Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Θέλει, τελικά, ή δεν θέλει στρώσιμο ένα νέο αυτοκίνητο με μηδενικά χιλιόμετρα; Είναι μύθος ή όχι; Κι αν θέλει, πώς γίνεται πράξη η σωστή διαδικασία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρειάζεται στρώσιμο ή όχι;
Η απάντηση είναι ναι και υπάρχει σοβαρός λόγος. Μπορεί όλα τα αυτοκίνητα πριν παραδοθούν στους νέους ιδιοκτήτες τους να έχουν ρονταριστεί από τον κατασκευαστή, όμως αυτό έχει γίνει κάτω από τέλειες και όχι πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε ώστε το αυτοκίνητό μας (ο κινητήρας κατά κύριο λόγο) να έχει εύρυθμη λειτουργία και μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι συνετό για τα πρώτα 1.500 χλμ. να αποφεύγουμε οτιδήποτε ζορίζει τον κινητήρα και τα υπόλοιπα σημαντικά μηχανικά μέρη.

Ανεβάζοντας στροφές ομαλά και όχι απότομα: Για τα πρώτα 1.500 χλμ. του αυτοκινήτου είναι καλύτερο να αποφεύγουμε την οδήγηση στις υψηλές στροφές του κινητήρα, δηλαδή πάνω από 3.000 – 4.000 σ.α.λ. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν απαγορεύεται να τις φτάσουμε σε ένα νέο αυτοκίνητο, αλλά «απαγορεύεται» να γίνουν πράξη απότομα με ξερογκαζιές. Χρειάζεται ομαλή αύξηση στροφών, αλλά και να μην παραμένουμε σε αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Όσο μικρότερο βάρος-φορτίο, τόσο το καλύτερο: Το βαρύ φορτίο είναι εχθρός για τα πρώτα χιλιόμετρα ενός νέου αυτοκινήτου, κάτι το οποίο μεταφράζεται και σε αντικειμενικά έξτρα βάρος σε κιλά, αλλά και σε φορτίο του κινητήρα. Αποφεύγουμε να έχουμε περίσσια αντικείμενα στο αμάξι, αποφεύγουμε τη ρυμούλκυση αλλά και τη χρήση μεγάλης ταχύτητας στο κιβώτιο στις χαμηλές στροφές αφήνοντας τον κινητήρα να «κρεμάσει». Με αυτόν τον τρόπο ζορίζεται παραπάνω, καίει περισσότερη βενζίνη και ίσως και λάδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συμβαίνει με το φρενάρισμα; Και τα φρένα όμως χρειάζονται μερικά χιλιόμετρα για να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα και να δουλεύουν σωστά. Καλό είναι σε ένα αυτοκίνητο με μηδενικά χιλιόμετρα τα πρώτα 400 χλμ. να είναι ομαλά χωρίς απότομα φρεναρίσματα, σπινιαρίσματα και καβαλήματα πεζοδρομίων, ώστε τόσο τα φρένα όσο και τα ελαστικά, αλλά και τα αμορτισέρ, να ρονταριστούν αναλόγως.

Κανείς δεν επιβάλλει το στρώσιμο του κινητήρα, όμως είναι κάτι το οποίο σίγουρα κάνει καλό σε ένα νέο αυτοκίνητο και σίγουρα βοηθάει στη μελλοντική εύρυθμη λειτουργία του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης