλλά γενικότερα αυτοκίνητο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο Nissan Qashqai είναι διαθέσιμο με κινητήρα 1.2 λίτρων!!!


Ιδανική έκδοση για την Ελλάδα
Έχοντας στα χέρια μας την μικρή έκδοση με τον κινητήρα των 1.197 κ.εκ. μόνο… μικρή δεν μπορούμε να την αποκαλέσουμε. Καταρχήν ταιριάζει.. γάντι στην ελληνική πραγματικότητα και αποβάλει κάθε σκέψη που θυμίζει φόρους και τεκμήρια. Μην ξεχνάμε πως τα SUV έχουν συνδυαστεί με την υψηλή φορολογία αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση του ιαπωνικού μοντέλου. Πώς όμως ένας τόσο μικρός σε χωρητικότητα κινητήρας μπορεί να είναι ιδανικός σε ένα μεγάλο όχημα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χώροι είναι αρκετοί για να καθίσουν ανετα τέσσερις ενήλικες επιβάτες…

Νούμερα που καλύπτουν τις ανάγκες
Με βάρος 1.318 κιλά, το Qashqai 1.2 και τους 115 ίππους προσφέρει επιδόσεις που μπορεί να μην βάζουν φωτιά στην άσφαλτο αλλά σίγουρα κινούν το αμάξωμα με αξιοπρέπεια. Κάτι περισσότερα από 11 δευτερόλεπτα απαιτούνται για να επιταχύνει ο οδηγός από στάση στα 100 χλμ./ώρα ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 185 χλμ./ώρα.  Με αυτά τα νούμερα ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως η πλειοψηφία δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω… Στα νούμερα περί κατανάλωσης, το εργοστάσιο μπορεί να δίνει 5.6 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα αλλά στην πράξη ο αριθμός αυτός κυμαίνεται κάτω από τα 7 λίτρα. Καθόλου άσχημα…

Κιβώτιο 6 σχέσεων
Επίσης αξίζει να αναφέρουμε και το κιβώριο ταχυτήτων 6 σχέσεων που είναι πιο λειτουργικό και άνετο συγκριτικά με το πεντάρι που φόραγε η προηγούμενη γενιά στην βενζινοκίνητη έκδοση με τον κινητήρα των 1.600 κ.εκ. Στο δρόμο, δεν θα προβληματίσει καθώς η ποιότητα κύλισης βρίσκεται πολύ ψηλά. Εκεί που ίσως υπάρξουνε μικρές ενστάσεις είναι στις ρεπρίζ με το αυτοκίνητο φορτωμένο. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη έκδοση δεν είναι ούτε για… κόντρες ούτε για να βγάζουν οι οδηγοί τις αγωνιστικές τους ανησυχίες.

Η σύγχρονη γενιά διαθέτει 6άρι κιβώτιο αντί 5άρι που είχε η προηγούμενη…

Καλύτερα η βενζίνη;
Στο δίλλημα έκδοση βενζίνης 1.2 με την έκδοση diesel 1.5 οι περισσότεροι θα επιλέξουν την πετρελαιοκίνητη λόγω… εποχής και μόδας. Σαφώς και το diesel έχει καλύτερες ροπές και κατανάλωση, όμως, μην ξεχνάμε πως η διαφορά των 2.560 ευρώ στην τελική τιμή δεν μπορεί εύκολα να αποσβεστεί. 

Αυτό σημαίνει πως αν ο ιδιοκτήτης δεν καλύπτει χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο τότε η επιλογή της βενζίνης ίσως είναι η καλύτερη πρόταση.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  Βενζίνη Diesel  
Κυβισμός (cc) 1.197 κ.εκ.  1.461
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 115/5.000  110/4.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 200/2.000  270/1.750
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 11,3  11,9
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 185  182
Μέση Κατανάλωση (λτ./100χλμ.) 5.6  3.8
Εκπομπές Ρύπων CO2 129 γρ./χλμ.  99 γρ./χλμ
Τέλη Κυκλοφορίας 141.9 €  0 €
Μήκος (μέτρα) 4,377  4,377
Πλάτος (μέτρα) 1,806  1,806
Ύψος (μέτρα) 1,590  1,590
Βάρος (κιλά) 1.318  1.365
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 430  430
Τιμή (από…)* 17.150 ευρώ  19.710

Άνετο στη χρήση το ιαπωνικό SUV το οποίο στην έκδοση 1.2 διατίθεται ως 4×2…

Το Qashqai διατίθεται με κινητήρες βενζίνης και diesel…

Το εσωτερικό…

Ο πίσω χώρος διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες…

 Παρατηρήστε την κάμερα κάτω από τον καθρέπτη που μεταφέρει την εικόνα στον οδηγό…

Φώτα ημέρας LED…

Σύγχρονη σχεδίαση για τα πίσω φωτιστικά σώματα…
  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης