Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   



Εκλεπτυσμένη αισθητικά, με απίστευτους χώρους, πλήρες τεχνολογικό πακέτο και premium χαρακτηριστικά, η μεγάλη μπερλίνα των Τσέχων είναι ικανή να ελκύσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς businessman.


Η ναυαρχίδα της Skoda

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήκος του αμαξώματος είναι στα 4,8 μέτρα, το ύψος αγγίζει το 1,5μ και το πλάτος ξεπερνά το 1,8μ

Το Superb τοποθετείται στην κορυφή της γκάμας, όμως μέχρι πρότινος δεν τύγχανε της ανάλογης προβολής. Η νέα γενιά, ωστόσο, το μόνο κοινό που έχει με τους προκατόχους είναι το όνομα. Το μοντέλο έχει αναβαθμιστεί σε όλα τα σημεία, κερδίζοντας με το «σπαθί» του τις εντυπώσεις. Η κορυφαία έκδοση Laurin & Klement που είχαμε στη διάθεσή μας αποτελεί τον ορισμό του premium

Οι επιβλητικές διαστάσεις, η δυναμική μάσκα, το ανασηκωμένο πίσω τμήμα με τα επιθετικά φώτα και οι έντονες γραμμές του αμαξώματος προσδίδουν έναν μοντέρνο τόνο στο αμάξωμα. Παρά το μεγάλο μήκος και τον όγκο του αυτοκινήτου, οι σχεδιαστές της εταιρείας κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κομψό τετράτροχο, διατηρώντας παράλληλα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα το βάρος. Σε αυτό, μεγάλο ρόλο έπαιξε η εξαιρετική πλατφόρμα MQB του ομίλου VW, στην οποία στηρίζεται.

Σε αφήνει άφωνο

Τα καθίσματα είναι εκπληκτικά άνετα και με άριστη στήριξη

Ανοίγοντας τις πόρτες, το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι οι χώροι. Το τσεχικό μοντέλο ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία μίας λιμουζίνας, με τους επιβάτες να νιώθουν κυριολεκτικά σαν βασιλιάδες. Στην καμπίνα του Superb δεν θα παραπονεθεί κανείς για τα πόδια ή το κεφάλι του, ακόμη κι αν είναι αθλητής του μπάσκετ. Τα επίπεδα ευρυχωρίας μπορούν να συγκριθούν μόνο με μοντέλα ανώτερων κατηγοριών και μάλιστα στις «Long» εκδοχές.

Το πορτμπαγκάζ, από την άλλη, χωράει χωρίς υπερβολή ένα μικρό σπιτικό. Φορτώνεις βαλίτσες, αποσκευές μεσαίου μεγέθους, τα καρότσια των παιδιών, τα ποδηλατάκια και τα αξεσουάρ της γυναίκας σου και, προς έκπληξη, διαπιστώνεις ότι μπορεί να φιλοξενήσει άλλα τόσα.  

Αγγίζει τα όρια της πολυτέλειας

Άψογο το φινίρισμα, καλαίσθητο περιβάλλον και άριστη εργονομία

Η αισθητική του εσωτερικού ακολουθεί τα στάνταρ των νεότερων SUV της μάρκας, περιλαμβάνοντας όμως επιπλέον πολυτελή στοιχεία. Ειδικά η κορυφαία έκδοση Laurin & Klement που είχαμε στη διάθεσή μας αποτελεί τον ορισμό του premium. Δέρματα υψηλής ποιότητας, ηλεκτρικά καθίσματα με σύστημα θέρμανσης και ψύξης, κλιματισμός τριών ζωνών, LED φωτισμός και άνοιγμα της πίσω πόρτας με μία κίνηση του ποδιού.

Τα πάντα ελέγχονται από την οθόνη αφής 8 ιντσών στην κεντρική κονσόλα. Ο οδηγός δεν χρειάζεται να κάνει επιπλέον κινήσεις για να τσεκάρει το κινητό του ή να επιλέξει κάποια εφαρμογή. Όλα γίνονται εύκολα και γρήγορα με ένα άγγιγμα.

Το πακέτο υποβοήθησης είναι υπερπλήρες. Ο εξελιγμένος σταθεροποιητής ταχύτητας «Adaptive Cruise Control – ACC» διατηρεί μια ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα σε μια επιλεγμένη ταχύτητα, ελέγχοντας τον κινητήρα και ενεργοποιώντας τα φρένα για την αυτόματη επιτάχυνση ή επιβράδυνση, ανάλογα με τις ανάγκες.

Το «Travel Assist» χρησιμοποιεί την κάμερα στον εσωτερικό καθρέφτη για τη σάρωση σημάτων κυκλοφορίας στο τρέχον τμήμα του δρόμου, το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης αναζητεί μόνο του την κατάλληλη θέση και σε βοηθά να παρκάρεις και να ξεπαρκάρεις χωρίς άγχος, ενώ το «Front Assist με City Emergency Brake» αναλαμβάνει να φρενάρει το αυτοκίνητο μόνο του, αν ανιχνεύσει κίνδυνο πρόσκρουσης.

Σε πάει παντού άνετα και γρήγορα

Διαθέτει κορυφαία παθητική ασφάλεια σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών του Euro NCAP

Ο δίλιτρος TDI κινητήρας απόδοσης 190 ίππων συνδυάζεται αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων, χαρίζοντας πολύ καλές επιδόσεις. Παρά τα 1.590 κιλά του αμαξώματος, το μοτέρ ανεβάζει ρυθμούς με χαρακτηριστική ευκολία και δεν δείχνει να υστερεί σε κανένα σημείο.

Το μηχανικό σύνολο υποστηρίζει πλήρως τις αξιώσεις του οδηγού σε πιο απαιτητικές συνθήκες και ειδικά σε ανηφορικές διαδρομές με πλήρες φορτίο. Η ροπή είναι θεαματική, με το κιβώτιο DSG να αντεπεξέρχεται ιδανικά. Το σύστημα start&stop είναι από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει. Όσο για την κατανάλωση καυσίμου, σε πραγματικές συνθήκες κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, γεγονός που θα εκτιμήσει δεόντως ο ιδιοκτήτης.

Magic carpet

Ιδανικό για ταξίδια και οικογενειακές διακοπές

Στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς, οι Τσέχοι έκαναν θαύματα. Το Superb είναι αντίστοιχο των γερμανικών προτάσεων, τουλάχιστον από πλευράς ποιότητας κύλισης και άνεσης. Η ανάρτηση απορροφά υποδειγματικά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και η καμπίνα είναι ηχομονωμένη αριστοτεχνικά.

Το αυτοκίνητο είναι κατασκευασμένο για να «καταπίνει» χιλιόμετρα στην εθνική οδό, πατώντας σταθερά στην άσφαλτο και διατηρώντας υψηλές ταχύτητες χάρη στον ισχυρό κινητήρα.

Το σύστημα δυναμικού ελέγχου «Dynamic Chassis Control» με το οποίο εξοπλίζεται η συγκεκριμένη έκδοση δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις την αίσθηση του τιμονιού, την αμεσότητα της απόκρισης του γκαζιού, το κιβώτιο και τη σκληρότητα των αμορτισέρ μέσω των πέντε προγραμμάτων (Eco, Comfort, Normal, Sport και Individual).

Παρά τον όγκο του, είναι εύκολο στον χειρισμό του και ευέλικτο μέσα στην πόλη. Βέβαια, για να το παρκάρεις θα χρειαστεί να αναζητήσεις αρκετά μεγάλο χώρο, καθώς με μήκος 4,86 μέτρα δύσκολα βολεύεται.

Η γνώμη μας

Το νέο Skoda Superb είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αυτοκίνητα στην κατηγορία του, έχοντας εξαιρετική σχέση αξίας/τιμής. Η ποιότητα κατασκευής, οι χώροι και η άνεση στον δρόμο εντυπωσιάζουν. Στην κορυφαία έκδοση με τους 190 ίππους και το πακέτο εξοπλισμού Laurin & Klement, ενθουσιάζει με τα πολυτελή χαρακτηριστικά του. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Skoda Superb 2.0 TDI L&K
Κυβισμός (cc) 1.968 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 190/3.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 400/1.750
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 7,7
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 235
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100χλμ.) 4,6
Εκπομπές Ρύπων CO2 119 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 116,62 €
Μήκος (μέτρα) 4.861
Πλάτος (μέτρα) 1.864
Ύψος (μέτρα) 1.468
Βάρος (κιλά) 1.555
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 625
Τιμή 42.900€

Οι τιμές ξεκινούν από 24.900 και φθάνουν ως τα 42.900 στην κορυφαία έκδοση
H οθόνη αφής υψηλής ευκρίνειας στην κεντρική κονσόλα
Το κινητό τηλέφωνο φορτίζει πολύ εύκολα και ασύρματα

Με τέτοιο πορτμπαγκάζ δεν θα αγχωθείς ποτέ ξανά για τις αποσκευές
Μπορείς να μεταφέρεις μέχρι και πέδιλα του σκι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης