Η αγωνιστική οδήγηση για όσους έχουν δοκιμάσει έστω για μία φορά στη ζωή τους, είναι ανεπανάληπτη. Η αίσθηση που σου δίνει ένα καρτ υψηλών προδιαγραφών, δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα αυτοκίνητο παραγωγής, όσο γρήγορο και αν είναι. Η ελευθερία, η ένταση, τα G, η πίεση, ως ένα βαθμό θυμίζουν κάτι από… Formula 3.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα αγωνιστικά καρτ. Μια εξ αυτών είναι η Zorri Motorsport, του Στάθη Ξηνταβελόνη, η οποία λαμβάνει μέρος και σε αγώνες στο εξωτερικό. Η ομάδα, μας διέθεσε ένα δύο από τα μονοθέσια της, δίνοντας μας τη δυνατότητα να ζήσουμε μοναδικές στιγμές έντασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ραντεβού δόθηκε στην πίστα Kartodromo στην εριοχή των Αφιδνών. Με το συνάδελφο Βασίλη Σαρημπαλίδη και το φωτογράφο Γιώργο Παππά, βρεθήκαμε αρκετή ώρα πριν το προκαθορισμένο ραντεβού στο σημείο συνάντησης και περιμέναμε με αγωνία. Το φορτηγό της ομάδας, δεν άργησε να φανεί. Ο Στάθης, με δύο συνεργάτες της Zorri Motorsport μας καλωσόρισαν και ξεκίνησαν το “στήσιμο” του “περιπτέρου”. Χωρίς χάσιμο χρόνου κατέβασαν τα καρτ από το φορτηγό της ομάδας και ετοίμασα τα αγωνιστικά “όπλα”. Μπήκαμε στον ειδικό χώρο του φορτηγού, φορέσαμε τις στολές, τα γάντια και τα κράνη και ετοιμαστήκαμε  για την πρώτη βόλτα. Ωστόσο, κάτι έλειπε. Η ζώνη για τα πλευρά! Οι πιέσεις στο αγωνιστικό καρτ είναι τόσο μεγάλες, που υπάρχει περίπτωση ακόμα και να σπάσεις κάποιο πλευρό αν δε φοράς αυτή ζώνη.

Ξεκινήσαμε τους πρώτους γύρους σε χαλαρό ρυθμό, προκειμένου να συνηθίσουμε τα BMB TAG 125, με τον υδρόψυκτο κινητήρα τύπου REED, με καρμπυρατέρ TRYTON 26 χιλ. και ισχύ 32 ίππων. Την ίδια στιγμή ο Στάθης, μας έδινε τις απαραίτητες οδηγίες για τυχόν λάθη που κάναμε και μετά από λίγο μας ζήτησε να πιέσουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε. Το πόδι τέρμα στο γκάζι στην ευθεία και στη στροφή απλά σημαδεύεις. Το καρτ στρίβει με εκπληκτικό τρόπο, κινείται ταχύτατα, με τις αισθήσεις σου να κυριεύουν το μυαλό και το σώμα. Επιταχύνει σε λίγο παραπάνω από 3 δευτερόλεπτα στα 100 χιλιόμετρα(!), το κορμί κολλάει στο κάθισμα, ξεπερνάς τα όρια σου χωρίς να το καταλάβεις, ταυτόχρονα σε κάνει να σκέπτεσαι, να γίνεσαι ένα με το μονοθέσιο και να ξεχνάς κάθε ένταση.

Το αγωνιστικό καρτ είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Προσιτό, ασφαλές, εύκολο όταν το συνηθίσεις. Μπορεί οποιοσδήποτε να αγοράσει ή να νοικιάσει ένα τέτοιο μονοθέσιο, από ομάδες όπως η Zorri Motorsport, να λάβει  εκπαίδευση από καταρτισμένους και έμπειρους ειδικούς και να κάνει το καρτ τρόπο ζωής. Τέλος μην ξεχνάτε ότι φημισμένοι οδηγοί, όπως ο Schumacher, ο Alonso, ο Hamilton, ο Vettel, ο Button και πολλοί άλλοι ξεκίνησαν κάπως έτσι…. Μήπως πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος
Φωτογραφίες: Γιώργος Παππάς

Πάρτε μια γεύση από την επαφή μας με τα καρτ της Zorri Motorsport


Δείτε και φωτογραφίες από τη δοκιμή με τα αγωνιστικά καρτ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης