Το σπίτι του σπουδαίου ποιητή Άγγελου Σικελιανού, είναι διατηρητέο και επισκέψιμο, εντός του χώρου μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Ξυλόκαστρο.  Το οικόπεδο, μπροστά στην παραλία και δίπλα στο πευκοδάσος της πόλης, αγοράστηκε το 1908 από τη σύζυγο του ποιητή, Εύα Πάλμερ και το 1916 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, που ακολουθεί αρχιτεκτονικές τάσεις πολλών διαφορετικών νοοτροπιών (αρχαία Ελλάδα, βυζάντιο, ενετική κουλτούρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα δωμάτια και τους κήπους του οικήματος το ζευγάρι έζησε μεγάλος μέρος της ζωής του έως το 1930. Τότε, λόγω οικονομικών προβλημάτων το οίκημα βγήκε σε πλειστηριασμό. Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε αρχηγείο των Ιταλών και των Γερμανών, ενώ στον εμφύλιο ήταν άντρο των ανταρτών.

Μετά τον πόλεμο πουλήθηκε σε κατοίκους της περιοχής και στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο Σπύρος Τυπάλδος, ανέδειξε το σπίτι και μαζί με τον αδελφό του Χαράλαμπο, δημιούργησαν στο σημείο αυτό την πρώτη ουσιαστικά οργανωμένη τουριστική επιχείρηση στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1986 μετά από αποφάση της υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η βίλα χαρακτηρίζεται έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ο Λεωνίδας Τυπάλδος, ιδιοκτήτης της ξενοδοχειακής μονάδας εντός της οποίας βρίσκεται το σπίτι, ξενάγησε τον φακό του zougla.gr.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης