Του Λουκά Παπαλάμπρου

Την περασμένη εβδομάδα, στα κεντρικά γραφεία της, στα βόρεια προάστια Αττικής, η Mercedes-Benz Ελλάς έκανε κάτι πρωτοποριακό για τον κλάδο του αυτοκινήτου στη χώρα μας, παρουσιάζοντας τον πρώτο απολογισμό εταιρικής υπευθυνότητας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο απολογισμός αφορά στο έτος 2013, με τα στελέχη της Mercedes-Benz Ελλάς να αποκαλύπτουν όλα τα στοιχεία της εταιρείας, ακολουθώντας τις διεθνώς αναγνωρισμένες κατευθυντήριες οδηγίες G4 του Global Report Initiative σε επίπεδο συμφωνίας «Core».

Την παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Καλλίγερος. Η Εταιρική Υπευθυνότητα της Mercedes-Benz Ελλάς βασίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές: τους πελάτες, το περιβάλλον, τη χώρα και τους εργαζομένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε ο κύριος Καλλίγερος όμως, όλα ξεκινούν από την ακεραιότητα και την υπεύθυνη λειτουργία της εταιρείας. Καθένας από τους 205 εργαζομένους της Mercedes έχει το δικαίωμα να κάνει ένα, δύο και τρία λάθη. Από τον πρόεδρο έως τον τελευταίο υπάλληλο. Κανείς όμως δεν μπορεί να «σπάσει» τον κώδικα ηθικής. Όλοι τον γνωρίζουν, όλοι τον ακολουθούν και δεν είναι τυχαίο πως το 2013 η εταιρεία δεν δέχθηκε κανένα παράπονο από πελάτες σε θέματα εμπιστευτικότητας, απώλειας προσωπικών δεδομένων, περιβάλλοντος ή παραπλανητικής διαφήμισης.

Κάτι το οποίο μας εντυπωσίασε είναι το ποσοστό ικανοποίησης στα ενδότερα της εταιρείας. Η Mercedes σέβεται απόλυτα τους υπαλλήλους, τους παρέχει ακόμα και αίθουσα γυμναστικής σε ένα από τα τρία κτήρια των εγκαταστάσεων, ενώ, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, ο κατώτατος μισθός εργαζομένου ήταν κατά 35,9% μεγαλύτερος του αντίστοιχου νόμιμου μισθού. Επίσης, να τονίσουμε πως όχι μόνο δεν έγινε καμία απόλυση τα τελευταία χρόνια, αλλά αντίθετα προσελήφθησαν και άλλα άτομα.

Το 2013, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 97,3 εκατομμύρια ευρώ, το κράτος έλαβε από φόρους 15,9 εκατ. ευρώ, οι πληρωμές εργαζομένων ήταν 9,15 εκατ. ευρώ, ενώ 8,8 εκατομμύρια καταβλήθηκαν σε προμηθευτές.

Η Μercedes-Benz Ελλάς πρωτοπορεί όμως και σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό αποτύπωμά της στο περιβάλλον. Παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που αντιστοιχεί στο 38,1%, με την κατανάλωση νερού να μειώνεται στο 1/3 σε σχέση με το 2012. Επίσης, την περασμένη χρονιά προσφέρθηκαν περισσότερα από 190.000 ευρώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Make a Wish».

Ο Ιωάννης Καλλίγερος ανακοίνωσε επίσης την έναρξη λειτουργίας ενός νέου καταστήματος στην Πελοπόννησο και παράλληλα έκανε αναφορά για την πολιτεία και τον τρόπο λειτουργίας των αρμόδιων Αρχών, εκφράζοντας έντονα τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμα το μέτρο της απόσυρσης για το 2015, παρότι οδεύουμε προς το τέλος του χρόνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης