ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

   

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν συγκλονίζει με τις επιδόσεις, τη δύναμη και τα κρατήματα, αλλά σε αφήνει άφωνο με το αρχοντικό στυλ με το οποίο κινείται στον δρόμο, την ευρυχωρία του σαλονιού, την ηχομόνωση της καμπίνας και την υποδειγματική λειτουργία της ανάρτησης.

Θαυμαστή για τα εμπορικά κατορθώματά της, η Octavia στη νέα γενιά της εκπλήσσει οδηγό και επιβάτες σε κάθε χιλιόμετρο. Ειδικά η έκδοση Gran Coupe, με τον δίλιτρο diesel κινητήρα των 150 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο DSG7, αποτελεί τον ορισμό του best class στην κατηγορία των μεσαίων οικογενειακών sedan.

Μπερλίνα

Το μήκος αγγίζει τα 4,7 μέτρα, το πλάτος ξεπερνά το 1,8μ και το ύψος είναι στο 1,47

Ας είμαστε ρεαλιστές. Εκπάγλου κάλλους δεν θα τη χαρακτήριζες ποτέ. Τους νεότερους δεν πρόκειται να τους συγκινήσει με τη δυναμική αισθητική, ούτε με τα χαρακτηριστικά της. Όσοι όμως επιθυμούν ένα αυτοκίνητο με άνετους χώρους, πρακτικότητα, τεχνολογίες αιχμής, υψηλά επίπεδα ασφάλειας και άψογη οδική συμπεριφορά, την καινούρια Skoda Octavia πρέπει να τη βάλουν ψηλά στη λίστα προτίμησής τους και να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη στον επίσημο αντιπρόσωπο.

Παρά τις μεγάλες διαστάσεις του αμαξώματος, οι σχεδιαστές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό σύνολο.

Το αυτοκίνητο είναι επιβλητικό εκ πρώτης όψεως, οι νέες ζάντες χαρίζουν επιπλέον πόντους όσον αφορά στην εικόνα, ενώ τα LED φωτιστικά σώματα εμπρός πίσω ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό.
Προαιρετικά διατίθενται οι προβολείς LED Matrix και τα πίσω φώτα full LED με κρυσταλλικά στοιχεία, δυναμικά φλας και λειτουργία Coming/Leaving Home.

Ο συντελεστής οπισθέλκουσας Cd 0,24 αναδεικνύει την εξαιρετική αεροδυναμική απόδοση, γεγονός που συμβάλλει στην κατανάλωση καυσίμου, στις εκπομπές ρύπων και στον θόρυβο.

Premium αύρα

Στο εσωτερικό έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από τους Τσέχους

Ανοίγοντας τις πόρτες το βλέμμα πέφτει στον μεγάλο ψηφιακό πίνακα οργάνων και την προηγμένη οθόνη αφής στο κέντρο το ταμπλό. Τα νέα και μαλακά στην υφή υλικά προσδίδουν στην καμπίνα μια αύρα πολυτέλειας. Ο φωτισμός περιβάλλοντος με στοιχεία LED φωτίζει τις μπροστινές πόρτες, το ταμπλό και τον χώρο για τα πόδια των επιβατών. 

Το πολυλειτουργικό τιμόνι διαθέτει νέα πλήκτρα ελέγχου και κυλιόμενους διακόπτες που επιτρέπουν τον χειρισμό συνολικά 14 διαφορετικών λειτουργιών.

Πολλές λειτουργίες ελέγχονται με κινήσεις του χεριού ή φωνητικά μέσω του Laura SKODA digital assistant. Οι χρήστες είναι πάντοτε συνδεδεμένοι, ενώ το αυτοκίνητο φέρει έως και πέντε θύρες USB-C. Επιπλέον τα smartphones μπορούν να φορτιστούν επαγωγικά χρησιμοποιώντας το προαιρετικό Phone Box.

Οι χώροι είναι ασύγκριτοι. Πέντε ενήλικες επιβάτες φιλοξενούνται με εξαιρετική άνεση στο σαλόνι της Octavia. Ο όγκος του πορτμπαγκάζ ξεκινά από τα 600 λίτρα, ικανοποιώντας και με το παραπάνω τις ανάγκες μιας οικογένειας.

Φουλ στα συστήματα

Αυτή ακριβώς είναι η εικόνα της έκδοσης Gran Coupe 2.0 TDI DSG7

Οι Τσέχοι έχουν προσθέσει στη φαρέτρα του best seller μοντέλου τους μια σειρά πρωτοποριακών τεχνολογιών υποβοήθησης του οδηγού. Ειδικά οι μεγαλύτερες εκδόσεις, όπως η Octavia 2.0 TDI DSG, εξοπλίζονται με τα «Collision Avoidance Assist», «Turn Assist», «Exit Warning» και «Local Traffic Warning». Το αναβαθμισμένο «Travel Assist» με τη σειρά του προσφέρει χαρακτηριστικά ημιαυτόνομης οδήγησης.

Σταθερή αξία

Καίει ελάχιστα και έχει αυτονομία άνω των 800 χιλιομέτρων

Ο δίλιτρος diesel κινητήρας των 2.0 λίτρων προέρχεται σαφώς από το VW Group. Αποδίδει 150 ίππους και 360 Nm ροπής, εκπέμποντας ως και 80% λιγότερα διοξείδια του αζώτου και έχοντας χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Συνδυάζεται αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο επτά σχέσεων DSG με λειτουργία shift-by-wire, μεταδίδοντας ηλεκτρονικά την επιλογή της ταχύτητας του οδηγού στο κιβώτιο. Δεν διαθέτει κλασικό μοχλό αλλά έναν πολύ μικρό επιλογέα, απελευθερώνοντας χώρο στο εσωτερικό.

Το μοτέρ «κουμπώνει» στην Octavia, κινεί με αξιοσημείωτη σβελτάδα το αμάξωμα, χαρίζοντας αξιοπρεπείς επιδόσεις. Βέβαια, αυτό που θα εκτιμήσει ο κάτοχος και μόνο ένας diesel μπορεί να προσφέρει είναι η οικονομία καυσίμου. Η μέση κατανάλωση σε πραγματικές συνθήκες είναι κάτω από 6 λίτρα καυσίμου. Εμείς, στον ανοιχτό δρόμο και με πλήρη φορτίο, είδαμε το trip computer να γράφει ακόμα και 4,5 με 4,7 λτ.

Ταξιδιάρικη φύση

Ιδανικό για μεγάλες αποστάσεις

Η χρήση της πλατφόρμας MQB EVO έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ακαμψίας και της σταθερότητας του αυτοκινήτου. Η Octavia εμφανίζει υψηλή ποιότητα κύλισης, η ανάρτηση είναι όσο σφιχτή χρειάζεται προκειμένου να κάνει τις μετακινήσεις πιο άνετες, περιορίζοντας παράλληλα τις κλίσεις σε μεγάλες καμπές.

Το τσέχικο sedan σε καμία περίπτωση δεν είναι σπορτίφ. Έχει σχεδιαστεί για να καταπίνει χιλιόμετρα και να σε ταξιδεύει με οικογενειακούς ρυθμούς. Με απλά λόγια, βάζεις στο cruise control 130 χλμ./ώρα σταθερής πορείας και απολαμβάνεις τη διαδρομή, έχοντας τη συνδρομή των κορυφαίων συστημάτων ασφαλείας. 

Στο ταμείο

Η βασική έκδοση βενζίνης ξεκινά από 19.500 ευρώ

Η νέα Octavia έχει ανέβει επίπεδο σε όλους τους τομείς. Η κορυφαία έκδοση Gran Coupe 2.0 TDI με το DSG κιβώτιο προσφέρει ένα από τα πιο πλούσια πακέτα εξοπλισμού στην τιμή των 26.950 ευρώ. Όσοι διανύουν πολλά χιλιόμετρα ετησίως και χρειάζονται χώρους τότε έχουν βρει το επόμενο αυτοκίνητό τους.

Δείτε εδώ τις τιμές όλων των εκδόσεων

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  Skoda Octavia Gran Coupe 2.0 TDI 150PS
Κυβισμός (cc) 1.968 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 150/3.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 340/1.700
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 8,8
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 222
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100χλμ.) 3,7
Εκπομπές Ρύπων CO2 97 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 87,30 €
Μήκος (μέτρα) 4.689
Πλάτος (μέτρα) 1.829
Ύψος (μέτρα) 1.470
Βάρος (κιλά) 1.487
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 600
Τιμή (από…)

26.950€

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης