Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Η Alfa Romeo παρουσίασε την Tonale, ένα μοντέλο που σηματοδοτεί τη μεταμόρφωση της μάρκας, ενώ παράλληλα διατηρεί αναλλοίωτο το DNA της. Οι Ιταλοί διάλεξαν μια ελληνική λέξη και έτσι ονόμασαν την παρουσίαση «La Metamorfosi», που έγινε πριν από λίγες ώρες (8/2). Δικαιολογημένη η χαρά των Alfisti, μετά την παρουσίαση της πολυαναμενόμενης Tonale, το όνομα της οποίας προέρχεται από το ομώνυμο πέρασμα στις Άλπεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη Stelvio, το πρώτο SUV της ιταλικής εταιρείας, η νέα Tonale εισχωρεί στη δημοφιλή κατηγορία των C-SUV. Η Alfa Romeo προχωράει σε μια ριζική εξέλιξη με το βλέμμα στη νέα εποχή της συνδεσιμότητας και της εξηλεκτρισμένης κίνησης.

Η Tonale είχε παρουσιαστεί σε πρωτότυπη μορφή το 2019 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να τη δούμε τελικά σε μορφή παραγωγής. Σε αυτή τη μεταμόρφωση της ιταλικής φίρμας το χεράκι του «έβαλε» και ο Έλληνας Αλέξανδρος Λιώκης, lead exterior designer της Alfa Romeo Tonale.

Η Alfa Romeo Tonale παραμένει πιστή στο πρωτότυπο που είδαμε το 2019. Με στόχο τους πελάτες με δυναμικό χαρακτήρα έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Ξεχωριστή σχεδίαση με νέα στυλιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν άμεση σύνδεση με την ιστορία της μάρκας, όπως οι χαρακτηριστικοί τροχοί με τις 5 στρογγυλές οπές («telephone dial»), το ανάγλυφο κάλυμμα του πίνακα οργάνων («Cannocchiale»), το τιμόνι με τις τρεις ακτίνες και το περίγραμμα των φωτιστικών σωμάτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμπαγείς διαστάσεις (4,53 μ. μήκος, 1,84 μ. πλάτος και 1,6 μ. ύψος) συνθέτουν τις αρμονικές αναλογίες μιας Alfa Romeo που συνδέει τη θρυλική κληρονομιά της μάρκας με το μέλλον της. Η χαρακτηριστική «GT Line», η γραμμή που διατρέχει το προφίλ του αυτοκινήτου από το πίσω μέρος μέχρι και το μπροστά, θυμίζει τη μορφή της Giulia GT, ενώ οι κομψοί όγκοι φέρνουν στη σκέψη θρυλικά μοντέλα όπως η 8C Competizione. 

Στο εμπρός μέρος το «Trilobo» -η χαρακτηριστική τριγωνική μάσκα- και το «Scudetto» -η σύνθεση της μάσκας με τους εκατέρωθεν αυτής αεραγωγούς- κυριαρχούν και δίνουν μια ξεχωριστή και άμεσα αναγνωρίσιμη παρουσία στον δρόμο. Η Tonale είναι ένα «Made in Italy» μοντέλο που κατασκευάζεται στο ανανεωμένο εργοστάσιο Giambattista Vico στο Pomigliano d’ Arco (Νάπολη), μια από τις πλέον προηγμένες μονάδες παραγωγής στον κόσμο με υψηλά επίπεδα αυτοματισμού. Επανασχεδιάστηκε ώστε να φιλοξενήσει αποκλειστικά το νέο μοντέλο της Alfa Romeo.

Είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο –παγκόσμια αποκλειστικότητα- που εφοδιάζεται με το ψηφιακό πιστοποιητικό NFT (non-fungible token), το οποίο προσφέρει σημαντικά οφέλη στη χρήση καθ’ όλο τον κύκλο ζωής του οχήματος, προστατεύοντας παράλληλα την υπολειμματική του αξία.
Η τεχνολογία αιχμής στην Tonale στοχεύει σε μια κορυφαία οδηγική αίσθηση, αψεγάδιαστη εμπειρία χρήσης και υψηλή υπολειμματική αξία. 

Έχει κορυφαία επίπεδα συνδεσιμότητας και ένα νέο σύστημα πολυμέσων σχεδιασμένο για τη λήψη αναβαθμίσεων διαδικτυακά (Over-the-Air updates), ενώ συνεργάζεται με το Amazon Alexa. Με συνολικό μέγεθος 22,5’’, δύο οθόνες TFT προσφέρουν την κορυφαία εμπειρία στην κατηγορία. 

Είναι εφοδιασμένη με συστήματα που προσφέρουν δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Ένα περιβάλλον σχεδιασμένο γύρω από τους επιβάτες με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και στη συνεχή εστίαση στην κορυφαία ποιότητα.

Τα δυο επίπεδα εξηλεκτρισμένης κίνησης, το Hybrid και το Plug-in Hybrid Q4, είναι εξελιγμένα από την Alfa Romeo για την κορυφαία απόδοση στην κατηγορία. 
Στην υβριδική έκδοση, η Alfa Romeo προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης χάρη στο νέο 48V σύστημα κίνησης, το οποίο μπορεί να κινήσει τους τροχούς ακόμα και με τον θερμικό κινητήρα εκτός λειτουργίας. 
Το Plug-in Hybrid Q4 σύστημα με την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς αποδίδει 275 ίππους, προσφέρει κορυφαία απόδοση στην κατηγορία, αλλά και εξαιρετική ηλεκτρική αυτονομία που φτάνει έως τα 80 χλμ. σε αστικές συνθήκες.  

Με την Tonale, για πρώτη φορά παρουσιάζεται ο νέος κινητήρας Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) των 160 ίππων, μια αποκλειστική για την Alfa Romeo επιλογή. Ο νέος κινητήρας με τον στροβιλοσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας συνδυάζεται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη TCT της Alfa Romeo 7 σχέσεων και έναν ηλεκτροκινητήρα «P2» 48V, με απόδοση 15 kW και 55 Nm ροπής. 

Ο συγκεκριμένος ηλεκτροκινητήρας επιτρέπει την κίνηση του αυτοκινήτου ακόμα και όταν ο θερμικός κινητήρας των 1,5 λίτρων είναι εκτός λειτουργίας. Με αυτόν τον τρόπο, η Alfa Romeo προσφέρει με ένα σύστημα 48V αυξημένες δυνατότητες αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης, όπως για παράδειγμα στην εκκίνηση από ένα φανάρι ή στους ελιγμούς στάθμευσης. Με το μοντέλο διαθέσιμο θα είναι και ένα αντίστοιχο σύστημα με απόδοση 130 ίππων, το οποίο επίσης θα διαθέτει αυτόματο κιβώτιο TCT 7 σχέσεων, ηλεκτροκινητήρα “P2” 48V και δυνατότητες κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά.

Στην κορυφή της γκάμας θα βρίσκεται η αποκλειστική για την Tοnale έκδοση Plug-in Hybrid Q4, με απόδοση 275 ίππων, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δλ. και αυτονομία για αμιγώς ηλεκτρική κίνησης έως 80 χλμ. στον αστικό κύκλο (περισσότερα από 60 χλμ. σε μικτές συνθήκες), τιμές που βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας της. Το σύστημα αποτελείται από έναν Turbo βενζινοκινητήρα 1,3 λίτρων απόδοσης 180 ίππων που κινεί τους εμπρός τροχούς και έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης απόδοσης 90 kW που κινεί τους πίσω τροχούς.  

H Plug-in Hybrid Tonale Q4 εφοδιάζεται με μπαταρία 15,5 kWh που μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 100 kW και η οποία φορτίζει πλήρως σε λιγότερο από 2,5 ώρες σε φορτιστή ισχύος 7,4 kW. Το Plug-in Hybrid Q4 διαθέτει τη δυνατότητα μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς, ανεξάρτητα από το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, εξασφαλίζοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας και οδηγικής απόλαυσης. 

Την γκάμα κινητήρων της Tonale συμπληρώνει ο νέος diesel κινητήρας των 1,6 λίτρων, με απόδοση 130 ίππους και 320 Nm ροπής, o οποίος συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη TCT της Alfa Romeo των 6 σχέσεων. 

Οι παραγγελίες της Tonale αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Απρίλιο με την αποκλειστική ειδική έκδοση λανσαρίσματος, «EDIZIONE SPECIALE». Το νέο αυτοκίνητο της ιταλικής φίρμας προσφέρει αποκλειστικές τεχνικές λύσεις για κορυφαία οδηγική εμπειρία που θέτει νέα μέτρα σύγκρισης στην κατηγορία. Έχει 5ετή εργοστασιακή εγγύηση (έως 200.00 χλμ.) και η δυνατότητα αγοράς μέσω του Διαδικτύου. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης