Αποστολή στην Σλοβενία
Ταξιδεύει ο Λουκάς Παπαλάμπρος

Σπορ, δυναμική, με μοντέρνο σχεδιασμό, προηγμένες τεχνολογίες και πλήρη γκάμα κινητήρων που πληρούν ακόμα και τα στάνταρ Euro6. Η νέα A-Class, είναι ένα εντελώς διαφορετικό αυτοκίνητο, που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη καινούρια φιλοσοφία της Mercedes. Ταξιδέψαμε ως την Σλοβενία, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής παρουσίασης και εντυπωσιάστηκε τόσο από τις αρετές του αυτοκίνητου, όσο και από την εκπληκτική τιμή της, η οποία είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεχάστε ότι θυμόσαστε από τις προηγούμενες A-Class

Το 1997, παρουσιάστηκε η πρώτη A-Class. Ένα αυτοκίνητο που προκάλεσε αίσθηση εκείνη την εποχή, με την διαφορετικότητα του, το πολυχρηστικό χαρακτήρα και την ευρυχωρία του. Έπειτα από 15 χρόνια,  δύο γενιές και περισσότερες από 2 εκατομμύρια πωλήσεις, ήρθε η ώρα της αλλαγής. Της ριζικής αλλαγής. Γιατί η νέα A-Class δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, σε κανένα σημείο.
Η γερμανική φίρμα, κατασκεύασε ουσιαστικά το πρώτο σπορ premium μικρομεσαίο, «πετώντας το γάντι» στους μεγάλους ανταγωνιστές της, BMW Series 1, Audi Α3 και Volvo V40. Η εμφάνιση της, κλέβει από την πρώτη στιγμή την παράσταση. Η μεγάλη μάσκα, τα έντονα «νεύρα» στο πλάι, ο διαχύτης πίσω, οι διπλές απολήξεις της εξάτμισης (στις μεγαλύτερες εκδόσεις) και το χαμηλωμένο αμάξωμα, αναδεικνύουν το σπορτίφ χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Όσο, για την αεροδυναμική του είναι από τις καλύτερες στην κατηγορία.
Η αλλαγή στη σχεδιαστική φιλοσοφία, φαίνεται και στο εσωτερικό, με τα όργανα και τους αεραγωγούς να είναι ίδια με αυτά των πιο σπορ μοντέλων της φίρμας. Το τριάκτινο τιμόνι μπορεί να ενσωματώσει έως και 11 λειτουργίες, το κάθισμα είναι χαμηλά τοποθετημένο και η θέση οδήγησης άψογη. Στα πίσω καθίσματα μπορούν να φιλοξενηθούν δύο ενήλικες με κάποιες παραχωρήσεις ωστόσο, με το χώρο αποσκευών να είναι στα 341 λίτρα, χωρώντας με άνεση τις αποσκευές των επιβατών.

Κορυφαίες τεχνολογίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η A-Class, περιλαμβάνει στο εξοπλισμό της προηγμένες τεχνολογίες, όπως κάθε Mercedes άλλωστε. Το «Collision Prevention Assist», που προειδοποιεί τον οδηγό για ενδεχόμενη πρόσκρουση είναι στο βασικό εξοπλισμό, το «Attention Assist», που ανιχνεύει τυχόν σημάδια κόπωσης του οδηγού περιλαμβάνεται στον κατάλογο επίσης, όπως και το «Distronic Plus» που διατηρεί μια καθορισμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, επιβραδύνοντας και επιταχύνοντας αυτόματα. Εντυπωσιακή είναι και η λειτουργία της γυάλινης οροφής (προαιρετικός εξοπλισμός, που αναλόγως τα χιλιόμετρα,  κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει καλύτερη αεροδυναμική, ηχομόνωση και εξαερισμό στην καμπίνα.  Στον εξοπλισμό υπάρχει επίσης και το σύστημα «Connectivity» που λειτουργεί μέσω iPhone και iPad και μπορεί ο οδηγός να αποθηκεύσει οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμεί, να κλείσει ένα ραντεβού, να ακούσει επιλεγμένη μουσική ή οτιδήποτε άλλο.

Κινητήρες με έμφαση στην απόδοση και την οικονομία

Η γκάμα των κινητήρων της A-Class έχει δημιουργηθεί με βάση τις απαιτήσεις των καιρών. Είναι μικρής χωρητικότητας, υψηλής απόδοσης και μειωμένης κατανάλωσης καυσίμου. Όλοι τους, βενζίνης και πετρελαίου είναι Euro6, καλύπτοντας ακόμα και τα στάνταρ που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2017! Στη βάση είναι ο 1,5 turbo diesel της έκδοσης Α 180 CDI με 109 ίππους και εκπομπές ρύπων στα 98 γρ./χλμ. Ο κινητήρας αυτός όμως θα έρθει το 2013, οπότε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ο 1,6 λίτρου της έκδοσης A 180 BluEfficiensy με 122 ίππους και μέση κατανάλωση 5,5-5,8 λτ./100 χλμ. Ο 1,6 turbo της Α 200 BluEfficiensy αποδίδει 156 ίππους, ακολουθεί η Α 250 BluEfficiensy με τους 211 ίππους και η Α 250 Sport με την ίδια ισχύ, αλλά πιο σπορτίφ χαρακτηριστικά. Οι δύο τελευταίες εκδόσεις, συνδυάζονται αποκλειστικά με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7G-DCT. Στους πετρελαιοκινητήρες, έχουμε τις εκδόσεις Α180 CDI με τον 1,8 λίτρου κινητήρα με 109 ίππους, την Α 200 CDI με 136 ίππους και την κορυφαία Α220 CDI με τους 170 ίππους. Όλοι τους, συνδυάζονται με σύστημα Eco Start/Stop και μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων ή το αυτόματο 7G-DCT.

Όλα στο όριο!

Στους δρόμους της Σλοβενίας, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε σχεδόν όλες τις εκδόσεις. Η νέα A-Class είναι σπορ και το δείχνει. Έχει πολύ καλή ποιότητα κύλισης, δυναμική οδική συμπεριφορά, πολύ καλά φρένα και υψηλού επιπέδου ηχομόνωση. Το σύστημα διεύθυνσης είναι ιδιαίτερα βελτιωμένο, το κιβώτιο ταχυτήτων έχει καλή αίσθηση και κλιμάκωση και σε συνδυασμό με το χαμηλωμένο αμάξωμα και το σωστό στήσιμο, δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό να κινηθεί γρήγορα και με ασφάλεια.
Στο παλιό αεροδρόμιο του Portoroz, οι άνθρωποι της Mercedes είχαν δημιουργήσει μια πίστα ώστε να δούμε τις δυνατότητες και τις ισχυρής A 250 Sport. Με τη βοήθεια εκπαιδευτών, επιταχύναμε, φρενάραμε και στρίψαμε στα όρια το αυτοκίνητο, με το κιβώτιο 7G-DCT να είναι ένα από τα καλύτερα και πιο γρήγορα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά.     

Στην Ελλάδα η χαμηλότερη τιμή!

Η νέα A-Class θα είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με την αρχική τιμή να είναι το λιγότερο εντυπωσιακή. Ξεκινά από 23.900 ή 23.182 ευρώ με απόσυρση, στην έκδοση A180 BlueEFFICIENCY, την στιγμή που η αντίστοιχη έκδοση στη Γερμανία ξεκινά από 23.980 ευρώ.

Αναλυτικά οι τιμές (με απόσυρση):
A180 BlueEFFICIENCY: 23.182 ευρώ
Α200 BlueEFFICIENCY: 26.152 ευρώ
Α250 BlueEFFICIENCY: 32.159 ευρώ
Α180 CDI BlueEFFICIENCY: 25.714 ευρώ
Α180 CDI BlueEFFICIENCY (Auto): 28.325 ευρώ
Α200 CDI  BlueEFFICIENCY: 28.555 ευρώ

Δείτε εδώ εικόνες από την νέα A-Class στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής παρουσίασης στη Σλοβενία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης