Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Δεν είναι μυστικό πως το μαύρο τραβάει τις ακτινοβολίες του ήλιου και ανεβάζει αισθητά περισσότερο τη θερμοκρασία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Για να αποδειχθεί πόσο περισσότερο ζεσταίνεται το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου ανάλογα με το εξωτερικό του χρώμα, πραγματοποίησαν μία μέτρηση που δείχνει την τεράστια διαφορά σε νούμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πείραμα έλαβε χώρα στην Αυστραλία με την εξωτερική θερμοκρασία να είναι στους 42 βαθμούς Κελσίου και τα δύο αυτοκίνητα παρκαρισμένα δίπλα δίπλα, με κλειστά παράθυρα και χωρίς αντηλιακές μεμβράνες, ακριβώς για 20 λεπτά.

Η θερμοκρασία στην καμπίνα του λευκού αυτοκινήτου έφτασε στα 20 λεπτά ακριβώς, στους 71 βαθμούς Κελσίου  (ενώ ήταν στους 41), ενώ στο μαύρο στους 82 βαθμούς Κελσίου (ενώ ήταν στους 43). Η διαφορά είναι τεράστια και ίσως να μεγάλωσε ακόμα περισσότερο όσο περνούσε και η ώρα.

Και στις δύο περιπτώσεις όμως η αίσθηση μέσα στην καμπίνα δεν επιτρέπει την οδήγηση με τον οδηγό να μην μπορεί να αποδώσει σωστά. Για αυτό πρώτη κίνηση ανοίγουμε όλα τα παράθυρα, βρίσκουμε σκιά εάν είναι εφικτό και ρυθμίζουμε το air condition στους 22 βαθμούς Κελσίου για να αποδώσει τα μέγιστα. Και φυσικά περιμένουμε να «πέσει» η θερμοκρασία προτού ξεκινήσουμε για να αποφύγουμε πιθανότητα ζάλης και σύγχυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης