Μια πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια παρουσίαση ενός νέου μοντέλου, όπως η πρόσφατη του Skoda Citigo στη Λισαβόνα, εκτός από πληροφορίες για το αυτοκίνητο, έχει και άφθονο παρασκήνιο. Την προηγούμενη εβδομάδα ταξιδέψαμε στην πορτογαλική πόλη, καλεσμένοι της Skoda, προκειμένου να δούμε και να οδηγήσουμε για πρώτη φορά το νέο της μικρό μοντέλο.

Μαζί με άλλους 9 Έλληνες συναδέλφους, συμπεριλαμβανομένου του κυρίου Πανόπουλου και της κυρίας Γκαμούρα από την πλευρά της ελληνικής εισαγωγικής εταιρείας, μείναμε για περίπου τρεις ημέρες στη Λισαβόνα. Στην παρουσίαση ήταν παρόντες δημοσιογράφοι από τις Αγγλία, Ρωσία, Πολωνία, Σερβία, ακόμα και τη μακρινή Αυστραλία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνθρωποι της Skoda μας εξέπληξαν με τη φιλικότητα αλλά και τη φιλοξενία τους. Φωτογράφοι κατέγραφαν κάθε βήμα μας, κοπέλες μάς βοηθούσαν συνεχώς, συνοδεύοντάς μας ακόμα και με ομπρέλες από τα αυτοκίνητα στο ξενοδοχείο ή το εστιατόριο, λόγω της έντονης βροχής.

Η Λισαβόνα θαρρείς ότι έχει τροπικό κλίμα, με τον ήλιο και τη βροχή να εναλλάσσονται συνεχώς.

Όσο για τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο των Πορτογάλων… λίγο χειρότερα από εμάς. Όπως μάθαμε, ο κατώτατος μισθός τους… είναι κατώτατος από τον δικό μας! Και οι τιμές «πανύψηλες», τουλάχιστον όπως τις καταγράψαμε εμείς, διότι, πριν μεταβούμε εκεί, είχαμε διαβάσει ότι είναι από τις «φθηνές» πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, είδαμε την αμόλυβδη βενζίνη να διατίθεται στο 1,70 ευρώ το λίτρο, το μικρό μπουκαλάκι νερό να πωλείται από 1,5 έως 2 ευρώ και μια απλή μπαγκέτα να φθάνει ακόμα και τα 7,60 ή 8,10 ευρώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δρόμοι είναι λίγο καλύτεροι από τους δικούς μας, αλλά η κίνηση ορισμένες ώρες είναι ανυπόφορη. Καφέ και μπαρ υπάρχουν παντού και ιδιαίτερα στην περιοχή Belem. Ορισμένα σημεία της πόλης είναι πανέμορφα. Κομψά κτήρια, εκπληκτικές γέφυρες, μεγάλοι ποδηλατοδρόμοι, πάρκα και πολλά, πάρα πολλά αγάλματα, προς τιμήν των θαλασσοπόρων.

Η πορτογαλική κουζίνα φημίζεται κυρίως για τα θαλασσινά. Τόσο στα μικρά ταβερνάκια που βρίσκονται στις γειτονιές όσο και στα καλά εστιατόρια, τα θαλασσινά και τα ψάρια -με προεξάρχοντα τον μπακαλιάρο- έχουν την… τιμητική τους. Και φυσικά συνοδευόμενα πάντα από τα φημισμένα κρασιά του Πόρτο.

Βεβαίως, στη Λισαβόνα διανύσαμε και πολλά χιλιόμετρα με το νέο Citigo, μεταβήκαμε στις παραλίες, με τους δεκάδες σέρφερ να μας εντυπωσιάζουν με τις ικανότητές τους και τα τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα να καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις.

Την ίδια περίοδο βρίσκονταν στην πορτογαλική πρωτεύουσα και οι μεγαλύτεροι Έλληνες ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων για ένα event, με παρόντες φυσικά συνάδελφους τους και από άλλες χώρες.

Λουκάς Παπαλάμπρος

Δείτε εδώ φωτογραφίες «πίσω από τις κάμερες», στο πλαίσιο της παρουσίασης του Citigo στη Λισαβόνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης