ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποστολή στην Ουγγαρία: Λουκάς Παπαλάμπρος

   

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα τέλη του περασμένου μήνα επισκεφθήκαμε την Ουγγαρία, καλεσμένοι της Michelin, προκειμένου να πάρουμε μια γεύση από το νέο εξειδικευμένο ελαστικό Pilot Sport 4 SUV της γαλλικής εταιρείας.

Μοναδική εμπειρία

Τα αυτοκίνητα που οδήγησαμε στη Βουδαπέστη προκειμένου να τεστάρουμε το νέο ελαστικό

Το συγκεκριμένο ελαστικό έχει εξελιχθεί αποκλειστικά για SUV υψηλών επιδόσεων σε συνεργασία με τους κορυφαίους κατασκευαστές, προσφέροντας στον οδηγό μία μοναδική αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου, ακόμη και σε πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Στη Βουδαπέστη λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία επίσκεψη και στο εργοστάσιο της εταιρείας.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Michelin έδωσε την άδεια να ανοίξουν οι πύλες των εγκαταστάσεων για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Η μονάδα παραγωγής βρίσκεται στην περιοχή Nyíregyháza, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της πόλης.

Η εμπειρία που ζήσαμε στο εργοστάσιο ήταν μοναδική, καθώς οι περισσότεροι από εμάς για πρώτη φορά είδαμε πώς φτιάχνεται ένα ελαστικό. Φυσικά, πριν περάσουμε την κεντρική πόρτα, φορέσαμε τα ειδικά παπούτσια για την προστασία των ποδιών και τα φωσφορίζοντα γιλέκα.

Made in Hungary

Φορέσαμε ειδικά γιλέκα και παπούτσια για να μπούμε στο εργοστάσιο

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευάζονται όλων των ειδών τα ελαστικά, από τα απλά έως τα πιο σύνθετα, με τη γραμμή παραγωγής να αλλάζει ανάλογα με τις διαστάσεις τους. Την ημέρα της επίσκεψής μας, οι εργαζόμενοι είχαν αναλάβει τους μεγαλύτερους και ακριβότερους τύπους, διαστάσεων 21, 22 και 23 ιντσών.

Το πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση ήταν η μυρωδιά. Με το που ανοίγει η πόρτα των εγκαταστάσεων, αισθάνεσαι τα σωματίδια από το καμένο ελαστικό, την κόλλα και τα λοιπά συνθετικά να εισέρχονται στα ρουθούνια σου.

Το δεύτερο είναι οι εργαζόμενοι. Σε αντίθεση με ένα εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων, εδώ απασχολούνται πολύ λιγότεροι.

Σε κάθε τμήμα εργάζεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων. Το προσωπικό είναι άριστα εκπαιδευμένο, είτε μιλάμε για άνδρες είτε για γυναίκες. Ελέγχουν λεπτομερώς κάθε κομμάτι του ελαστικού σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας, από τον σκελετό έως τα τοιχώματα, το πέλμα και τη γόμα.

Όλα στο χέρι

Η Michelin δεν επιτρέπει αστοχίες στο προϊόν της

Μία κυρία είναι υπεύθυνη για τις ζώνες χαλύβδινου σύρματος που περιβάλλουν τις λαστιχένιες ενώσεις. Χειρίζεται το μηχάνημα και συνάμα ελέγχει με τα χέρια αν είναι σωστά τοποθετημένες. Λίγο παρακάτω, ένας κύριος με καλυμμένο το σκουλαρίκι στο αριστερό αφτί τοποθετεί όλα τα συστατικά πάνω στο τύμπανο περιέλιξης δίνοντας μορφή σ’ αυτά.

Από την άλλη πλευρά, δύο μηχανικοί εργάζονται στον φούρνο ψησίματος. Αλλάζουν κάποια ρουλεμάν με μαεστρία. Σε ένα από τα καλούπια δίνεται η τελική μορφή του ελαστικού. Η θερμοκρασία και οι πιέσεις εδώ είναι πολύ υψηλές. Χρειάζεται κουράγιο, υπομονή και αντοχή για να αντεπεξέλθεις. Οι εργαζόμενοι ελέγχουν λεπτομερώς κάθε κομμάτι του ελαστικού

Αφού το ελαστικό ψηθεί, ακολουθούν διάφορες πρόσθετες διαδικασίες. Ένας μεγάλος κύριος μετρά από ένα μόνιτορ σε 3D μορφή καθένα ελαστικό ξεχωριστά. Μέσω ακτινών Χ αναλύει τη δομή των ινών.

Ακριβώς δίπλα του στέκονται τέσσερα παλληκάρια. Το ένα δίπλα στο άλλο. Όρθια, μπροστά από μία σιδερένια κατασκευή. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα ελαστικό πέφτει μπροστά τους. Με τα βαριά σαν κούτσουρα χέρια τους ελέγχουν περιμετρικά το πέλμα, τη γόμα, τα τοιχώματα στο πλάι. Επιθεωρούν κάθε ίντσα με την υφή και την όραση. Μόνο έτσι μπορούν να καταλάβουν αν υπάρχει ατέλεια.

Σταθήκαμε μπροστά τους για αρκετή ώρα. Είναι εντυπωσιακό να τους παρατηρείς, να βλέπεις τις κινήσεις τους, πώς επιθεωρούν το ελαστικό και στη συνέχεια, με έναν μαρκαδόρο, να δίνουν την τελική έγκριση. 

Η δουλειά τους είναι δύσκολη, απαιτητική. Καταπονεί το σώμα τους και τα δάχτυλα των χεριών τους. Ορισμένοι τα έχουν επιδέξια δεμένα με χειρουργικές γάζες για να μην τρίβονται από την πολύωρη εργασία. Κι όταν μιλάμε για εργασία, εννοούμε στάνταρ 12ώρη βάρδια, όρθιοι, με 60 λεπτά διάλειμμα για ξεκούραση και φαγητό.

Λίγο πριν την έξοδο οι άνθρωποι της Michelin μας παρουσιάζουν τέσσερα διαφορετικά ελαστικά. Θα χρησιμοποιηθούν από τις BMW, Mercedes, Porsche και Land Rover. Αυτό της βαυαρικής φίρμας, μάλιστα, είχε πάνω του μία ειδική σφραγίδα με το σήμα της μάρκας. Είναι ειδική παραγγελία, καθώς η BMW επιθυμεί ακόμη και το ελαστικό να επιδεικνύει τον premium χαρακτήρα, όπως ακριβώς και τα μεγάλα SUV της γκάμας της.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμάζουμε το νέο ελαστικό Pilot Sport 4 SUV της Michelin

Μας έδειξαν ακόμη και τη σφραγίδα με την οποία χαράζουν τα γράμματα στα ελαστικά

Σκουπίζουν με ειδικό βουρτσάκι την πρώτη βάση του πέλματος

Το ελαστικό μπήκε στην πρέσα. Οι πιέσεις που δέχεται είναι απίστευτες

Ο φακός με τον οποίο παρατηρούν το εσωτερικό τμήμα του ελαστικού

Το ελαστικό έχει μπει στον φούρνο για το ψήσιμο

Τα συγκεκριμένα ελαστικά είναι από τα πιο ακριβά της γκάμας

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης