Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο λόφος Καστά έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 2014 κυρίως από τις ανασκαφές της αρχαιολόγου Όταν έχεις το κατάλληλο όχημα, ανακαλύπτεις και περισσότερα πράγματα…Κατερίνας Περιστέρη και της ομάδας της.

Πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο τεράστιας ιστορικής σημασίας που κατάφερε να συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ακόμα και σήμερα πλανάται το ερώτημα αν το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο, που βρίσκεται μόλις 900 μέτρα από το χωριό Μεσολακκιά και ελάχιστα χιλιόμετρα από την Αμφίπολη Σερρών, ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να έχει πρόσβαση όποιος θέλει να δει από κοντά τον λόφο Καστά που διακρίνεται στο βάθος...

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Όσοι έχουν επισκεφτεί την περιοχή γνωρίζουν πως η πρόσβαση μέχρι το χωριό Μεσολακκιά είναι Από τον πανικό του 2014-2015 στην… ηρεμίαεύκολη και από το σημείο εκείνο μέχρι τον λόφο Καστά η διαδρομή είναι χωμάτινη. Με τη νέα γενιά του Nissan Navara βρεθήκαμε στο ιστορικό μέρος, το οποίο προσεγγίσαμε με σχετική ευκολία.

Συγκριτικά με το 2014 και το 2015 όπου οι επισκέπτες ήταν αρκετοί, δεν συναντήσαμε απολύτως κανέναν! Εξαίρεση μία γυναίκα – φύλακας και μία χαρακτηριστική απαγορευτική πινακίδα. Κάτι διαφορετικό δεν είδαμε…

Παρακολουθήστε σε 3D γραφικά το εσωτερικό του ιστορικού μνημείου


Εξερεύνηση…
Έχοντας όμως στα χέρια ένα σκληροτράχηλο όχημα όπως είναι το ιαπωνικό pick up με την κωδική ονομασία NP300, δεν μένεις απλώς κοιτάζοντας έναν… λόφο και μία απαγορευτική πινακίδα.

Έτσι, αποφασίζεις να εξερευνήσεις την περιοχή για να αποκτήσεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Χωρίς σκέψη ακολουθείς τα χωμάτινα δρομάκια για να δεις πού βγάζουν, καθώς έχεις την αίσθηση πως κάτι παραπάνω θα δεις.

Για να ανακαλύψεις την περιοχή πρέπει να καλύψεις αρκετό χωματόδρομο...

Απαγορεύονται οι φωτογραφίες…
Ακολουθώντας χωμάτινες αλλά και σε ορισμένα σημεία δύσβατες διαδρομές βρεθήκαμε στην ακριβώς Γιατί άραγε απαγορεύονται οι φωτογραφίες; αντίθετη πλευρά και πολύ κοντά στον λόφο, τον οποίο και φωτογραφίσαμε μαζί με το… Navara.

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τις εικόνες, εμφανίστηκε τρέχοντας ένας εργαζόμενος για να μας πει ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες! Μας εξέπληξε η… ενημέρωση της απαγόρευσης όταν πριν από μερικούς μηνες οι εκατομμύρια φωτογραφίες με τον λόφο Καστά έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Λίγα μέτρα από τα αρχαία...

Ηρεμία στην περιοχή…
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή διαπιστώσαμε πως στην περιοχή της Αμφίπολης επικρατεί ηρεμία και Η απορία παραμένει για το πότε θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή…αυτό δίνει τη δυνατότητα στους αρχαιολόγους να συνεχίσουν τη δουλειά τους ήσυχα και χωρίς άγχος. Οι εποχές που η Αμφίπολη είχε γίνει το επίκεντρο του κόσμου και ζούσε στιγμές δόξας αλλά και… πανικού αποτελούν παρελθόν.

Ευχόμαστε να ολοκληρωθεί σύντομα η ανασκαφή προκειμένου να μπορεί ο καθένας να επισκέπτεται και να θαυμάζει από κοντά την ιστορική αυτή ανακάλυψη…

 
Η περιοχή όπως αποτυπώνεται στο google map. Τα σημεία όπου υπάρχουν αριθμοί μπορείτε να τα δείτε παρακάτω...

Το σημείο που βρίσκεται ο αριθμός Νο1 στον χάρτη που δημοσιεύουμε παραπάνω. Είναι αυτό που ο απλός κόσμος με ένα καθημερινό αυτοκίνητο μπορεί να έχει πρόσβαση...

Σημείο στον χάρτη Νο2...

Σημείο στο χάρτη Νο3... Στρίβεις και σε μερικές εκατοντάδες μέτρα φτάνεις στον προορισμό σου!
Ο 'Λέων της Αμφίπολης' όπως αποκαλείται, έχει ύψος 4 μέτρα και εικάζεται από ορισμένους αρχαιολόγους  πως βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο του λόφου Καστά (πλέον βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το ιστορικό σημείο)
Παρατημένες πλάκες...

Ψάχνοντας ανακαλύπτεις διαφορετικές οπτικές γωνίες του λόφου Καστά...
Το διπλοκάμπινο Navara εφοδιάζεται με κινητήρα diesel 2.3 λίτρων και αποδίδει 160 ίππους...
Η εικόνα σε μαγεύει. Δεξιά διακρίνεται η είσοδος (λευκή τέντα) γνωστή για τις δύο Σφήκες που ιστορικά αποτελούν ένα γυναικείο τέρας με σώμα λιονταριού, στήθος και πρόσωπο γυναίκας με φτερά αετού...
Η είσοδος που βρίσκονται οι δύο σφήκες...
Βάζεις τετρακίνηση και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο...

Λίγα μέτρα δίπλα από το ιστορικό μνημείο...
Με την βοήθεια του Nissan Navara πήγαμε εκεί που ελάχιστοι μπορούν...

Όλα μπορούν να γίνουν δρόμος...

Στο δρόμο από Αμφίπολη προς Μεσολακκιά με το που θα συναντήσεις την πινακίδα Σπήλαιο Αλιστράτης στρίβεις δεξιά στο χωματόδρομο για να βρεθείς από 'κοπάνα' στον τύμβο Καστά...

Η Αμφίπολη βρίσκεται πίσω από το λόφο που διακρίνεται στο βάθος. Ο τύμβος Καστά βρίσκεται πίσω μας...
Η περιοχή είναι γεμάτη αρχαία...
Πριν από δύο χρόνια στο συγκεκριμένο μουσείο γινόταν το αδιαχώρητο. Σήμερα έχει ξεχαστεί...
Παντού υπάρχουν ιστορικά μνημεία...
Πεταμένες ταμπέλες...
Αν βρεθείτε στη Βόρεια Ελλάδα και κοντά στο νομό Σερρών να επισκεφτείτε την περιοχή της Αμφίπολης...

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης